ZF 24

Rezultatele Telekom pe fix: venituri stabile, pe fondul proiectelor IT&C din zona B2B. Creştere pe TV, stagnare pe net şi scădere pe telefonie

Rezultatele Telekom pe fix: venituri stabile, pe fondul...

Autor: Adrian Seceleanu

06.11.2014, 13:39 451

Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) a înregistrat în al treilea trimestru venituri de 151,3 mil. euro, aproape egale cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterilor înregistrate de divizia care vinde servicii către alţi operatori (wholesale) şi a proiectelor IT&C, în condiţiile în care încasările diviziei de retail au scăzut, conform datelor publicate de grupul elen OTE. Pe segmentul retail compania a înregistrat creşteri ale clienţilor doar pe TV, în timp ce telefonia fixă şi-a continuat declinul iar serviciile de net au stagnat (în raport cu anul precedent).

Veniturile totale ale companiei în trim. 3 au fost de 151,3 mil. euro, în scădere cu 0,9%. Pe de altă parte veniturile din servicii retail fixe au fost de 90,2 mil. euro, în scădere cu 5%, cele generate de divizia wholesale au fost de 29,2 mil. euro, în creştere cu 11% în timp ce veniturile generate de alte linii de business au fost de 31,9 mil. euro, o creştere de 1,6%.

Conform datelor OTE veniturile operatorului din serviciile TV au crescut în trimestrul 3 cu 7%, iar cele din serviciile de net cu 6%. Încasările din serviciile de telefonie fixă au scăzut pe de altă parte cu 14%.

Profitul operaţional (EBITDA) al companiei a fost de 32,7 mil. euro, în creştere cu 8,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Profitul operaţional a fost de 700.000 de euro în trim. 3 faţă de o pierdere de 1,6 mil. euro în anul anterior.

Cheltuielile cu plecările voluntare au fost de 2,3 mil. euro, în scădere cu 58,9% faţă de anul precedent. Plecările voluntare, coroborate cu proiectul gigant de externalizare semnat de fostul Romtelecom cu Ericsson - prin care sute de angajaţi au fost transferaţi la compania suedeză, au adus numărul de angajaţi la un minim istoric, de 6.008 persoane. Faţă de anul precedent Telekom Romania Communications are cu 1.090 mai puţini angajaţi. Costurile cu personalul ale companiei au fost de 24,6 mil. euro în trim. 3 din acest an, faţă de 29,1 mil. euro cu un an în urmă.

Investiţiile realizate de companie s-au ridicat la 32,5 mil. euro în trim. 3, o creştere de 144% faţă de anul precedent, conform datelor comunicate de OTE.

La nouă luni de zile veniturile totale ale Telekom Romania Communications au fost de 457,7 mil. euro, în creştere cu 2,4% în timp ce profitul operaţional (EBITDA) a fost de 114,6 mil. euro, în creştere cu 12,7% faţă de anul precedent.