ZF Transilvania

Scaderi pentru Banca Transilvania si Petrom

27.04.2004, 00:00 11



Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat ieri cea de-a treia zi consecutiva de scadere, consemnand o scadere de 3%. Actiunile bancii s-au alaturat asfel celor ale BRD, care se afla pe o tendinta de scadere de cateva saptamani.



Banca Transilvania a fost insa singura banca ale carei actiuni au fost tranzactionate ieri la Bursa, titlurile BRD fiind suspendate pentru desfasurarea Adunarii Generale.



Actiunile Bancii Transilvania au fost cotate la deschidere la 6.300 lei/actiune, ultima tranzactie derulandu-se la 6.050 lei/actiune. Pretul minim de 6.000 lei inregistrat ieri reprezinta cea mai scazuta valoare la care titlurile respective au fost tranzactionate dupa trecreea datei de referinta pentru ultima mahjorare de capital. Operatiunile cu actiunile bancii au insumat 47,1 miliarde lei.



Brokerii supun ca dupa cresterea importanta a actiunilor bancii de la inceputul anului era normal sa apara o corectie. In plus, unii dintre investitori, mai ales cei insitutionai incearca sa isi limiteze expunerea pe actiunile Bancii Transilvania avand in vedere ca banca va opera in curand doua majorari de capoital si va inregistra in conturile actionarior actiuni noi.

Petrom Bucuresti a avut ieri o evolutie negativa, cotatia pierzand la inchidere 6% fata de valoarea anterioara. Petrom a deschis sedinta la 2.450 lei/actiune, acesta fiind si pretul maxim inregistrat pe parcursul zilei, ultima tranzactie perfectandu-se la 2.350 lei/actiune. Investitorii au reactionat la rezultatele financiare ale companiei pe anul trecut mai slabe decat cele inregistarte in 2002. Petrom a incheiat anul trecut cu un profit net in scadere cu aproape 50% in euro, cifra de afaceri inregistrand o depreciere de 19%. Brokerii considera ca reactiile investitorilor la prezentarea situatiilor financiare ale companiilor sunt un semn ca piata de capital incepe sa se maturizeze.



O noua scadere au inregistrat si actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti. Cotatia Impact a oscilat intre 4.850 lei si 4.750 lei/actiune, inchidrea facandu-se la valoarea minima. Pe fondul unor tranzactii de 2,9 miliarde lei, titlurile societatii au pierdut 2,1%.



Cele mai tranzactioante actiuni de pe piata au apartinut companiei Rompetrol Rafinare (Petromidia). Cotatia a urcat ieri pana la un nou maxim istoric de 780 lei/actiune. Pretul minim atins pe parcursul zilei a fost de 730 lei/actiune, inchiderea facandu-se la cotatia de deschidere care a fost de 740 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, actiunile Petromidia au castigat 1,4%. Valoarea tranzactiilor a fost de 47,3 miliarde lei.



Bursa s-a confruntat ieri cu o alta problema tehnica, site-ul Bursei de Valori, principala sursa de informare pentru investitori privind cotatiile neputand fi accesat pe aproape tot parcursul zilei. Investitorii au fost astfel nevoiti sa cera mai multe informatii despre piata de la brokeri decat de obicei.





Piata Rasdaq



Actiunile producatorului de motoare elctrice Ana - Imep Pitesti au fost tranzactioante ieri la valoarea maxima din ultimul an de 3.400 lei/actiune, in crestere medie cu 6% fata de cotatia precedenta.



Titlurile Imep au fost cele mai active pe parcursul sedintei, operatiunile derulate insumand 3,9 miliarde lei. Cotatia Imep a oscilat intre 3.200 lei si 3.400 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul maxim. Cursul mediu a fost de 3.392 lei/actiune.



Pe fondul unei lichiditati reduse, actiunile producatorului de pompe Aversa Bucuresti au castigat in medie 10,6%. Actiunile Aversa au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 12.500 lei si 14.000 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 13.500 lei/actiune. Transferurile au totalizat 530 milioane lei. Compania a incheiat anul trecut cu un profit net de 2,1 miliarde lei, in crestere cu 2,3% fata de profitul obtinut in 2002. Aversa a hotarat insa sa nu distribuie dividende, desi compania practicase in ultimii ani o politica constanta in acest sens. Aversa este detinuta in proportie de 66% de Autoritatea pentru Privatizare.



Cu exceptia acestor companii, nici o alta societate tranzactioanta ieri la Bursa Electronica Rasdaq nu a reusit sa realize un rulaj care sa depaseasca 500 milioane dee lei. In ultimele saptamanii, lichiditatea bursei RASDAQ a fost extrem de scazuta, valori mai ridicate a tranzactiilor inregistranu-se doar cu ocazia incheierilor de oferte publice sau a tranzactiilor speciale. Multe din cele mai lichide dintre societatile tranzactionate pe RASDAQ au publicat deja situatiile financiare pe anul trecut, nemaiexistand astfel multe stimulente pe termen scurt care sa impulsioneze investitorii.



Actiunile producatorului de lactate Napolact Clui-Napoca s-au tranzactionat ieri la 53.000 lei/actiune pe fondul unei lichiditati scazute in asteptarea rezultatelor ofertei publice de preluare initiata de compania olandeza Friesland pentru actiunile companiei. Friesland ofera un pret de 55.000 lei/actiune, oferta de preluare urmand sa se incheie la mijlocul lunii mai.



Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata a depasit cu putin 10 miliarde de lei. Indicele general al pietei, RASDAQ-C a incheiat ziua cu o scadere nesemnificativa desi numarul actiunilor in scadere l-a depasi semnificativ pe cel al cresterilor.