ZF 24

Topul burselor lumii la jumătatea anului: bursa de la Bucureşti ocupă locul 35

Topul burselor lumii la jumătatea anului: bursa de la...

Autor: Adrian Cojocar

11.07.2014, 20:41 902

Bursa de la Bucureşti (BVB) ocupa abia poziţia 35 într-un top al celor mai importante 75 de burse după evoluţia de pe par­cursul acestui an, cu o creştere a indi­ce­lui BET de 5,2% în perioada 31 decem­brie 2013 - 10 iulie 2014, potrivit unei statistici realizate de Ziarul Financiar.

Anul trecut piaţa de la Bucureşti a fost una dintre bursele fruntaşe la nivel mon­dial, creşterea de 26,1% a indicelui BET poziţionând-o pe locul 14 din aproape 80 de burse.

Succesul ofertei de listare a Elec­trica, ocazie cu care a strâns de la investitori cea mai mare sumă din istoria bursei de la Bucureşti, res­pectiv 443 mil. euro, încă nu a atras suficient in­teres din partea fon­du­rilor străine pentru ca bursa locală să se eviden­ţieze prin creşteri la nivel in­ternaţional.

Nici discuţiile din debutul anului despre posibilitatea upgradării bursei de la Bucureşti de la piaţă de frontieră la bursă emergentă nu i-au convins încă pe străini să dea „năvală“ pe bursa ro­mâ­nească. Electrica este ultima com­panie de care bursa de la Bucureşti avea nevoie pentru a îndeplini condiţia cheie în vederea atingerii statutului de piaţă emergentă.

În mod surprinzător, în topul creş­te­rilor la nivel mondial de pe burse se plasează Argentina şi Ucraina, două dintre statele care s-au confruntat în ultimii ani cu riscul de a intrat în inca­pa­citate de plată. Investitorii au luat cu asalt bursa din Argentina, care a urcat cu 54% în ulti­mele şase luni pe fondul op­timis­mu­lui cu privire la posibilitatea ca statul să încheie un acord cu cre­di­torii săi după mai multe tentative de restructurare a datoriilor Argentinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO