ZF News

Preşedinte ANEVAR: Impozitul pe clădiri în noul Cod fiscal – un pas înainte, cu riscuri de doi înapoi

Preşedinte ANEVAR: Impozitul pe clădiri în noul Cod...

Autor: Iulian Anghel

09.03.2015, 00:02 786

Adrian Vascu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evalua­torilor Autorizaţi din România (ANEVAR), spune într-un punct de vedere transmis ZF că modul pro­pus de impozitare a clădirilor conform noului Cod fiscal reprezintă un mare pas în faţă, dar că în proiect există şi multe neclarităţi.

„Au existat opinii care sugerau ca autorităţile locale să realizeze o evaluare grosso-modo a tuturor imobilelor nerezi­denţiale prin angajarea unor evaluatori. Profesional vorbind, acest lucru este imposibil. De asemenea, a fost invocată ca precedent expertiza notarială sau grila notarilor, cum mai este cunoscută. Acesta reprezintă un alt neajuns al Codului fiscal încă în vigoare, care ar trebui înlăturat sau măcar ameliorat prin noua modificare. În cod există afirmaţia «valori orientative stabilite prin expertiza întocmită de Camera Notarilor Publici». Această frază conţine mai multe neclarităţi. Prima, aşa cum îşi poate da seama şi un nespecialist, o reprezintă noţiunea de «valoare orientativă». Ea nu este definită nicăieri şi vreau să reamintesc că, pe baza acestor expertize notariale, despre care nu există nicio precizare legală suplimentară referitoare la cine le întocmeşte şi pe ce bază, se stabilesc în prezent chiar şi valori de expropriere şi se restituie proprietăţi. A doua neclaritate este legată de afirmaţia că expertiza este «întocmită de Camera Notarilor», în condiţiile în care obiectul de activitate al notarilor nu este întocmirea de expertize“, spune Vascu.

Citiţi opinia integrală a preşedintelui ANEVAR pe www.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO