Profesii

O portita de intrare pe piata muncii pentru absolventi

16.08.2004, 00:00 35



Pentru tinerii absolventi, principalul obstacol in gasirea unui loc de munca este cel legat de cerintele privind experienta in munca. Atunci cand, dupa terminarea studiilor, proaspatul absolvent pune pe masa potentialilor angajatori un CV aproape imaculat, se intampla frecvent sa resimta din plin socul unor refuzuri in serie. "N-ai nici un fel de experienta", "Ai doar informatii teoretice", "Revino peste doi ani", sunt numai cateva din replicile pe care le infrunta candidatul, elanul si entuziasmul sau de proaspat om pe picioarele lui spulberandu-se dupa cateva incercari.



Autoritatile incearca insa sa le usureze intrarea pe piata muncii. Astfel, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) lucreaza la un proiect de lege prin care sa stimuleze patronii sa angajeze absolventi de facultate.



"Lucram la un proiect de lege astfel incat, pe langa masurile de stimulare a incadrarii absolventilor de invatamant superior, sa stimulam si mentinerea in activitate a acestora pe o perioada de cel putin cinci ani. Asadar, in cazul mentinerii in activitate a cel putin cinci ani de zile a absolventilor de invatamant superior, angajatorii vor putea solicita la sfarsitul acestei perioade returnarea tuturor taxelor sociale", a declarat Ioan Cindrea, presedintele ANOFM.



Cu alte cuvinte, patronii vor primi inapoi in jur de 38% din salariul brut platit fiecarui tanar tinut in post mai mult de cinci ani, pentru intreaga perioada mentionata.



"Masura este apreciata si speram ca va fi bine primita. Masura ii va determina - speram - pe angajatori sa-i mentina in echipa pe absolventi pentru ca vor primi dupa cinci ani o suma importanta de bani. Pe de alta parte, absolventul cu o experienta de cinci ani este, credem noi, destul de bine pregatit pentru a ramane in continuare in acea structura sau pentru a-si gasi un nou serviciu", a mai spus Cindrea.



Statul incaseaza lunar impozite si taxe totalizand 49,5% din salariul brut al fiecarui angajat, circa 38 din aceste procente fiind platite de angajator, iar restul de catre angajat, a mai explicat Cindrea. Potrivit presedintelui ANOFM, actul normativ mentionat ar urma sa intre in vigoare in aceasta toamna.



Pana atunci insa, angajatorii pot beneficia de subventionarea locurilor de munca pentru absolventi din bugetul asigurarilor pentru somaj. Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a absolventilor institutiilor de invatamant este diferentiata in functie de nivelul studiilor. Angajatorii care mentin in activitate absolventii angajati pe o perioada de cel putin trei ani primesc subventii de 1 - 1,5 salarii de baza minime brute pe economie, timp de 12 luni. Astfel, angajatorii primesc un salariu de baza (2.800.000 de lei) pentru absolventii scolilor profesionale sau ai scolilor de arte si meserii. Pentru absolventii de invatamant liceal sau postliceal, ei vor primi 1,2 salarii de baza (3.360.000 de lei), si 1,5 salarii (4.200.000 de lei) pentru absolventii de invatamant superior. Totodata, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de angajator, in perioada celor trei ani. Cheltuielile necesare pregatirii profesionale vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.



In perioada 2002-2004 au fost subventioneate peste 44.600 de locuri de munca. In acest an, pana la 30 iunie, au fost angajati 9.490 de absolventi. In medie, peste 80% din cei 44.668 de absolventi au fost incadrati de angajatori din sectorul privat. Pentru aceasta masura s-au cheltuit 206,7 miliarde de lei in 2002 si 354,9 miliarde de lei in 2003. Peste 660 de miliarde de lei sunt prevazute pentru subventionarea locurilor de munca in acest an.