Bănci și Asigurări

Volskbank a încheiat tranzacţia de vânzare a neperformantelor ipotecare de 495 mil. euro

Volskbank a încheiat tranzacţia de vânzare a...

Autor: Raluca Ghinea

28.07.2014, 10:55 2169

Portofoliul tranzacţionat include 3.566 de credite garantate cu întârzieri mai mari de 90 de zile, având drept garanţii proprietăţi rezidenţiale, spaţii comerciale şi terenuri. Din toalul acestora, 84% sunt credite imobiliare retail, restul de 16% reprezentând finanţări corporate, se arată într-un comunicat al Volksbank.

După vânzarea acestui pachet, banca şi-a redus rata creditelor neperformante de la 22% la sub 8%, media sistemului bancar situându-se la circa 23%.

"Reducerea portofoliului de credite neperformante reprezintă un alt moment cheie în cadrul strategiei noastre de repoziţionare. În acelaşi timp, continuăm să ne concentrăm pe creşterea profitabilităţii businessului", a declarat într-un comunicat preşedintele Volksbank România, Benoit Catel.

Reprezentanţii băncii spun că vânzarea portofoliului de neperformante nu influenţează profitul acesteia din 2014 şi nici capitalul, având o rată de solvabilitate de peste 20%.

"Părţile implicate în tranzacţie au agreat păstrarea confidenţialităţii cu privire la alte detalii referitoare la această vânzare", se mai spune în comunicat.

Catel afirma la începutul lunii iunie că negocierea pentru vânzarea acestui pachet a durat şase-opt luni şi estima că tranzacţia se va finaliza în circa două luni, după analizarea de către Consiliul Concurenţei.

El a precizat la momentul respectiv că pachetul nu a inclus şi credite viabile. De asemenea, Catel a adăugat că pregăteşte banca atât pentru vânzare, cât şi pentru creşterea business-ului, pentru a vinde un model sustenabil de afaceri.

"Acţionarii vor să vândă banca până la finele anului viitor, trebuie să ne pregătim pentru că vrem să vindem o bancă performantă. De aceea, vrem să separăm lucrurile în două, creditele bune de cele rele", a spus Catel în iunie.

Veniturile băncii au scăzut anul trecut cu 8%, de la 130,3 milioane de euro la 119,9 milioane de euro. La finele lui 2013, Volksbank România avea active de 3,09 miliarde de euro, de la 4,704 miliarde de euro în 2012.

Instituţia de credit a înregistrat anul trecut pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012, când au atins 168,5 milioane de euro.

Totodată, grupul austric a constituit în 2013 un provizion de 62 de milioane de euro pentru pierderi pe care anticipează că le va înregistra din vânzarea Volksbank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO