ZF Profesii liberale

ZF/Libra Internet Bank Profesii liberale. Farmacia are nevoie de vizibilitate pentru a creşte. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România: Dacă ai un vad bun, lângă cabinete medicale, lângă o piaţă, farmacia va funcţiona

23.04.2024, 00:05 Autor: Georgiana Mihalache

♦ În România, sunt peste 20.000 de farmacişti, dublu faţă de acum 30 de ani ♦ Extinderea farmaciilor în oraşe ţine cont de numărul de locuitori.

Zona în care este amplasată o farmacie este un criteriu important în deschiderea unei afaceri în acest domeniu, iar apropierea de locuri frecventate de populaţie, de la spitale, policlinici, la pieţe, atrage mai mulţi pacienţi în unităţile farmaceutice, crede Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. El a fost prezent la emisiunea ZF Profesii Liberale, realizată în parteneriat cu Libra Internet Bank.

„Dacă ai un vad bun, farmacia va funcţiona, lângă nişte cabinete medicale, lângă o piaţă. Dacă eşti vizavi de un spital şi la un moment dat farmacia spitalului n-are anumite medicamente, aparţinătorii fac orice pentru persoana dragă care este internată. Dacă farmacia este la parterul unei policlinici, majoritatea pacienţilor vor veni cu reţetele compensate la tine, nu se vor duce în altă parte“, a spus Dumitru Lupuleasa.

El a adăugat însă că în această profesie este importantă şi legătura dintre farmacist şi pacienţi, iar pe baza acestei relaţii se poate construi loialitatea oamenilor care să vină în farmacie pentru sfaturi, pentru că specialiştii se organizează să le aducă medicamentele de care au nevoie.

Legat de experienţa sa în domeniul farmaceutic, Dumitru Lupuleasa a povestit că pasiunea pentru chimie şi pentru plante medicinale încă din copilărie l-a direcţionat spre o carieră de farmacist. „Cred că nicio facultate nu îngemănează mai bine cunoştinţele de chimie cu cele de biologie, de botanică, de fiziologie umană, astfel încât am fost bucuros că am făcut această facultate şi la sfârşitul studiilor, fiind şef de promoţie, am putut să rămân în Bucureşti, la Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentelor, Cercetări Farmaceutice, actuala Agenţie a Medicamentului“, a spus farmacistul.

El îşi aminteşte că atunci concurenţa era de 14-20 de persoane pe loc, interesul tinerilor fiind mare pentru profesia de farmacist. După Revoluţie, profesia de farmacist s-a dezvoltat, devenind una liberală, ceea ce a atras tinerii. De la 9.000 de farmacişti în 1990, în prezent sunt peste 20.000 de profesionişti în domeniu. În prezent însă, apetitul pentru profesie a mai scăzut, pe fondul unor salarii mici.

 

Investiţii într-o farmacie

Pe lângă spaţiu, care poate fi închiriat sau proprietate proprie, farmaciştii au nevoie şi de capital pentru medicamentele din farmacie.

„Investiţiile într-o farmacie în primul rând sunt în fondul de medicamente, să ai o paletă cât mai mare astfel încât orice solicitare să poată fi onorată. Pe de altă parte, să ai şi produse dermato-cosmetice, care sunt şi pentru tratament, şi pentru înfrumuseţare, suplimente nutritive“, a explicat Dumitru Lupuleasa.

În plus, în fiecare an trebuie să primească unda verde pentru a putea profesa, ceea ce înseamnă să rămână permanent conectaţi la profesie.

„În fiecare an trebuie să existe o viză anuală astfel încât să poţi să-ţi exerciţi profesia, sunt reguli de bună practică farmacetică. În fiecare an toate profesiile liberale trebuie să îndeplinească anumite cerinţe legate de pregătirea profesională continuă. Colegiul Farmaciştilor din România a impus şi urmăreşte ca toţi colegii farmacişti practicieni să îndeplinească această condiţie şi să aibă 40 de ore de educaţie farmaceutică în fiecare an“, a mai spus farmacistul.

Sfatul pe care preşedintele Colegiului Farmaciştilor îl dă tinerilor este să se îndrepte spre zona rurală, unde nu există încă nişte criterii pentru a deschide o unitate farmaceutică, însă oamenii au nevoie de medicamente.

„Sunt şi zone în care, din cauza îmbătrânirii profesioniştilor, nici medici de familie nu avem peste tot şi atunci măcar suplinim cu ajutorul farmaciştilor, colegilor noştri care lucrează în astfel de zone. Dacă în oraşele mai mici au mai fost până acum câţiva ani posibilitatea să se mai deschidă farmacia, acum piaţa s-a închis“, a mai adăugat Lupuleasa.

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Libra