Special

Analiza de luni. Antreprenori locali. An de an, tot mai mulţi

Autor: Miruna Diaconu

26.03.2024, 00:07 105

Clubul miliardarilor în lei şi-a extins baza cu nouă firme. Astfel, 38 de firme cu capital privat românesc au avut venituri de peste un miliard de lei în 2022 ♦ Dacă privim însă şi către grupuri de firme, cele cu rezultate pe mai multe entităţi fiscale, nucleul „miliardarilor“ români merge spre 50 de firme în ultimul an.

În clasamentul celor mai mari 50 de companii după cifra de afaceri, doar trei firme au avut o scădere a veniturilor, în timp ce restul jucătorilor au avut, în medie, creşteri de două cifre. Creşterile costurilor de operare nu s-au reflectat în profituri, care au avut creşteri pentru majoritatea jucătorilor, în timp ce alţii au fost puternic afectaţi, ceea ce s-a tradus într-o marjă de profit mult mai mică. Cu toate acestea, clubul miliardarilor în lei a adăugat nouă companii, astfel că 39 de firme cu capital privat românesc au avut venituri de peste 1 mld. lei în 2022.

Unele dintre cele mai mari companii antreprenoriale de pe plan local au reuşit, de-a lungul timpului, să crească suficient de mult încât să ajungă în topul industriei din care fac parte, ducând o luptă cot la cot cu grupurile internaţionale care şi-au făcut loc în piaţă. Spre exemplu, Dedeman, cea mai mare companie antreprenorială din piaţa locală, fondată de fraţii Pavăl, a avut afaceri de 11 miliarde lei într-o piaţă în care jucătorii internaţionali şi-au făcut loc în top. 

Companiile antreprenoriale din energie şi industria petrolieră au avut printre cele mai mari salturi din clasament. Tinmar Energy, a doua cea mai mare companie antreprenorială, a avut o creştere de 157% de la an la an, ajungând la afaceri de 9 miliarde lei, iar profitul a crescut de peste trei ori. Un avans mai mic l-a avut Oscar Downstream, care şi-a majorat cifra de afaceri cu 89%, până la 7 miliarde lei. Nova Power & Gas este o altă companie antreprenorială care a avut o creştere de trei ori a cifrei de afaceri şi a reuşit să obţină un profit de 229 milioane lei, după o pierdere raportată de 28 mil. lei în 2021. Sectorul energiei a reintrat pe radarul autorităţilor care au amendat la începutul acestui an patru companii de trading pentru nerespectarea prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacţiilor pe piaţa angro de energie electrică. 

În ultimii ani, costurile operaţionale au crescut considerabil, iar una dintre soluţiile găsite de companiile locale pentru eficientizarea costurilor, mai ales pe termen mediu şi lung, este investiţia în tehnologie. Cu toate acestea, doar două companii din tehnologie îşi fac loc în clasamentul celor mai mari firme antreprenoriale, UiPath şi Bitdefender, recunoscute şi pe plan internaţional. UiPath este prima companie fondată de români listată pe bursa de la New York. UiPath România a avut afaceri de 2,2 miliarde lei în 2022, după un avans de 38% faţă de anul anterior. Bitdefender, una dintre cele mai puternice companii de IT fondate în România care continuă să aibă cartierul general în Bucureşti şi care s-a extins puternic la nivel mondial, fondată de antreprenorii Florin şi Măriuca Talpeş, a înregistrat o creştere de 35% a veniturilor, ajungând la afaceri de 1,4 miliarde lei.

Catalogul Top 1.000 cele mai mari companii din România, realizat de ZF şi Deloitte, a ajuns la ediţia a şaptea.

 

 

ROMÂNIA, teren fertil pentru antreprenorii străini

 

În cele peste trei decenii de capitalism, România a devenit o opţiune pentru antreprenorii străini, care au venit şi au investit în economia locală.

Agricover Holding, un business antreprenorial înfiinţat de Jabbar Kanani, născut în oraşul Mianeh, care aparţine de Azerbaidjanul de Est, în anii 2000, a ajuns  la afaceri de 2,5 miliarde lei în 2022.

Un alt exemplu de companie antreprenorială pornită de un străin este Romstal, înfiinţată de Enrico Perini, care şi-a început businessul în România după ce şi-a dat demisia de la o firmă din Italia. În 1994, Ludovic Robert, Walid Abboud, Roger Akoury şi Michel Eid au pus bazele distribuitorului de medicamente Mediplus şi au dezvoltat satelitul Sensiblu, reţeaua de farmacii, urmând să formeze grupul A&D Pharma.

Compania a fost cumpărată de cehii de la Penta Investments, care au rebranduit compania integral, astăzi fiind Dr. Max.

 

Grupuri antreprenoriale cu putere în business

Clasamentul celor mai mari companii antreprenoriale include doar companiile aşa cum apar ele la Registrul Comerţului, fără a fi incluse în top grupurile de firme sau rezultatele consolidate la nivelul grupului. Cu toate acestea, există câteva grupuri care ar putea intra în top sau ar putea să se poziţioneze pe un loc mai sus.


► Grupul Mobexpert

Pornit cu 55.000 de dolari în 1993, grupul Mobexpert construit de omul de afaceri Dan Şucu este unul dintre cei mai puternici jucători de pe piaţa locală. Grupul numără circa 2.100 de angajaţi şi o cifră de afaceri consolidată de

263,8 milioane de euro

în 2022, conform informaţiilor furnizate anterior de companie.


► Grupul One

One United Properties, unul dintre cei mari mari dezvoltatori imobiliari de pe plan local fondat de Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu, a avut o cifră de afaceri consolidată preliminară de

1,5 miliarde de lei

pentru anul 2023, înregistrând o creştere de 30% faţă de 2022.


► Grupul Medlife, compania MedLife SA listată la BVB

Grupul de servicii medicale MedLife a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri consolidată de

1,8 miliarde lei,

în creştere cu 26%, şi un profit net de 44,3 milioane lei, în scădere cu 68 milioane lei faţă de 2021. Grupul MedLife deţine 700 de unităţi proprii.


► Pavăl Holding

Pavăl Holding, vehiculul de investiţii al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl, unicul acţionar al companiei de bricolaj Dedeman, a avut venituri de

1,7 miliarde lei

şi un profit de 1,5 miliarde lei. Prin intermediul holdingului, fraţii Pavăl investesc şi la Bursa de Valori Bucureşti, acolo unde deţin acţiuni în mai multe companii.


► Grupul Fildas-Catena

Grupul Fildas-Catena este un grup construit în ultimele trei decenii de antreprenoarea Anca Vlad şi a ajuns la afaceri cumulate de

2,5 miliarde de euro

din retailul farma şi distribuţia de medicamente în 2022 după un avans semnificativ de 27% faţă de anul anterior.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO