Profesii

Vestimentatie in ton cu vremea

16.08.2004, 00:00 22



La locul de munca, vara inseamna deseori zile de lucru mai scurte, orare mai comprimate, si deseori o vestimentatie mai lejera. Daca veti respecta aceste sfaturi cu privire la vestimentatie veti evita sa fiti catalogat drept o persoana cu gusturi proaste la imbracaminte.



Revedeti codul vestimentar impus de compania dumneavoastra si adaptati-va la el, spune Sherry Maysonave, autoarea "Casual Power" si presedinte fondator al Empowernement Enterprises.



Nu mergeti peste hotare cu stiluri de imbracaminte trendy. Expertii spun ca stilul casual business este de multe ori cel mai placut si elegant. Pentru un barbat o tinuta casual de vara inseamna, sa spunem, pantaloni kaki si o camasa polo. Pentru o femeie, o tinuta ideala este un compleu format dintr-o bluza si o jacheta si o fusta sau o pereche de pantaloni si niste pantofi "funny".



Alegeti vestimentatia adecvata evenimentului la care urmeaza sa participati. Conform celor spuse de Maysonave, "Prefer sa le spun oamenilor despre modelul de comunicare folosit de Stanford University, care sustine ca atunci cand sunt intrebati ce isi reamintesc de la o intrunire, 55% din oameni afirma ca elemente vizuale ca imbracamintea, tinuta, in timp ce doar 7% isi reamintesc ceea ce s-a discutat. Iata de ce tinuta de la locul de munca este intotdeauna foarte importanta".



NU purtati haine care dezgloesc prea mult, cum ar fi fuste scurte sau decolteuri prea adanci. "Pielea distrage atentia la locul de munca", spune Maysonave. "Ultimul lucru pe care si-l doreste cineva este o imagine care sa distraga atentia de la ceea ce spune". La unele companii chiar si o bluza fara maneci poate face furori.



Asigura-te ca hainele ti se potrivesc perfect. Nu exista o combinatie mai proasta decat haine prea stramte cand afara e canicula.



Nu uita sa ai un umeras in masina, mai ales daca jobul necesita sa intri si sa iesi des din masina. Umerasul va mentine jacheta fara cute.



Asigura-te ca picioarele tale sunt prezentabile. Daca ti se vad degetele, fii sigur ca ai o pedichiura bine facuta. In ziua respectiva, aplica o crema hidratanta si un lac de unghii. Barbatii ar trebui sa poarte papuci conservatori. Sosetele sunt optionale.



Nu purta tricouri sau short. Chiar daca e vara si totul e relaxant, e de mentionat faptul ca putine locuri accepta asemenea tinute.



Alegeti materiale care sunt confortabile si afara si in interior. Pentru femei, e potrivit un set cu jacheta si bluza, cele doua straturi fiind indicate pentru aerul conditionat din birou si pentru caldura din autobuz. Pentru barbati, se recomanda o camasa colorata, fara logo-uri sau desene, pe sub o bluza de bumbac cu maneci lungi. Daca cravata e obligatorie, devine obligatorie si o camasa cu maneci lungi. "Pentru comfort, camasa ar trebui cumparata cu o jumatate de masura mai mare la gat. Astfel, aerul circula si se pastreaza racoarea", sugereaza Maysonave.



Nu abuzati de codul vestimentar relaxat. Daca mergeti la un meci dupa serviciu, nu purtati uniforma. Cu 10 minute inainte de a pleca, schimbati-va hainele.



Parfumul trebuie sa fie in cantitate minima. Pentru cei care muncesc foarte aproape de colegi, e neplacut sa suporte mirosul de parfum sau aftershave. Aerul supraincalzit face parfumurile insuportabile.



Nu va temeti sa cereti ajutor la magazine. Vanzatorii pot ajuta la alegerea unor piese vestimentare care se pot combina bine pt diverse situatii.



In final, trebuie mereu sa ai in minte ca hainele sspun multe despre o persoana. Chiar daca muncesti din greu, daca infatisarea lasa de dorit, s-ar putea sa nu te ia nimeni in serios.