ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Andrei Lefter, DRS Architects: Există o prudenţă în piaţă când vine vorba de noi investiţii. În rezidenţial există o încetinire în anumite oraşe, dar retailul accelerează

25.04.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Printre proiectele DRS Architects se numără şi Arena Mall din Bacău, un proiect mixt, care prevede extinderea actualului centru comercial din oraş, dar care va avea în plus o componentă rezidenţială şi un hotel sub brandul Mercure.

Piaţa imobiliară evoluează diferit în funcţie de zona ţării şi de segmentul pieţei, însă există, la nivel general, o prudenţă când vine vorba de noi investiţii. Andrei Lefter, cofondator al biroului de arhitectură DRS Architects, spune că segmentul rezidenţial înregistrează o încetinire, în timp ce retailul merge bine.

„Există o prudenţă în economie, lu­crurile sunt gândite în detaliu, se fac mult mai multe analize decât înainte. În zo­na de rezidenţial, în anumite oraşe, vedem o încetinire şi o analiză mult mai atentă a oportunităţilor. În zona retailului însă există o accelerare. Tot mai mulţi retaileri încep să investească. Se con­struiesc, se modernizează sau se extind centre comerciale“, spune Andrei Lefter, prezent în cadrul emi­siunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

El adaugă că sunt jucători din piaţa internaţională de retail care se uită cu interes la România, iar nevoia de spaţii comerciale moderne este cu atât mai mare.

DRS Architects este biroul de arhitectură care a participat la proiectul de construcţie a Mega Mall, unul dintre cele mai mari centre comerciale din Bucureşti. Astăzi, biroul lucrează la circa 20 de proiecte, printre care se numără şi Arena Mall din Bacău, un proiect mixt, care prevede extinderea actualului centru comercial din oraş, dar care va aduce în plus o componentă rezidenţială şi un hotel sub brandul Mercure.

„Va fi o dublare a suprafeţei actualului mall, care va avea o terasă interesantă, plus dotări de care centrul comercial avea nevoie, fiind acolo un punct foarte important, un pol urban care îşi merită poziţia“, adaugă el.

De altfel, DRS Architects este o companie originară tot din Bacău. După terminarea facultăţii, Andrei Lefter şi-a făcut stagiatura la biroul de arhitectură al tatălui său, care se afla în acest oraş. Ulterior, el a decis să deschidă un birou al firmei şi la Bucureşti.

„Având loc o serie de transformări în cadrul echipei şi având dorinţa de a duce mai departe businessul şi de a avea proprii parteneri, am înfiinţat DRS Architects. La început, eram o companei adiacentă (biroului din Bacău – n.red.), specializată în a face prezentări de realitate virtuală. Aşa am pornit în 2014, iar ulterior ne-am unit cu echipa de proiectare şi ne-am transformat în DRS Architects, firmă de proiectare generală prin care facem soluţii la cheie“, explică antreprenorul.

Compania oferă servicii complete în domeniul construcţiilor, de la due dilligence şi analiza terenului şi până la finalizarea proiectului la cheie. Durata unui proiect variază foarte mult în funcţie de complexitate şi dimensiune, însă cea mai dificilă parte este aceea de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor necesare pentru demararea lucrărilor. În multe din oraşele ţării, în special în Bucureşti, procesul de autorizare este îngreunat din cauza planurilor urbanistice.

Un alt proiect mare la care lucrează biroul de arhitectură este un un campus privat,  aflat în zona Preciziei din Bucureşti, care va avea circa 1.400 de camere. România începe să îşi dezvolte segmentul campusurilor şcolare şi universitare, atât prin investiţiile publice, cât şi cele private, spune Andrei Lefter.

„Şi România începe să îşi dezvolte campusurile, după modelul ţărilor din Vest. Sunt investiţii atât private, cât şi publice“, adaugă Andrei Lefter.

Multe dintre proiectele la care lucrează biroul de arhitectură sunt din zona rezidenţială, în timp ce zona de office şi-a redus numărul de dezvoltări noi.

Compania se aşteaptă ca anul acesta numărul de proiecte să crească şi astfel biroul să depăşească o cifră de afaceri de 1 milion euro.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor