ZF 24

McDonald’s caută un francizat care să preia businessul de 100 mil. euro din România

McDonald’s are în România în jur de 70 de restaurante cu aproximativ 150.000 de clienţi pe zi

McDonald’s are în România în jur de 70 de restaurante cu aproximativ 150.000 de clienţi pe zi

Autor: Cristina Roşca

28.07.2014, 15:44 2500

Gigantul McDonald’s ia în calcul transferul reţelei de circa 70 de localuri fast-food din România către un francizat.

Grupul tatonează terenul pentru trans­ferarea bu­sinessului în sistem de fran­ciză către un antre­prenor, pe listă aflân­du-se în prezent mai mulţi oameni de afaceri români şi străini interesaţi, po­trivit mai multor surse din piaţă.

Înche­ie­rea unui astfel de acord ar ur­ma să aducă în buzunarele america­ni­lor câ­te­va zeci de milioane de euro. Pe lân­gă su­ma obţi­nu­tă pentru transferul de busi­ness, McDonald’s va încasa de la fran­cizat şi procente din cifra de afa­ceri anua­lă, ca­re în prezent se apropie de 100 mil. euro. Dacă acordul va fi fi­na­li­zat, nu va însemna ieşi­rea McDonald’s din România, ci faptul că operaţiunile nu vor mai fi controlate direct de ameri­cani, ci vor fi adminis­trate de un francizat.

Daniel Boaje, românul care con­duce McDonald’s Româ­­nia şi care a fost unul dintre pri­mii angajaţi ai ame­ricanilor pe piaţa lo­cală, a răspuns la solicitarea ZF privind transferul busi­nessului către un fran­ci­zat: „Eu ştiu că McDonald’s România vrea să continue să dezvolte modelul de franciză exis­tent, procesul fiind deo­cam­­dată oprit“. El nu oferă alte in­formaţii.

În cazul în care McDonald’s găseşte un antreprenor dispus să preia tot businesul din România, dacă noul fran­ci­zat are experienţă în domeniu, el va prelua toată afacerea. În caz contrar, direc­torul general va primi un număr de acţiuni pentru a rămâne în companie şi pentru a se asigura continuitatea busi­nes­sului, potrivit unei alte surse. Ame­ricanii au mai încercat să transfere ope­raţiunile locale în mâinile unui francizat în ultimii ani, însă discuţiile nu s-au fi­nalizat. „Noul proprietar al busines­sului va trebui nu doar să plătească pro­cente din vânzări, ci va avea de în­de­plinit şi o serie de condiţii, precum un anumit număr de renovări pe an şi un anumit număr de deschideri“, spune o sursă apropiată companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO