ZF 24

Finanţele au ieşit pe pieţele externe pentru eurobonduri de 1,25 mld. euro

Finanţele au ieşit pe pieţele externe pentru...

Autor: Ovidiu Tempea

15.04.2014, 19:03 581

Suma împrumutată este la jumătatea intervalului ţintit de Ministerul Finanţelor, de 1-1,5 miliarde de euro.

Licitaţia a pornit de un randament indicativ de 3,99% (225 puncte de bază peste midswap - indicatorul de referinţă al pieţei, aflat la 1,74%), iar costul final obţinut a fost de 3,7% (200 puncte de bază pste midswap - 1,7%).

Ministerul Finanţelor a mandatat, în urmă cu aproape două săptămâni, băncile Citigroup, Societe Generale, UniCredit şi ING să pregătească emisiunea de obligaţiuni denominate în euro, cu maturitate de peste zece ani.

Cea mai recentă licitaţie pe pieţele externe a fost în luna ianuarie, când Ministerul Finanţelor au atras 2 miliarde dolari prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.

România a împrumutat în luna octombrie a anului trecut 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la un randament de 4,15% pe an. Guvernul a anunţat în luna noiembrie că plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde de euro la 15 miliarde de euro, şi extins astfel încât să acopere următorii trei ani, respectiv 2014-2016. Programul fusese aprobat în anul 2010 pentru o perioadă de trei ani, respectiv până în 2013.

Iniţial, programul de emisiuni pe pieţele externe a avut un plafon de 7 miliarde de euro, suplimentat în iunie anul trecut cu un miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finanţare pentru 2013.

De la începutul anului, Trezoreria a atras din piaţa internă 12,578 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Ultima emisiune pe piaţa internă a avut loc ieri, fiind o sesiune suplimentară pentru o licitaţie pentru obligaţiuni pe cinci ani organizată luni. Finanţele au luat ieri 75 milioane lei, exact cât şi-a propus, la un randament de 4,59% pe an. Finanţele au atras luni 500 milioane lei prin obligaţiuni pe cinci ani, la un randament în scădere faţă de cel acceptat la o operaţiune similară derulată la jumătatea lunii martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO