Companii

Cum s-au desfasurat lucrarile la Petrom City, un proiect de peste 100 mil. euro la care au lucrat 4.000 de oameni si 150 de companii

Complexul cuprinde cinci cladiri: doua cladiri administrative ovale, care se numesc Infitniy, o cladire cu forma clasica, Tower (foto dr. sus), un centru de date si o centrala cu o capacitate instalata de 5 MW

Complexul cuprinde cinci cladiri: doua cladiri administrative ovale, care se numesc Infitniy, o cladire cu forma clasica, Tower (foto dr. sus), un centru de date si o centrala cu o capacitate instalata de 5 MW

21.05.2010, 00:00 3459

Desi proiectul are o intarziere de peste jumatate de an fata determenul anuntat initial, lucrarile pentru ridicarea celor cincicladiri care compun complexul Petrom au ajuns la faza de finisare.4.000 de oameni angajati de 150 de companii au muncit doi anipentru Petrom City, proiectul care va gazdui peste 2.500 desalariati ai companiei din Bucuresti si Ploiesti.

"Cand vom fi operationali, dintr-o data vin intr-un loc in carenu era nimic circa 2.500 de oameni, cu mii de nevoi. Inevitabilacest lucru va duce mai departe la dezvoltarea zonei prin aparitiaunor afaceri destinate satisfacerii acestor nevoi: restaurante, magazine, servicii sialtele", spune Augustin Badescu, reprezentatnt al Petrom,responsabil cu proiectul Petrom City.

Pana atunci insa lucrarile de pe santierul Petrom se desfasoarala turatie maxima astfel incat din primavara anului viitor toti cei2.500 de oameni care se afla acum in mai multe birouri dinBucuresti si Ploiesti sa se mute in Petrom City.

Complexul cuprinde cinci cladiri: doua cladiri administrativeovale, care se numesc Infitniy, o cladire cu forma clasica, Tower,un centru de date si o centrala cu o capacitate instalata de 5 MWcare va asigura energia necesara functionarii tuturor sediilor.

"Proiectul a fost realizat pe locul unui fost depozit de produsepetroliere in a carui reabilitare ecologica am investit peste 10milioane de euro", explica Badescu.

Petrom City - Net City

Pe toata suprafata de 100.000 de metri patrati a proiectului nuse vede niciun cablu. Toti cei 1.500 de kilometri de cablu, carereprezinta cam o data si jumatate distanta intre Romania si Viena,sediul central al actionarului majoritar al Petrom, OMV, sunt subpamant.

"Toate cablurile sunt bagate sub pamant, iar strazile construitepentru acest proiect masoara 1,7 kilometri", spune reprezentantulPetrom.

Chiar in partea stanga de cum intri pe platforma Petrom City,dupa ce treci de garzile care asigura paza santierului, este ofabrica de ciment. "In toamna lui 2008, trei zile si trei nopti amturnat incontinuu o sectiune din fundatia pentru cladirea Infinity.Ne-a ajutat foarte mult faptul ca am avut aici o fabrica de beton",explica Badescu.

De la inceputul proiectului, din aprilie 2008, circa 4.000 deoameni au fost angajati pe santierul Petrom, in momentul maxim allucrarilor fiind prezenti pe santier aproape 980 de angajati.Majoritatea au reprezentat forta de munca locala, iar daca lainceput aceasta a fost extrem de greu de gasit, odata cu venireacrizei lucrurile s-au mai calmat in contextulin care multe proiecte imobiliare au ramas doar pe planseta.

"In momentul maxim al lucrarilor au fost angajati 980 de oamenipe zi, in cadrul lucrarilor de constructie. Exista un contractorgeneral care lucreaza impreuna cu circa 150 de companiisubcontractoare, majoritatea fiind companii romanesti. Acestecompanii au lucrat cu cele mai inalte tehnologii, iar acest lucrueste un avantaj pentru Romania. In prezent se lucreaza intr-unschimb, deci aproximativ 12 ore pe zi. De la inceputul proiectuluis-au lucrat in total 4,5 milioane de ore", explica Badescu impactuleconomic pe care aceasta investitie de peste 100 de milioane deeuro l-a avut pe plan local.

Zona secreta

Poate cea mai importanta piesa din Petrom City este centrul dedate. Aici se vor afla practic toate secretele celei mai maricompanii din Romania, dar si ale grupului OMV, pentru ca centrul dedate de la Bucuresti este identic cu cel de la Viena. Astfel, princele doua centre informatice gemene OMV isi poate controla toateactivitatile globale.

"Centrul de date de la Bucuresti functioneaza «in oglinda» cucel de la Viena. Principalul motiv pentru care am decis sa avempropria centrala de producere a energiei electrice a fost tocmainecesitatea de a putea alimenta tot timpul cu energie acest centrude date", spune Badescu.

Centrul este cea mai bine pazita piesa a proiectului Petrom, darreprezentantii companiei nu dau foarte multe detalii privind toatemasurile de protectie care au fost luate.

Desi intrarea in curtea unde este amplasat centrul de date estemarcata printr-o usa rotativa de fier, singurul lucru pe carereprezentantii Petrom pot sa-l spuna despre acest loc este:"Credeti-ne ca este mai mult decat ceea ce vedeti!".

La intrebarea daca exista cititoare de retina, probabil cel maides intalnit dispozitiv de securitate in filmele americane,raspunsul a fost un zambet simplu.

O cladire de sticla cu jaluzele inteligente

Cea mai interesanta constructie care se afla pe platforma Petromeste insa cladirea Infinity care va gazdui si cea mai mare parte aangajatilor din Straulesti. Cladirea este compusa din doua corpuriovale, care se intersecteaza, facute in mare parte din sticla.

"Oamenii care vor veni aici lucreaza acum in mai multe sedii,iar majoritatea nu se cunosc intre ei. Petrom le-a cerutarhitectilor acestui proiect realizarea unor spatii deinteractiune. Acestea exista in intregul campus, dar cele maivizibile spatii de acest tip sunt podurile si intersectia celordoua cladiri ovale care formeaza proiectul Infinity. In acesteintersectii vor exista sali de intalnire, camere de protocol sispatii de discutii informale", spune Badescu.

Cladirea a fost gandita astfel incat angajatii sa beneficiezecat mai mult de lumina naturala, iar sistemele de incalzit sauracit sunt facute ca sa fie evitat efectul neplacut al uneiventilatii puternice.

"Podeaua cladirii din atrium si de pe poduri contine acesteelemente prin care circula agent de racire sau de incalzire",explica reprezentantul Petrom. Acelasi concept se aplica si pentruracirea birourilor, de data aceasta tehnologia fiind ascunsa intavan.

"Tot pentru a reduce efectul neplacut al ventilatiei, dar sipentru a avea o temperatura similara in toate punctele, in tavanuldin zonele birourilor sunt instalate panouri metalice prin carecircula agentul de racire. Aerul rece coboara uniform si astfel secreeaza senzatia unei brize", mai spune Badescu.

Aceste sisteme arata ca niste "serpi" care sunt inserati intavanul fiecarui etaj al cladirii.

"Elementele de fatada sau sistemele de climatizare au fostimportate pentru ca deocamdata acestea nu sunt produse local. Inrest, marea parte a lucrarilor a fost realizata cu materiale dinproductia locala", mai spune Badescu.

Cladirea, fiind foarte mare, ar putea crea probleme miilor deangajati care vor veni pentru prima data la Straulesti asa ca firmale-a cerut arhitectilor crearea unui sistem de ghidare prinInfinity.

"Ne-am gandit ca in prima zi vom avea aici 2.525 de oameni carenu vor sti cum sa ajunga acolo unde trebuie in cladiri. De aceeadorim sa implementam un sistem de orientare bazat pe culori, usorde inteles si de utilizat atat de angajati, cat si de vizitatori",explica Badescu. Practic, in functie de departamentul in carelucreaza fiecare angajat va urmari o anumita lucrare pentru aajunge la destinatie, adica la biroul sau.

Cu bicicleta in interiorul cladirilor

Pentru ca locul in care se afla proiectul este unul care nu s-abucurat de dezvoltarea spectaculoasa inregistrata de zone precumBaneasa, accesul la Petrom City este destul de complicat tinandcont ca autobuzul care circula prin zona trece cam din ora inora.

"Am realizat un studiu de trafic in parteneriat cu Facultatea deTransporturi din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti pentrua vedea in ce masura retelele de drumuri dezvoltate de catre noi inzona vor prelua traficul existent si cel preconizat si pentru aidentifica solutiile de imbunatatire a retelei de transport inzona. Ne gandim la dezvoltarea retelei de transport public de caresa beneficieze nu numai angajatii Petrom, dar si locuitorii dinvecinatatea noastra", spune Badescu.

Mai mult, compania discuta cu primaria realizarea unei rutedirecte pentru facilitarea accesului la cladire. "Prin PUZ-ulaprobat se va realiza o strapungere in Bulevardul Poligrafiei,astfel incat accesul la cladire sa se poata face mai usor, iar inprima faza vom definitiva conexiunea cu soseaua IntrareaStraulesti", explica reprezentantul Petrom. In interiorul cladirii,angajatii vor putea utiliza bicicleta pentru a ajunge acolo unde-sidoresc, in acest sens fiind construiti 1,7 km de piste.

OrasulPetrom

Valoarea investitiei: 130 de milioane de euro

Numar de oameni care au lucrat de la inceputul proiectului:4.000

Numar maxim de oameni care au lucrat intr-o zi: 980

Numar de firme care au lucrat pentru proiect: 150, majoritateafiind din Romania

Infrastructura IT: 1.500 km de cablu au fost bagati subpamant

Drumuri construite: 1,7 kilometri

Proiectul a inceput in aprilie 2008 avand ca termen definalizare sfarsitul anului trecut.

Sursa: Compania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO