Bănci și Asigurări

Preţul curăţării bilanţului de neperformante: BCR a marcat o pierdere de 62 de milioane de euro în S1

Tomas Spurny, preşedintele BCR

Tomas Spurny, preşedintele BCR

Autor: Ciprian Botea

01.08.2014, 00:08 1052

Banca-mamă Erste Group a avut pierderi de aproape un miliard de euro, dar estimează că în 2015 revine pe profit.

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţă, a raportat în primul semestru o pierdere netă de 277 milioane de lei (62 mil. euro), faţă de un profit de 560 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza creşterii provizioanelor generată de accelerarea procesului de curăţare a portofoliului de credite neperformante.

Chletuielile cu provizioanele de risc s-au ridicat la 1,3 miliarde de lei (293 mil. euro) în perioada ianuarie-iunie, un plus de 30% faţă de acelaşi interval din 2013. Creşterea provizioanelor vine în condiţiile în care banca vrea să scoată din bilanţ credite de 800 mil. euro anul acesta, din care un pachet reprezentând o treime a fost vândut deja în  luna iulie. Aceste credite trebuie provizionate integral.

„Intrăm în a doua jumătate a anului cu intenţia serioasă de a curăţa bilanţul şi de a spori capacitatea viitoare de a livra performanţe generate de o bază sănătoasă şi solidă a băncii. Iar această bază, activitatea comercială curentă, prezintă semne de îmbunătăţire. BCR înregistrează în acest moment o cotă de piaţă respectabilă pe segmentul creditării noi“, a declarat Tomas Spurny, preşedintele BCR.

BCR mai are la vânzare un pachet de neperformante de circa 550 mil. euro, du­pă ce în iulie a vândut un portofoliu de 250 mil. euro. BCR avea în total la finalul lunii iunie neperformante de 2,9 mld. euro, din care aproape o treime fuseseră provizionate integral, aşadar puteau fi scoase la vân­zare. Pachetul de 250 mil. euro este al doilea cel mai mare vândut de o bancă locală, după tranzacţia cu credite proaste de 500 mil. euro încheiată de Volksbank.

Andreas Treichl, CEO al Erste, grupul austriac care controlează BCR, speră că restul creditelor neperformante provizionate integral, adică peste o jumătate de miliard de euro, vor fi vândute undeva în trimestrul al treilea.

Grupul Erste a raportat o pierdere de 930 mil. euro în primul semestru, provizioanele suplimentare constituite de BCR cu scopul scoaterii din bilanţ a creditelor neperformante având un impact de 80 mil. euro.

Cel mai mare impact (de circa 850 mil. euro) l-a avut însă reevaluarea fondului comercial al BCR şi a altor active intangibile ale băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO