ZF 24

UniCredit vrea şi portofoliul corporate al RBS după ce anul trecut a cumpărat retailul. La sfârşitul lui 2013 UniCredit avea active totale de circa 26 miliarde de lei

UniCredit vrea şi portofoliul corporate al RBS după ce...

Autor: Razvan Voican

01.08.2014, 18:50 706

Urmează aşadar episodul al doilea şi ultimul din procesul de retragere a RBS de pe piaţă, după ce în primăvară a fost luată decizia de închidere totală a operaţiunilor, adică şi a diviziei corporate căreia încă i se mai acordase o şansă de supravieţuire.

RBS a avut în ultimele luni discuţii cu mai mulţi potenţiali cumpărători, în fazele finale rămânând UniCredit şi Raiffeisen. În final negocierile s-au purtat cu UniCredit, părţile cunoscându-se bine deja de la tranzacţia din 2013 cu portofoliul de retail.

Evaluarea portofoliului corporate s-a dovedit însă mai dificilă decât în cazul retailului în condiţiile volatilităţii specifice acestei categorii de clientelă care prin definiţie lucrează cu două sau chiar mai multe bănci şi care se poate muta uşor la altă instituţie de credit – mai ales în cazul companiilor de talie mare, curtate constant de bancheri. Ca şi în cazul retailului, care a inclus un segment important de tip private banking, UniCredit se bazează pe similitudinile existente la nivelul capacităţii de servire a companiilor şi al profilului de clienţi, sperând astfel la un grad ridicat de retenţie în urma tranzacţiei cu RBS. De altfel, UniCredit continuă să aibă o poziţie mai solidă pe piaţă ca bancă de corporate decât de retail, eventuala echilibrare a celor două segmente fiind un proces de durată.

La sfârşitul lui 2013 UniCredit avea active totale de circa 26 mld. lei (5,8 mld. euro), fiind a şasea mare bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO