ZF TechDay

ZF Tech Day. Bogdan Mihalcea, country manager, ATEN pentru Europa de Est: Frenezia investiţiilor în parcurile fotovoltaice generează cerere şi pentru noi, pentru echipamente de comandă şi control bazate şi pe AI. Piaţa e abia la început

07.05.2024, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

Energia nu e singurul motor de creştere, avem şi zona de apărare, e un domeniu în care se investeşte masiv, tocmai datorită situaţiei în care ne aflăm - războiul din Ucraina.

„Frenezia“ investiţiilor din România în parcuri fotovol­taice, alimentată şi de criza preţurilor la energie din anii anteri­ori, generează cerere şi pentru soluţii complexe IT, care să permită controlul şi monitorizarea de la distanţă a acestor proiecte, care ulterior pot fi exportate şi pe alte pieţe din regiune.

„După criza preţurilor din energie am văzut foarte mulţi clienţi de-ai noştri care au început să investească masiv în parcuri fotovoltaice, iar această frenezie a inves­tiţiilor în domeniul energetic trebuie să integreze şi o zonă de control. Când ai atât de multe resurse pe care trebuie să le monitorizezi şi le monitorizezi în mod centralizat de la un centru de comandă, o cameră de control, acel grup de oameni care sunt în acel centru de control trebuie să vadă toţi parametrii în timp real, trebuie să ia decizii, de multe ori în mod complet automatizat, Astfel încât să minimizeze riscurile de a se defecta ceva în acel parc energetic pe care îl monitorizează“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Bogdan Mihalcea, românul care conduce afacerile din Balcani ale companiei taiwa­neze Aten, unul dintre cei mai mari furni­zori globali de echipamente de conec­tivitate şi administrare a echipamentelor audio-video.

Cererea din piaţa de energie are un potenţial semnificativ de creştere şi pentru anii următori, consideră Mihalcea. „Este o verticală pe care contăm foarte mult, care este abia la început. Am oferit şi începem să implementăm nişte soluţii care integrează inclusiv AI, cu echipamente care monitori­zează mulţi, mulţi parametri în timp real. Sistemele noastre sunt capabile să «vadă» nişte parametri predefiniţi de utiliza­tori, să le interpreteze şi să ia decizii în mod complet automatizat de control al acelor parametri. Avem un prim proiect (de această complexitate - n. red.) care urmează să fie finalizat luna aceasta, pe care estimăm că urmează să îl replicăm, pentru că lucrăm cu unul dintre integratorii specializaţi în do­meniul energetic. Dar asta nu înseamnă că energia e singurul motor de creştere, avem şi zona de apărare, e un domeniu în care se investeşte masiv, tocmai datorită situaţiei în care ne aflăm - războiul din Ucraina“.

Aten are patru categorii principale de produse: echipamente de control de la dis­tanţă al echipamentelor de IT (keyboard, video & mouse - KVM), echipamentele audio - video profesionale, echipamente pen­tru monitorizarea şi optimizarea pro­duc­ţiei / consumului de energie şi zona de echipamente pentru clienţi de retail sau companiile mici şi mijlocii. O altă zonă cu potenţial este cea a in­dus­triei de sănătate, a declarat Bogdan Mihalcea. „Un alt tip de proiect pe care noi îl vedem cu perspectivă foarte mare de dez­voltare este cel medical. Una dintre preocu­pările noastre principale a fost în pandemie să le permitem spitalelor să se modernizeze, să poată prelua pacienţii şi să-i trateze într-un mod mult mai rapid şi mai eficient, lucru care a continuat şi postpandemie“.

Şeful operaţiunilor regionale ale Aten nu a oferit detalii despre numele spitalului unde au fost livrate soluţiile companiei. „Din păcate nu pot să dau nume pentru că nu sunt nişte proiecte finanţate de noi. Noi doar am pus la dispoziţie tehnologia folo­sită acolo, dar finanţarea a venit din partea unor investitori privaţi. Vorbim despre cele mai moderne şi mai importante spitale din România, care le permit doctorilor să vadă în timp real semnele vitale ale pacienţilor, să pornească alarme în timp real dacă, de exemplu, nişte semne vitale se deteriorează. Pentru noi e o satisfacţie şi mai mare pentru că vorbim despre copii. Din păcate în Ro­mâ­nia încă se mai stă pe liste de aşteptare, se moare pentru că nu se accesează un loc eligibil în spitale. Din păcate, repet, am auzit poveşti de genul ăsta. Şi misiunea noastră este să convingem cât mai multe spitale să investească în astfel de soluţii, astfel încât să-şi maximizeze şansa de a reuşi să salveze vieţi“.

Din informaţiile prezentate rezultă că ar putea fi vorba de spitalul Marie Curie din Bucureşti. Reprezentantul Aten nu a dorit să confirme sau să infirme dacă este vorba de acest spital, oferind doar detalii despre facilităţile implementate în unitate.

„Am fost efectiv în spital să vedem care sunt necesităţile. Şi am constatat de multe ori că, de exemplu, verificarea pacienţilor se făcea efectiv fizic, vizual de către personalul medical. Deci dacă apărea vreo problemă, nu ştiu, respiratorie, de circulaţie, exista o şansă să nu se ia măsurile necesare atunci când trebuia, în primele secunde, primele minute, pentru că, pur şi simplu, nu era cineva acolo să îşi dea seama cât de gravă e situaţia. Lucrul acesta, evident, punea vieţile pacienţilor în pericol şi trebuia schimbat de urgenţă. Acum, echipamentele noastre permit integrarea într-un sistem unificat al tuturor senzorilor, a tuturor echipamentelor medicale care monitorizează în timp real aceşti parametri, iar în momentul în care se declanşează o alarmă, evident, sistemele noastre o arată în timp real unui angajat al spitalului care e notificat că trebuie să intervină în camera X, la patul Y, la pacient. Adică nu se mai pierd acele secunde, minute preţioase pentru a salva viaţa pacientului. Iar doctorii pot şi ei monitoriza aceste semnale vitale, pot partaja istoricul medical, de exemplu, pot schimba opinii în timp real. Poate că un alt doctor din alt spital are o expertiză mai mare pentru un anumit tip de afecţiune şi toate informaţiile acestea se pot partaja între ei, astfel încât decizia finală să fie una cât se poate de bună pentru pacient“.

 

 

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday