ZF 24

Bugetul este strâns la maxim, deficitul general la şase luni fiind de numai 0,5% din PIB. Pentru a doua parte a anului, guvernul ar avea de cheltuit 12 miliarde de lei

Bugetul este strâns la maxim, deficitul general la şase...

Autor: Cristian Hostiuc, Ciprian Botea

25.07.2014, 18:07 711

Ministerul Finanţelor a publicat vineri după amiază execuţia consolidată a bugetului, care include bugetul de stat, cel de asigurări şi cel local, rezultatul final fiind un deficit de numai 0,5% din PIB (adică 3,5 miliarde de lei).

Dar acest deficit este obţinut mai mult prin strângerea la sânge a cheltuielilor şi reducerea poziţiei bugetare de investiţii, având că nu toate veniturile sunt în buget, în special cele obţinute din TVA şi impozitul pe salarii.

Sunt mari semne de întrebare în privinţa încasării veniturilor, având în vedere că Fiscul nu reuşeşte ca prin TVA să preia din creşterea economică obţinută prin creşterea consumului.

De asemenea, cu toate că numărul de salariaţi a crescut, la care se adaugă şi creşterea salariilor prin majorarea salariului minim, impozitul din salarii este sub aşteptări.

Veniturile la bugetul consolidat au însumat 100 miliarde de lei în primul semestru, fiind cu 2,9% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Cheltuielile s-au apropiat de 104 miliarde de lei, o scădere de 0,3% faţă de perioada  ianuarie-iunie 2013.

Cel mai mult au crescut contribuţiile de asigurări sociale, cele din taxe pe proprietate şi impozitul pe profit.

Cheltuielile pentru investiţii, inclusiv cele de capital sau redus cu 2,6 miliarde de lei faţă de anul trecut, la 9,6 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO