ZF 24

Fondul de pensii ING, care administrează pensiile a 1,8 milioane de români, şi-a dublat anul trecut investiţiile pe bursa de la Bucureşti

Fondul de pensii ING, care administrează pensiile a 1,8...

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

24.04.2014, 13:00 1175

Fondul de pensii private obligatorii administrat de ING, cel mai mare de pe piaţă, cu active de 5,24 mld. lei (1,18 mld. euro) la finalul lui 2013, şi-a crescut investiţiile pe bursa de la Bucureşti cu 129% pe parcursul anului trecut, ajungând la un portofoliu de 695 mil. lei (156 mil. euro). În acest an fondul ING ar putea depăşi SIF-urile din punctul de vedere al investiţiilor pe bursa de la Bucureşti.

Lansate în mai 2008, fondurile de pensii private obligatorii au devenit în doar şase ani unii dintre cei mai mari investitori de pe bursa de la Bucureşti. Faptul că cel mai mare fond de pensii, administrat de ING, a ajuns deja la plasamente de peste 150 mil. euro pe bursa locală arată cât de importante au devenit dintr-odată aceste fonduri ca vehicul de finanţare a economiei. Practic, fondurile de pensii private obligatorii strâng (indirect) contribuţii de la aproape 6 milioane de salariaţi din România, iar cu aceşti bani finanţează statul român, prin achiziţia de titluri de stat, dar din ce în ce mai mult şi companiile (de stat sau private), prin achiziţia de obligaţiuni şi acţiuni.

WikiZF: Profilul companiei ING

Anul trecut, cele opt fonduri de pensii private obligatorii au fost alimentate cu 3,1 mld. lei din contribuţiile de asigurări sociale plătite de români la stat, din care 1,14 mld. lei au intrat în fondul ING. Mare parte a acestor bani au ajuns din nou la stat deoarece două treimi din activele fondului sunt investite în titluri de stat, dar o pondere din ce în ce mai mare a banilor fondului sunt investiţi şi în economia reală, adică în bonduri şi acţiuni emise de companii. De exemplu, anul trecut fondul a investit circa 38 mil. lei în obligaţiuni noi emise de Transelectrica, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank. De asemenea, fondul a plasat 236 mil. lei în fondul de obligaţiuni administrat de Erste, cel mai mare de pe piaţa locală, care investeşte de asemenea în bonduri ale statului şi ale companiilor locale şi străine.

Însă cea mai importantă mutare a administratorului fondului a fost creşterea expunerii pe bursa de la Bucureşti, prin achiziţia de acţiuni ale companiilor locale, inclusiv în ofertele publice iniţiale ale statului. La finalul anului trecut, plasamentele în acţiuni cotate ale fondului au urcat la 911 mil. lei, sau 17,4% din totalul activelor, de la 491 mil. lei, sau 13,4% din activul total la finalul lui 2012. Şi mai important este că fondul a investit mai mult pe bursa de la Bucureşti, unde şi-a crescut portofoliul de la 302 mil. lei în 2012 la 695 mil. lei la finalul lui 2013. În aceeaşi perioadă, plasamentele fondului pe pieţele externe au crescut cu doar 15% (de la 188 mil. lei la 216 mil. lei).

Administratorul fondului spune că va încerca să-şi menţină nivelul expunerii pe acţiuni, ceea ce ar însemna investiţii noi de cel puţin 50 mil. euro.

„Pentru anul 2014 ne propunem o alocare de cel puţin 17% în acţiuni. Sperăm că vor exista oportunităţi investiţionale noi pe piaţa locală astfel încât să creştem această expunere. Acest lucru implică investiţii suplimentare în acţiuni ale fondului ING de cel puţin 50 mil. euro în cursul anului 2014, sigur că ne vom focaliza pe România în condiţiile în care vor exista oportunităţi“, a declarat Adrian Tănase, directorul de investiţii al ING Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO