Companii

Producătorul austriac de zahăr Agrana, care a cumpărat două fabrici în România, nu va mai achiziţiona nicio unitate de producţie 5 ani

Producătorul austriac de zahăr Agrana, care a cumpărat...

Autor: Raluca Ghinea

24.07.2014, 15:36 2123

"Consiliului Concurenţei i-a fost notificată intenţia de a se realiza o concentrare economică prin dobândirea de către Agrana Zucker a controlului unic direct asupra SC Zahărul Lieşti SA şi SC Lemarco Cristal SRL. În urma analizei preliminare, Consiliul Concurenţei a constatat că tranzacţia este de natură să ridice obstacole semnificative în calea concurenţei efective şi a identificat principalele probleme de ordin concurenţial, respectiv posibilitatea consolidării unei poziţii dominante pe piaţa zahărului alb din România, în special, pe segmentul retail şi a creşterii preţului zahărului alb în retail, în contextul restrângerii accesului la materie primă ieftină", se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Agrana Zucker, membră a grupului Agrana din Austria, a anunţat în februarie că va prelua de la Lemarco SA, unul dintre cei mai mari producător de zahăr din România, fabricile de la Urziceni (judeţul Ialomiţa) şi Lieşti (judeţul Galaţi).

Agrana mai deţine în România două fabrici de zahăr la Buzău şi Roman, fiind prezentă pe piaţă prin mărcile Mărgăritar şi Coroniţa.

Pentru a înlătura îngrijorările de ordin concurenţial, Agrana îşi ia angajamentul să transfere licenţele de import aferente fabricilor Zahărul Lieşti şi Lemarco Cristal către procesatori de zahăr brut din România până la 30 septembrie 2017 şi să nu achiziţioneze nicio altă fabrică de zahăr de la alţi jucători pe piaţa locală pe o perioadă de cinci ani.

Astfel, Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente ale Agrana şi aşteaptă propuneri şi opinii atât de la persoane fizice fizice, cât şi de la firme până pe 7 august.

"După analiza observaţiilor formulate de către terţi, Consiliul Concurenţei poate solicita părţilor modificarea propunerilor şi poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor. Angajamentele părţilor sunt monitorizate pe o perioadă stabilită prin decizie a Consiliului Concurenţei, verificarea îndeplinirii acestora fiind realizată de către autoritatea de concurenţă", se mai spune în comunicat.

Agrana Zucker este cel mai mare producător de zahăr din Europa Centrală şi de Est, potrivit companiei, şi mai are operaţiuni în Europa în zona produselor pe bază de dextroză, preparatelor pe bază de fructe pentru industria lactatelor şi sucurilor concentrate cu aromă de fructe.

Grupul austriac are afaceri anuale de aproximativ 3 miliarde euro, cu 55 de fabrici şi 8.500 de angajaţi în 26 de ţări.

Agrana a bugetat pentru acest an afaceri de 958 de milioane de lei în România, faţă de 1,18 miliarde de lei anul trecut, dar vrea un profit de aproape 22 de milioane de lei, după ce în 2013 a înregistrat pierderi de 101 milioane de lei.

Agrana Romania a anunţat că a realizat anul trecut o producţie record de zahăr din sfeclă, peste 63.000 de tone de zahăr alb fiind obţinute prin valorificarea culturii agricole locale.

Compania austriacă Agrana Zucker deţine 91,81% din acţiunile Agrana România, iar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului are 4,05% din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO