ZF 24

Liderii lumii de afaceri îi cer lui Putin să reformeze economia Rusiei şi să reconecteze ţara la lumea exterioară, mai ales la comerţul internaţional

Performanţa preşedintelui Rusiei Vladimir Putin la summitul G8 din Irlanda de Nord i-a adus acestuia laude acasă, analiştii apreciind că fostul agent KGB s-a ţinut tare pe poziţii, nu a cedat şi a făcut tot ceea ce a promis – să stea ferm, dar să nu abordeze o atitudine sfidătoare. Foto: AFP

Performanţa preşedintelui Rusiei Vladimir Putin la summitul G8 din Irlanda de Nord i-a adus acestuia laude acasă, analiştii apreciind că fostul agent KGB s-a ţinut tare pe poziţii, nu a cedat şi a făcut tot ceea ce a promis – să stea ferm, dar să nu abordeze o atitudine sfidătoare. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

20.06.2013, 19:58 707

Rezistenţa Rusiei la reformă este una din cauzele reducerii investiţiilor şi încetinirii economiei ţării, este con­cluzia liderilor lumii de afaceri pre­zenţi la Forumul Economic Inter­na­ţional de la Saint Petersburg, care apreciază că eco­no­mia are nevoie de schimbări struc­tu­rale şi politice, scrie CNBC.

„Această economie are nevoie de schim­bări la nivel politic, schimbări în in­frastructură şi reforme şi trebuie să în­cu­rajăm Rusia să facă acestea“, a decla­rat Bernard Sucher, fostul şef al di­vi­ziei ruse a Bank of America. El este acum director la firma rusă de investiţii Aton.

Sucher apreciază că rezistenţa Rusiei la reformă este unul din motivele înce­tinirii economiei, evidentă în ulti­mele cinci trimestre. Această deterio­rare a deter­minat Ministerul Economiei să re­ducă substanţial proiecţia de creştere eco­no­mică pentru anul acesta, de la 3,6% la 2,4%. „Rusia pur şi simplu se târăşte. Pur şi simplu nu există stimulente pentru competiţie în eco­nomie. S-a vorbit mult, dar nu s-a făcut nimic în pri­vinţa reformelor“, a men­ţionat Sucher.

Preşedintele Camerei Internaţio­nale a Comerţului Harold McGraw apre­ciază că în Rusia vor începe să fie create locuri de muncă şi că economia va accelera dacă ţara va fi reconectată cu restul lumii la nivel comercial. „Cred că după întâl­ni­rile G20 din septembrie şi G8 de săp­tă­mâ­na trecută unul dintre lucrurile care ies în evidenţă este că Rusia trebuie să se anga­jeze în comerţul internaţional“, a pre­cizat McGraw. Comentariile lui vin după ce Rusia s-a autoizolat pe scena po­li­tică la summitul G8 din Irlanda de Nord. Întâlnirea a scos în evidenţă dife­ren­ţele ma­jore dintre Rusia şi celelalte pu­teri mon­diale în privinţa conflictului din Siria. Moscova susţine regimul preşe­din­telui Bashar al-Assad, împotriva căruia luptă rebeli cărora SUA vor să le dea arme.

McGraw crede însă că Rusia nu este singurul vinovat pentru izolare.

„Nu doar Rusia, ci toate marile economii emergente încep să abordeze vederi mai naţionaliste în privinţa afa­cerilor globale“, a mai spus preşe­din­tele Camerei Internaţionale a Comerţului.

Statele G20 continuă să implementeze măsuri protecţioniste

Contrar a ceea ce au promis în iunie 2012 la Los Cabos, Mexic, că nu vor pune impedimente schimburilor comerciale şi că vor favoriza creşterea mondială, între septembrie anul trecut şi mai 2013 mai multe state din G20 au aplicat peste 100 de măsuri protecţioniste, scrie Le Monde.

Aceste măsuri afectează aproximativ 0,4% din importurile mondiale de bunuri şi produse, potrivit unui raport al OCDE, Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi ONU. Cea mai mare parte dintre măsuri constă în majorarea tarifelor vamale în urma unor anchete anti-dumping. „Campionul” acestor impedimente comerciale este Brazilia (18), urmată de India (15) şi de Argentina (10). Aproape 77% dintre noile bariere privesc produsele industriale, iar 23% produsele agricole. Pagubele provocate de aceste bariere au fost estimate la 16 miliarde de dolari, echivalentul a 0,2% din comerţul statelor G20.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2013