ZF Transilvania

Petromidia s-a sincronizat cu Petrom

23.04.2004, 00:00 36



Actiunile Petrom au atins ieri un nou maxim istoric de 2.450 lei/actiune, in crestere cu 4,3% fata de miercuri, iar actiunile Rompetrol Rafinare au avansat cu 6% in conditiile in care aproape jumatare din actiunile tranzactionate ieri au inregistrat pierderi.



O data cu revenirea la tranzactionare, actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) s-au aflat din nou in fruntea preferintei investitorilor, fiind cele mai active titluri de pe piata. Actiunile Petromidia au deschis sedinta la 720 lei/actiune, cotatia coborand in primele cinci minute de tranzactionare pana la valoarea minima a zilei care a fost de 700 lei/actiune. Pretul si-a revenit destul de repede, atingand din nou cotatia de 720 lei/actiune, care de altfel a fost si valoarea maxima consemnata de sedinta de ieri. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 710 lei/actiune, in crestere cu 6% fata de cotatia precedenta. Valoarea transferurilor a fost de 49,1 miliarde lei. Evolutia buna de ieri a venit si in contextul prezentarii rezultatelor financiare pe primul trimestru, potrivit carora compania a inregistrat un profit operational inainte si amortizarii (EBITDA) de peste 14 milioane dolari, in crestere cu 30% fata de nivelul previzionat. Cifra de afaceri realizata in primul trimestru a fost de 290 milioane dolari.



Actiunile Petrom, cea mai mare companie listata la Bursa de Valori a avansat, cu peste 60% de la inceputul anului. In ciuda cresterii semnificative, investitorii au mizat in continuare pe o majoare a valorii actiunilor dupa ce compania petroliera va fi privatizata. Actiunile Petrom au deschis sedinta de ieri la 2.300 lei/actiune, valoarea maxima la care titlurile fusesera cotate inainte de sedinta precedenta. Operatiunile cu actiunile Petrom au insumat de 13,4 miliarde lei.



Reluarea tranzactionarii actiunilor Petromidia s-a reflectatat si la nivelul valoarii totale a tranzactiilor derulate la Bursa, care au depasit din nou nivelul de 100 miliarde de lei.



Indicele BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor celor cinci societati de investitii financiare atins ieri din nou un maxim istoric, depasind la inchidare niovfelul de 10.000 de puncte, in crestere cu 25,3% de la inceputul anului. SIF Transilvania si SIF Banat - Crisana si-au continuat ascensiunea, ambele companii atingand un nou maxim istoric de 5.850 lei/actiune.Cresterile au apartinut ieri SIF-urilor "mari", Transilvania si SIF Banat - Crisana . Amvele SIF-uri au inchaiat ziua la 5.850 lei/actiune. Celelalte trei SIF-uri au ramas la cotatiile anterioare.



Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat ieri o corectie negativa de 3%. Pe fondul unei presiuni crescute la vanzare, cotatia a intrat imediat dupa deschidere pe un trend descendent. Cotatia la deschidere a fost de 6.650 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la 6.400 lei/actiune. Transferurile de ieri cu actiunile bancii au totalizat 9,8 miliarde lei.


Piata Rasdaq



Actiunile Bancii Carpatica au atins un nou maxim istoric de 41.000 lei/actiune, fiind totodata si cele mai active titluri pe parcursul zilei de ieri. Valoarea operatiunilor a depasit 4,1 miliarde lei



Cotatia bancii nu a coborat pe parcursul sedintei mai jos de 39.000 lei/actiune, pretul maxim stabilit in sedinta precedenta. Cursul mediu inregistrat ieri a fost de 39.314 lei/actine, in timp ce ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 39.500 lei/actiune. Cotatia medie a castigat 1,98% comparativ cu valoarea precedenta. Brokerii considera ca apropierea momentului cand banca va fi listata la Bursa de Valori ar putea determina presiunea la cumparare pentru titlurile companiei. Banca Comerciala Carpatica a convocat AGA pentru data de 24 aprilie, pe ordinea de zi gasindu-se si divizarea valoriii nominale a unei actiuni de la 10.000 lei la 5.000 lei/actiune. In cadrul aceleiasi reuniuni, se va discuta distribuiriea de dividendelor din profitul pe anul trecut.



La Categoria de Baza, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut comerciantului cu amanuntul Metacom Timisoara. Actiunile Metacom au atins pe parcursul zilei o valoare maxima de 125.000 lei/actiune, dar inchiderea s-a facut la pretul minim de 100.000 lei/actiune. Cotatia medie a fost de 123.828 lei/actiune, in crestere cu 23,83% fata de valoarea anterioara. Transferurile au insumat 1,3 miliarde lei. In luna februarie, SIF Banat - Crisana si-a diminuat participatia detinuta in cadrul Metacom, ajungand sa mai controleze in prezent 4,8% din numarul total de actiuni. Actionarul majoritar al companiei este APAPS care detine 49,4% din numarul total de actiuni.Actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au fost tranzactioante ieri la preturi cuprinse intre 25.000 lei si 26.500 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la valoarea maxima. Pe fondul unor transferuri de 506 milioane lei, cotatia medie a inregistrat o apreciere de 5,4%. Prodlacta a incheiat anul trecut cu un profit net de 8,2 miliarde lei, compania urmand sa distribuie un dividend net de 86 lei/actiune pentru persoanele fizice, respectiv 81 lei/actiune pentru persoanele juridice. Valoarea profitului net obtinut in 2003 de a fost de 2,2 ori mai scazuta decat valoarea profitului aferent anului precedent. Actionarul majoritar al Prodlacta este Asociatia Salariatilor cu o participatie de 51%.



Actiunile prodcatorului de mobilier Anteco Ploiesti a facut obiectul a trei tranzactii, toate realizate la un maxim istoric de 90.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 433 milioane lei. Cotatia medie a castigat 20%. SIF Banat - Crisana controleaza 13,5% din capitalul social al Anteco.