Bănci și Asigurări

JP Morgan promovează titlurile de stat româneşti la categoria recomandată investiţiilor

JP Morgan promovează titlurile de stat româneşti la...

Autor: Claudia Medrega

23.07.2014, 17:37 754

JP Morgan a decis să promoveze titlurile de stat româneşti la categoria recomandată investiţiilor de la sfârşitul lunii iulie, decizia băncii având la bază îmbunătăţirea calificativului acordat României de către agenţia de rating Standard&Poor’s (S&P), potrivit Bloomberg.

Titlurile de stat emise de România vor fi incluse în indicele GBI-EM Global Diversified Investment Grade şi vor avea o pondere de aproximativ 2%.

Decizia JP Morgan va contribui la creşterea vizibilităţii pieţei financiare româneşti pe glob şi este favorabilă pentru performanţa economiei României pe termen mediu şi lung, apreciază Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

“În acest context, este foarte probabil să asistăm la intrări de noi capitaluri străine, atât pe titluri de stat, dar şi pe celelalte componente ale pieţei financiare. Practic, ne aşteptăm la consolidarea tendinţei descendente pentru ratele de dobândă la titluri de stat, un barometru pentru costul de finanţare în economie”, spune Rădulescu. De asemenea, printre efectele acestei decizii ar fi şi intrări de capitaluri pe piaţa de acţiuni, dar şi intrări de noi capitaluri străine în economia reală.

La începutul anului 2013, JP Morgan venea cu anunţul-surpriză privind includerea titlurilor de stat în lei emise de statul român într-un indice al pieţelor emergente, după o decizie similară de la sfârşitul anului 2012 a britanicilor de la Barclays. Titlurile româneşti au fost incluse în indicele JP Morgan la începutul lunii martie.

S&P, una dintre cele mai importante agenţii de rating la nivel internaţional, a decis în primăvară, după mai mult de cinci ani să îmbunătăţească ratingului României în categoria „investment grade“. De la celelalte două mari agenţii de rating, Moody’s şi Fitch, România beneficiază de rating favorabil investiţiilor. S&P a fost prima agenţie de evaluare financiară care a retrogradat ratingul suveran al României în toamna anului 2008 – când a început criza financiară mondială - la categoria „junk“, astfel că Ro­mânia devenea singura ţară membră a Uniunii Europene cu rating sub pragul recomandat pen­tru investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO