Energie

SAPE, o companie a statului, îi duce pe italienii de la Enel la Paris într-un nou proces de 521 de milioane de euro: Nu vom ceda nici măcar un euro

SAPE, o companie a statului, îi duce pe italienii de la...

Autor: Roxana Petrescu

24.07.2014, 20:00 1120
Statul ajunge la procese de 1,5 mld. euro cu toate marile grupuri din energie care au participat la procesele de privatizare: CEZ (Cehia), E.ON (Germania), Enel (Italia).
 
Statul se pregăteşte pentru un nou proces la Curtea de Arbitraj de la Paris şi vrea de la italienii de la Enel, care sunt pe picior de plecare din România, 521 de milioane de euro pentru pachetul pe care-l mai are în fosta Electrica Muntenia Sud.
 
În toate procesele pe care statul le are cu giganţii internaţionali, partea românească este reprezentată de Societatea de Administrare pentru Participaţii în Energie (SAPE), firmă înfiinţată în mai anul acesta ca urmare a divizării parţiale a Electrica de dinaintea listării la Bursă.
 
Statul a înfiinţat compania SAPE ca să ges­tioneze pachetele minoritare cu care a rămas la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice privatizate. În prospectul de listare a Electrica se arată că toate „activele sau datoriile care ar putea rezulta din litigiile şi disputele în care Electrica este implicată împotriva Enel, E.ON şi CEZ sau orice litigii sau dispute anterioare“ vor fi transferate noii societăţi.
 
„Statul român are o opţiune prin care-şi poate vinde pachetul minoritar din fosta Electrica Muntenia Sud la un preţ prestabilit. Suma de 521 de milioane de euro a rezultat în urma aplicării unei formule de calcul din contractul de privatizare. Aşa am calculat noi şi nu suntem dispuşi să cedăm nici măcar un euro“, a spus Daniel Petrescu, directorul general al SAPE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO