ZF 24

Cu cele mai dure sancţiuni de până acum UE şi SUA închid robinetul cu euro şi dolari pentru băncile ruseşti. Ruşii pun barieră importurilor poloneze. Cât de departe sunt dispuşi liderii occidentali şi Putin să meargă?

La câteva zile după prăbuşirea aeronavei malaieziene MH17 deasupa zonelor controlate de insurgenţii proruşi din Ucraina, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a încercat să discute telefonic cu omologul rus Sergei Lavrov (foto) pentru a calma criza. Biroul ministrului rus a răspuns că Lavrov este plecat într-o excursie pentru a face rafting. Sursa foto - AFP

La câteva zile după prăbuşirea aeronavei malaieziene MH17 deasupa zonelor controlate de insurgenţii proruşi din Ucraina, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a încercat să discute telefonic cu omologul rus Sergei Lavrov (foto) pentru a calma criza. Biroul ministrului rus a răspuns că Lavrov este plecat într-o excursie pentru a face rafting. Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

30.07.2014, 20:40 1644
Moscova a răspuns trimiţând prin interzicerea importurilor de fructe şi legume din Polonia un foc de avertisment spre vârful de lance al ofesivei diplomatice antiruseşti. Cât de departe sunt dispuşi liderii occidentali şi Putin să meargă?

Analiştii spun că gazele naturale importate din Rusia de statele UE sunt prea importante pentru ambele părţi pentru a fi folosite prea curând în cea mai severă confruntare diplomatică şi economică dintre Vest şi Kremlin de la Războiul Rece. Iar în noile sancţiuni, statele europene au arătat că nu sunt dispuse să rişte încercând să atenueze efectele asupra economiilor lor, încă fragile după cea mai gravă criză economică şi financiară de după cel de-al Doilea Război Mondial. UE a protejat de sancţiuni contractele existente, ceea ce înseamnă că Franţa va putea vinde Rusiei cel puţin o navă de război ultramodernă şi supertehnologizată, iar firmele germane de inginerie vor continua să aprovizioneze coloşii energetici ai Rusiei Rosneft şi Gazprom cel puţin pe termen scurt, scrie The Wall Street Jurnal. Nici sancţiunile europenilor şi nici cele ale americanilor nu vizează gazele ruseşti, de care multe state din UE sunt dependente.

 

Victime colaterale

Restricţiile Occidentului ar putea lovi totuşi companii precum Exxon, BP, Halliburton şi Schlumberger, care livrează Rusiei cele mai noi tehnologi şi cea mai nouă expertiză pentru dezvoltarea unor zăcăminte de petrol şi gaze naturale de 7.580 de miliarde de dolari, notează Bloomberg.

Barclays Capital a calculat că grupuri de explorare şi producţie precum Exxon aveau planuri de investiţii de 51,7 miliarde de dolari în Rusia anul acesta. O mare parte din aceşti bani ar fi fost cheltuiţi pe echipamente de la companii precum Schlumberger şi Halliburton, ambele din SUA.

Cu noua rundă de sancţiuni financiare, Vestul loveşte cele mai mari bănci ruseşti de stat, însă nu atât de dur cum Washingtonul a lovit băncile iraniene. Washingtonul şi Bruxellesul nu au interzis total afacerile cu aceste instituţii de credit ruseşti, printre care Sberbank şi VTB, ci le-au blocat accesul la finanţare pe termen mediu şi lung pe pieţele europene şi americane.

Aceste bănci au datorii uriaşe în valută. Cea mai vulnerabilă pare să fie VTB, a doua bancă în funcţie de mărime din Rusia, care administrează fondurile de pensii ale ruşilor, potrivit analiştilor de la Citibank.

Restricţiile de finanţare ar putea determina băncile ruseşti să ceară ajutor băncii centrale, care ar putea fi astfel forţată să-şi consume din rezervele valutare şi să lase rubla să se deprecieze abrupt, ceea ce ar accelera inflaţia.

Noile sancţiuni impun şi un embargo asupra vânzării de arme către Rusia şi interzic exporturile de produse cu folosinţă dublă, atât civilă, cât şi militară, precum computerele.

Sancţiunile UE vor dura iniţial un an, dar vor fi revăzute după trei luni.

 

Cine ar simţi mai intens durerea economică

Oricum ar contraataca, Rusia, o economie cu resurse imense, dar abia de mărimea Italiei, ar simţi mai multă durere în cazul escaladării conflictului. Sacţiunile de până acum au şters creşterea PIB-ului de anul acesta. Cea mai recentă rundă de pedepse va aduce, probabil, economia Rusiei în recesiune, notează CNBC.

Săptămâna trecută banca centrală a Rusiei a majorat dobânzile pentru a treia oară anul acesta, de la 7,5% la 8%, în încercarea de a stopa hemoragia de capital. Bursa rusească de acţiuni a scăzut cu 7% luna aceasta, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale cu scadenţa la 5 ani au urcat la peste 9,5%.

Cel mai mare exportator din Europa, Germania a trimis doar 3,2% din produsele şi serviciile sale în Rusia. Aceste exporturi reprezintă numai 1,2% din PIB-ul german. Germania îşi cumpără de la Rusia 40% din gazele pe care le consumă, însă gazele acoperă doar 20% din consumul total de energie.

Alte state din zona euro ar simţi mai tare loviturile, dar impactul asupra creşterii ar fi redus. În schimb, vânzările de energie reprezintă două treimi din exporturile Rusiei, sau 20% din PIB.

 
 

Ce au de pierdut Coca-Cola, McDonald’s şi alte afaceri fanion ale Occidentului în Rusia

* Coca-Cola este cel mai mare jucător de pe piaţa rusească a băuturilor carbogazoase, unde are o cotă de aproape 37%. Pentru Coca-Cola HBC, un important îmbuteliator al produselor Coca-Cola, prezent şi în România, Rusia este cea mai mare piaţă.

* Pepsi, printre puţinele companii occidentale acceptate în fostul bloc comunist, are o cotă pe piaţa băuturilor carbogazoase de 18%. Compania vinde acolo şi diverse mărci de produse alimentare şi sucuri, ceea ce o face cea mai mare companie de băuturi răcoritoare şi produse alimentare din Rusia, cu vânzări de peste 5 miliarde de dolari. Rusia este a doua piaţă ca mărime pentru Pepsi, după SUA. 

* McDonald’s, care şi-a deschis primul restaurant în Moscova în 1990, are peste 400 de restaurante în Rusia. Această piaţă este cea mai mare piaţă în funcţie de volumele vândute. Rusia generează pentru McDonald’s venituri anuale de 2,5 miliarde dolari.

* Renault-Nissan, Ford, General Motors, BMW, Hyundai-Kia, Mazda, PSA Peugeot-Citroën, Mitsubishi, Toyota şi Volkswagen, Ssangyong sunt grupuri care construiesc, asamblează autovehicule în Rusia sau vor să investească în industria auto de acolo. Anul trecut, toate modelele din top 10 cel mai bine vândute maşini în Rusia au fost produse local. Dacia Duster a fost a patra cea mai vândută maşină. Dintre mărci, liderul de piaţă este Lada, cu 456.309 maşini noi vândute anul trecut. Ea este urmată de Renault, cu 210.099 unităţi, şi KIA, cu 198.018. Grupul cu cea mai mare cotă de piaţă este AVTOVAZ-RENAULT-NISSAN (30%), urmat de VW (11%) şi GM (9,3%).

* Gucci a fost în 2011 cel mai bine vândut brand de lux în Rusia, cu vânzări de 208,6 milioane de dolari, urmat de Donna Karan şi Vuitton ale LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, Hermes şi Prada. Vânzările brandurilor de modă de lux au urcat atunci la 8,8 mld. dolari.

Gucci a preluat controlul direct al magazinelor din Moscova şi vrea să deschidă altele acolo.

* British Petroleum este, de departe, cel mai mare investitor străin din Rusia prin intermediul participaţiei de 19,7% deţinută la cel mai mare producător rus de petrol, Rosneft.

 

Ce reprezintă Rusia pentru UE şi UE pentru Rusia

- Sursa a 12,3% din importuri (206,5 miliarde euro în 2013);

- Destinaţie pentru 6,9% din exporturi (119,8 miliarde euro în 2013);

- Rusia este al treilea partener comercial al UE, iar UE este principalul partener comercial al Rusiei;

- UE este cel mai important investitor în Rusia. Aproximativ 75% din stocul investiţiilor directe străine din Rusia vin din ţările UE (189,5 miliarde euro în 2012). În schimb, stocul IDS din Rusia în UE era de 76,6 miliarde euro;

- Importurile din Rusia în 2013, calculate la valoare, au reprezentat 34% din importurile totale de petrol ale UE din afara statelor comunitare, 49% din importurile de gaze naturale şi 28% din importurile de petrol;

- 48,4 miliarde de dolari strânse în UE prin oferte publice iniţiale de vânzare de acţiuni în perioada 2004-2012 de către companii cu sediul în Rusia. Companiile şi instituţiile de stat au strâns 16,4 miliarde de dolari;

- 7,5 miliarde de dolari, sau 47% din total, reprezintă valoarea obligaţiunilor emise în 2013 pe pieţele din UE de băncile ruseşti cu capital public;

- 4,3 miliarde de dolari reprezintă exporturile de armament rusesc în UE. Statele UE au exportat în Rusia armament de 403 milioane de dolari;

- 27 miliarde de dolari reprezintă exporturile de anul trecut ale statelor UE de bunuri cu dublă folosinţă. Exporturile de tehnologie legată de sectorul energiei s-au situat la 200 de milioane de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO