ZF Transilvania

Politehnica din Cluj atrage investitorii cu spatii si absolventi

23.11.2005, 19:51 46

Compania americana Emerson, lider mondial in constructia motoarelor electrice, a incheiat un acord de colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), pentru o perioada de minimum 3 ani. Emerson va primi un spatiu de 100 de metri patrati intr-unul dintre sediile de la Politehnica pentru a-si coordona activitatile care vizeaza industriile ce tin de sectorul "tehnologiilor avansate" (software, hardware si retele de calculatoare).

Conducerea UTCN a anuntat de asemenea ca o alta companie de IT, prin intermediu Siemens Program and System Engeneering, va deschide la Politehnica din Cluj un centru de cercetare si dezvoltare si va angaja 100 de ingineri, matematicieni sau informaticieni, pana la 30 septembrie 2006. De asemenea, compania National Instruments (specializata in produse soft si electronice) va crea la Cluj un centru de dezvoltare-proiectare. Colaborarea cu UTCN se va concretiza in stagii si proiecte de practica, dar si in echipamente destinate studentilor.

Conducerea companiei Emerson a afirmat intentioneaza sa angajeze, chiar de la inceputul activitatii sale de productie, 200 de ingineri, absolventii ai UTCN. Potrivit purtatorului de cuvant al UTCN, Catalin Popa, se va organiza un concurs pentru angajare, debutul activitatilor Emerson fiind preconizat pentru anul viitor. Tinerii ingineri vor lucra atat in proiectare, cat si in productie, iar un rol foarte important in selectia lor pentru angajare il vor avea recomandarile din partea Universitatii.

Spatiul preluat de Emerson, cel mai mare investitor din Cluj se afla pe Bulevardul Muncii, in cladirea Facultatii de Constructii de Masini din cadrul UTCN, iar amenajarea lui va incepe in curand. "Din sediul de la UTCN, va fi condusa si activitatea Tetarom parcul industrial clujean care ocupa 19,4 hectare din cele 50 aflate in proprietatea Consiliului Judetean", a declarat in cadrul unei conferinte de presa, purtatorul de cuvant al UTCN. "Noi vom fi contactul direct al companiei Emerson in Cluj", a adaugat Catalin Popa.

Compania Emerson va achizitiona 11,5 hectare de teren in Parcul Industrial Tetarom 2, la pretul de 2 euro/metru patrat. Investitia americanilor va fi, in prima faza, de 25 de milioane de euro, urmand sa se ridice, in 3-5 ani, la 125 de milioane de euro. In urmatorii 5 ani, compania va construi toate dependintele de care are nevoie la Cluj.

transilvani@zf.ro