ZF 24

Proiecte verzi de 2,4 mld. euro erau prevăzute în 2014, dar s-au consumat numai 20% din bani în 5 luni

Proiecte verzi de 2,4 mld. euro erau prevăzute în 2014,...

Autor: Roxana Petrescu

29.07.2014, 13:00 30988

Din 2009 şi până la finalul anului trecut domeniul a atras investiţii de 6,5 miliarde de euro, sumă neegalată de alt domeniu din România în perioada de criză. Toate grupurile energetice, printre care cehii de la CEZ sau italienii de la Enel au pariat sute de milioane de euro pe energia verde din România, bazându-se pe schema de sprijin foarte generoasă.

La începutul acestui an, Auto­rita­tea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a lansat mai multe estimări pri­vind capacităţile care urmează să fie montate în proiecte de energie verde în 2014, ultima indicând investiţii noi de 2,4 mld. euro în circa 1.650 MW de eoliene, so­la­re sau mici hidrocentrale. După cinci luni însă, numai 20% din investiţiile prog­no­zate s-au îndeplinit după ce Guver­nul a tăiat schema de sprijin pentru regenerabile.

Ţinând cont că de obicei lucrările de construcţii se realizează mai ales primăvara şi vara, sezonul rece fiind dificil, este greu de crezut că bilanţul anului 2014 se va apropia de socotelile de la început.

În ianuarie anul acestea, ANRE spunea că, pe baza autorizaţiilor de înfiinţare care urmează să expire în 2014, se vor monta 750 MW în proiecte solare, 1.200 MW în ferme eoliene 70 MW în centrale hidroelec­trice, 5,5 MW în centrale pe biogaz şi 45 MW în centrale pe biomasă. La acestea se adău­gau centralele electrice cu puteri mai mici de 1 MW, care însă nu intrau sub supra­ve­ghe­rea autorităţii. În total, ANRE estima pro­iec­te de peste 2.000 MW a căror valoare se ridică la peste 3 mld. euro. Ulterior, ANRE a lansat o altă estimare pri­vind capa­ci­tatea noilor proiecte de ener­gie verde pentru 2014.

Potrivit noilor calcule, până la fina­lul acestui an ar trebui montaţi peste 1.600 MW în parcuri eoliene, solare sau în mici hidro­cen­trale, ceea ce presupune o inves­tiţie de peste 2,4 mld. euro. Astfel, Ro­mâ­nia ar fi tre­buit să ajungă la finalul acestui an la o capa­citate în proiecte rege­ne­ra­bile de 6.005 MW, ceea ce înseamnă că-şi atingea deja ţintele stabilite pentru anul 2020, când, conform Planului Naţional de Acţiune în domeniul Energiei Regenera­bi­le, România trebuia să aibă proiecte verzi de 5.589 MW.

Aceste estimări nu mai au şanse mari să se adeverească ţinând cont de evoluţia pieţei din primele cinci luni ale anului.,

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO