Profesii

Regleaza-ti antena pentru a fi pe aceeasi unda cu seful

09.08.2004, 00:00 46



Viata la birou poate deveni insuportabila atunci cand nu te intelegi cu seful tau. Intr-un astfel de moment, demisia poate parea singura optiunie. Dar, nu te grabi. Consultantii si expertii in resurse umane au cateva sugestii care te-ar putea face sa te razgandesti si care te pot ajuta sa iti imbunatatesti relatia cu seful.





Invata cum sa-i furnizezi informatii



Incearca sa afli cum prefera seful tau sa primeasca noutatile, spune Patti Hathaway, coautoare a unei carti de management. Poate ar trebui sa ii scrii un memo, sa ii trimiti un e-mail, sa ii vorbesti direct sau sa ii dai telefon. "Stilul tau s-ar putea sa fie diferit de cel al sefului si, daca vrei sa ai o relatie buna cu acesta, trebuie sa te adaptezi la stilul lui", a mai spus Hathaway



De exemplu, seful tau prefera sa afle cat mai multe detalii sau este interesat numai de esential? De cele mai multe, ori atunci cand prezentam o idee, o facem asa cum am vrea noi sa o auzim. Ori, esential in relatia cu ceilalti este sa incerci sa vii in intampinarea nevoilor lor.



Atunci cand un nou director executiv a venit in cadrul unei companii de retail a instaurat o politica a usilor deschise astfel incat sa poata sa-i cunoasca mai bine pe angajati. Dupa trei zile petrecute la noul loc de munca a primit vizita directorului de marketing care l-a anuntat ca are vesti proaste. Multi dintre angajati, inclusiv intreaga echipa de vanzari, era total nemultimita de atitudinea noului manager. In ciuda politicii usilor deschise, noul manager a refuzat sa accepte criticile si sugestiile venite din partea subordonatilor.



Din acea zi, relatia directorului de marketing cu directorul executiv a devenit incordate si, nu dupa mult timp, drumurile celor doi s-au despartit.



Sa prezinti anumite lucruri sefului, este o adevarata arta. Angajatii care au aceasta abilitate au mai multe sanse sa obtina rezultate pozitive, spun expertii. Incercati sa va prezentati sfaturile intr-o maniera pozitiva. Evitati frazele lungi si cuvinte grele. Atunci cand spui "Toata lumea stie ca avem o problema cu...", seful tau ar putea sa interpreteze aceste cuvinte ca pe o acuzatie la adresa sa si nu ca pe o solutie de rezolvare a problemei.





Afla ce ii place si ce nu



Imperfectiunile sefului tau iti ofera oportunitati mari pentru ca tu sa cresti in organizatie, mai spun expertii. Ca sa intelegi si ca sa conduci relatia ta cu seful trebuie sa afli la ce si cum reactioneaza acesta, ce il enerveaza si ce nu. Pentru aceasta este suficient sa urmaresti ce anume fac si cum anume procedeaza persoanele care se inteleg bine cu seful. Este important sa cunosti care sunt aspiratiile si tintele superiorului. Incearca sa-i explici care rolul tau in roganizatie si cum actiunile tale pot contribui la atingerea tintelor pe care el si le-a stabilit.





Nu astepta ca seful tau sa faca primul pas



Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac angajatii este sa creada ca relatia sef - subaltern este unidirectionala. Subordonatii ar trebui sa inteleaga ca si ei sunt resposabili pentru crearea acestei relatii de munca. "Nu trebuie decat sa-si aminteasca faptul ca si seful este tot un om care nu are raspuns la toate problemele si care are uneori nevoie de ajutor", spune psihologul Michael Smith."In loc sa se astepte ca seful sa se comporte ca un parinte intelegator care stie toate raspunsurile, subordonatii trebuie sa realizeze ca acesta este un om obisnuit aflat intr-un post dur si ca ar face bine sa dea tot ce au mai bun pentru a-l ajuta pe sef sa-si faca treaba bine", a mai spus el.





Ajuta-ti seful sa aiba succes



Este important pentru subalterni sa isi ajute seful pentru ca succesul lor este legat de succesul acestuia. Incercati sa aflati de ce are nevoie seful pentru a avea succes si dati-i. "Luati initiativa de a-i da feedback", spune Smith. "Multi sefi se izoleaza de angajati, nu mai feedback si nici nu mai cunosc nevoile si telurile angajatilor", a mai adaugat psihologul. Nu presupuneti ca seful nu va aprecia faptul ca luati initiativa de a-l educa. Un sistem de informatii creat special pentru managerii unei companii care a schimbat sase manageri in sapte ani, le-a permis angajatilor sa-i pregateasca pe manageri astfel incat compania sa poata functiona fara probleme.



"Ajutandu-i pe sefi sa invete ce trebuie sa faca, este in interesul lor", a mai spus Smith. "Este absolut necesar ca seful meu sa aiba succes pentru ca, daca nu se intampla asa, toata lumea va avea de suferit. Suntem de acceasi parte a baricadei", a mai adaugat el.





Nu te grabi



Ca orice alt gen de relatie, si cea cu seful are nevoie de timp. Susan Bixler, presedintele unei companii de consultanta in resurse umane, le spune angajatilor sa aibe rabdare, sa se miste incet si sa dea dovada de maturitate in gandire atunci cand trateaza cu sefii. "Schimbarile care s-au produs la nivelul companiilor - concedieri, reorganizari - au facut ca relatia traditionala sef - subaltern sa se deterioreze. Oamenii nu mai dispun de timpul necesar sa dezvolte o relatie de munca durabila", spune ea.