Opinii

Cum să conduci în Rai o ţară de oi ortodoxe înconjurat de profesionişti ai minciunii şi manipulării

Cum să conduci în Rai o ţară de oi ortodoxe...

Autor: Iulian Anghel

31.07.2014, 16:04 4377

Trei întrebări fundamentale trebuie să-şi pună un om în viaţă, la momentul marilor lui întrebări: ce este cu el (de ce s-a născut şi de ce va muri), ce este cu ţara în care trăieşte şi apoi, dacă mai are timp, ce este cu lumea largă şi universul nemărginit.

În funcţie de cum se raportează la aceste întrebări omul îşi ordonează viaţa: devine un bun familist, devine un om de stat, devine un savant scrutând cerul în căutarea civilizaţiilor extraterestre.

Tot acest demers de cunoaştere/autocunoaştere implică riscul enorm de a nu-şi găsi un răspuns. În faţa acestui risc, omul înţelept caută aliaţi. Dacă şi-a pus în cap să fie om de stat, este de presupus că a meditat mai des la cea de-a doua întrebare – ce este cu ţara lui, cu destinul ei – şi atunci caută aliaţi care să-l ajute să răspundă marilor întrebări, marilor sfidări cu care se confruntă patria lui.

Care sunt acestea în cazul României? Subdezvoltarea cronică, eterna neadecvare, fuga oamenilor din propria lor ţară şi, mai presus de toate, faptul că ţara îşi este sieşi duşman. Cine ar putea găsi o soluţie?

În mod aproape firesc, o minte lucidă s-ar gândi la economişti, la ingineri, la profesori, la cei care pot pune pe picioare strategii publice. Dacă tot trebuie să ne întoarcem la junimişti şi la „arderea etapelor”, cineva trebuie să şi ştie să pună în practică un astfel de scenariu.

Dar se întâmplă aşa?

În preajma unui important personaj de pe scena politică, cu un cuvând greu de spus în desfăşurarea treburilor publice, există un singur economist de calibru. Cei mai importanţi consilieri ai săi nu sunt economiştii, ci sociologii. Dacă ar fi sociologi de talia lui Max Weber sau Popper atunci omul de care vorbesc ar trebui să se considere binecuvântat de Dumnezeu. Dar nu, sunt opusul. Sunt „sociologi” profesionişti ai manipulării, şefi de institute de sondare a opiniei publice a căror profesiune este minciuna. Rolul lor nu este să revele adevărul, ci să-l îngroape. Aşa ajungem la teze halucinante pentru vremea pe ca o trăim, anume că ortodoxismul este pavăză României şi că Mesia este român.

De ce, în parte, se întâmplă aşa? Pentru că supoziţia că omul îşi pun trei întrebări esenţiale în viaţă - ce este cu el, ce este cu ţara lui, ce este cu universul nesfârşit - se referă la omul cu minte. Ceilalţi caută pretexte pentru a ţopăi prin viaţă.

Adevărul îţi leagă picioarele, nimicnicia ta, a ţării în care trăieşti, te sufocă. Dimpotrivă, ţopăitul te ajută să depăşeşti jalnica-ţi finitudine. Dacă eşti gâscă, te face lebădă. Dacă eşti oaie te face berbec. Joacă Halep la un turneu, grabnic se adună pe o terasă un grup de fani care o încurajează înjurând-o pe Bouchard. Nu antrenorul naţionalei este vinovat că România nu a ajuns la Mondiale, ci vremea, nenorocul, capitalul străini, ungurii şi neortodocşii.

Profesioniştii manipulării ştiu toate astea. Ştiu că prostia este cea mai binecuvântată pacoste care a căzut pe capul omului. De ce să nu profite de ea?

Dar adevărul nu ţi se relevă decât dacă îl cauţi.

Patria asta va avea momentul împlinirii sale când de pe ochii cât mai multora se va risipi ceaţa, cu riscul de a descoperi o ţară degradată, ruinată.

Patria va avea momentul ei de glorie când va avea în frunte profesionişti ai căutării adevărului, a acelui adevăr „care te face slobod”, de toate îndoctrinările.

Nu a avut până acum parte decât de profesionişti ai manipulării şi apostoli ai ţopăielii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO