ZF 24

Indicatorul puterii de cumpărare pentru piaţa auto: în 38 din cele 42 de judeţe s-au înmatriculat mai puţin de patru maşini la o mie de salariaţi

Indicatorul puterii de cumpărare pentru piaţa auto: în...

Autor: Bogdan Alecu

30.07.2014, 16:23 772

În opt din cele 42 de judeţe ale ţării s-au înmatriculat mai puţin de 100 de maşini noi în primele şase luni ale acestui an, potrivit datelor Direcţiei Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în timp ce peste pragul de 1.000 de unităţi sunt doar Capitala, cu aproape 16.600 de autoturisme noi, şi Ilfov, cu aproape 1.300.

Raportat la numărul de salariaţi, adică populaţia activă cu un loc de muncă, în 38 din cele 42 de judeţe s-au înmatriculat mai puţin de patru maşini noi la mia de salariaţi, un indicator dur pentru co­mercianţii din domeniul auto care se luptă pe o piaţă de maximum un miliard de euro anual.

Doar Bucureştiul, Ilfovul, Constanţa şi judeţul Argeş depăşesc pragul de 4 maşini noi la mia de salariaţi. Venitul mediu net în Capitală este de aproape 2.300 de lei (ianuarie 2014), în timp ce în Ilfov este de 1.840 de lei, în Constanţa de aproape 1.500 de lei, în timp ce în Argeş unde majoritatea locurilor de muncă sunt concentrate în industria auto, salariul mediu net este de aproape 1.600 de lei.

„Piaţa cea mai mare rămâne în continuare Capitala, însă sunt şi în ţară judeţe cu rezultate bune precum Braşovul. Acolo regăsim mulţi investitori şi multe firme, iar aceştia cumpără maşini noi. Pe de altă parte, în nordul ţării de la început dealerii de acolo au avut pro­bleme pe fondul importurilor de maşini second-hand“, a spus Nicolae Sorescu, directorul diviziei auto a grupului Rădăcini, dealer care comercializează mărcile Opel, Mazda, Citroen, Suzuki, Volkswagen, Honda şi Peugeot şi are centre auto în Bucureşti, Brăila, Braşov, Constanţa, Galaţi şi Ploieşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO