Business Internaţional

Companiile şi industria bancară rusească sunt dependente de capitalul occidental, iar cele vestice au nevoie de materiile prime şi de consumatorii ruşi

Companiile şi industria bancară rusească sunt...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.07.2014, 20:43 885

Companiile şi instituţiile financiare ruseşti sunt puternic dependente de pieţele de capital occidentale. Băncile de stat, cele mai mari din Rusia, au acumulat aproape 20% din datoria externă a ţării, potrivit datelor băncii centrale.

Între 2004 şi 2012 companii cu sediul în Rusia au strâns 48 de miliarde de dolari prin oferte publice iniţiale de cumpărare de acţiuni pe pieţele din UE.

Din total, 15 miliarde de dolari reprezintă emisiuni ale instituţiilor financiare de stat, scrie The Telegraph. În 2013, 47% dintre obligaţiunile emise de instituţiile financiare ruseşti controlate de stat au fost lansate pe pieţele din UE.

Băncile VTB, Sberbank, Gazprombank şi Vnesheconombank au obligaţiuni de 15 miliarde de dolari denominate în dolari, euro şi franci elveţieni care vor ajunge la scadenţă în perioada 2015-2017, potrivit Bloomberg. Spre comparaţie, datoria în ruble este echivalentă cu 9,7 miliarde de dolari. Băncile va trebui să refinanţeze datorii de 50 de miliarde de dolari în monedă străină în următorii 30 de ani, faţă de datorii în ruble de 16 miliarde de dolari.

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, are datorii de 44 de miliarde de dolari, în cea mai mare parte denominate în dolari.

Compania, care are vânzări anuale echivalente cu aproape 9% din PIB-ul rusesc, trebuie să rostogolească datorii de 26 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului viitor. Rosneft are rezerve de lichidităţi, dar trebuie să finanţeze investiţii prin care să-şi menţină producţia.

Deprecierea rublei din cauza sancţiunilor occidentale, deşi în teorie este bună pentru exportatori – aşa cum susţine Kremlinul, nu va face decât să mărească datoriile în valută. Prin blocarea accesului la propriile pieţe de finanţare, Occidentul creşte costurile de împrumut pentru băncile ruseşti de stat şi le restrânge forţa de a credita economia dacă statul nu le asigură o sursă alternativă de fonduri.

 

Statele UE sunt cele mai mari pieţe pentru exporturile Rusiei

În faţa acestor presiuni, Moscova a indicat că ar putea bloca importurile de carne de pui din SUA şi de fructe din Uniunea Europeană. Rusia este a doua piaţă ca mărime, după Mexic, pentru producătorii americani de pui. Exporturile americane de pui în Rusia s-au cifrat anul trecut la 309 milioane de dolari.

Dacă ar fi ca Occidentul să răspundă Rusiei prin blocarea pieţelor de consum, lovitura ar fi dură pentru Moscova. Olanda, un stat UE, este cea mai importantă piaţă pentru exportatorii ruşi, de peste două ori mai mare decât următoarea clasată, China. Pieţe majore sunt, de asemenea, Germania şi Spania. De asemenea, din Germania, Japonia, SUA şi Franţa Rusia importă produse cu valoare adăugată mare. Totodată, cele mai mari investiţii directe străine vin în Rusia din ţări occidentale sau paradisuri fiscale controlate de acestea. Cipru era, la sfârşitul anului 2012, cea mai mare sursă de investiţii directe străine pentru Rusia.

 

Victimele din tabăra occidentală

City-ul londonez este adesea văzut ca principalul pierzător vestic în cazul în care Rusia este izgonită din sistemul financiar internaţional, însă instituţia de credit cu cea mai mare expunere la turbulenţele politice din Rusia este Raiffeisen Bank, din Austria. Pe locul doi stă Société Générale din Franţa. Raiffeisen este una dintre cele mai mari bănci străine cu activităţi în Rusia, unde a umplut golul lăsat de rivali precum HSBC şi Barclays, care nu au rezistat, scrie The Guardian. Banca austriacă are un portofoliu de credite de 13 miliarde de euro în Rusia. De altfel, băncile europene au participat cu două treimi la împrumuturile acordate Rusiei, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale.

De asemenea, lanţul american de restaurante fast-food McDonald's a fost luat la ţintă de autorităţile care asigură protecţia consumatorului în Rusia. Pentru Unilever, un colos anglo-olandez care produce bunuri de larg consum, Rusia este crucială pentru planurile pe termen lung de a-şi dubla veniturile. Cel mai facil mod prin care Rusia poate răspunde sancţiunilor Occidentului este de a bloca exporturile de metale necesare companiilor aerospaţiale şi auto. Gigantul aerospaţial american Boeing îşi cumpără o treime din titaniu din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO