ZF Transilvania

SIF-urile au inversat scaderea Bursei

30.04.2004, 00:00 15



Actiunile societatilor de investitii financiare au fost ieri vedelete incontestabile ale Bursei cu crestere medie de 5%. Banat-Crisana si Transilvania au depasit pentru prima data 6.000/actiune.



SIF-urile au revenit la tranzactionare la Bursa dupa adunarile generale pe o piata in scadere si au reusit sa invesreze trendul descendent al pietei. Conform unora dintre brokeri chiar desfasurarea adunarilor generale a contibuit la cresterea interesului cumparatorilor. "Dupa adunarile generale de anul acesta a devenit clar ca incepand de anul viitor va incepe lupta pentru alegerile consiliilor de administratie, iar mitul conform caruia conducerile societatilor de investitii financiare nu pot fi schimbate va incepe sa dispara" a comentat Rares Nilas, director general la BT Securities.



Pe de alta parte, evolutia foarte buna a SIF-urilor a venit in contextul aprecierilor importante inregistrate de celelalte companii mari de la Bursa, dar care nu au mai dat investitorilor in ultimele saptamani motive de optimism.



"Actiunile SIF -urilor au ramas printre putinele plasamente atractive dupa ce Petrom a dezamagit investitorii cu ezultatele in scadere, BRD cu un nivel redus al dividendelor, iar investitorii au inceput sa vanda actiuni ale Bancii Transilvania pentru a putea participa la majorarea de capital," a comentat Adrian Manaila, director la EldaInvest. In plus, intrarea a unor investori straini care si-au indreptat atentia asupra SIF, aceste companii incep sa fie vazute din nou drept actiuni cu un potential de crestere.



Din grupul SIF - urilor, cel mai mare rulaj l-a realizat SIF Transilvania, cu operatiuni care au depasit 15,2 miliarde lei. Pe fondul unei presiuni la cumparare, cotatia SIF Transilvania a atins un nou maxim istoric de 6.250 lei/actiune, la aceasta cotatie perfectandu-se si ultima tranzactie a zilei.Titlurile companiei au castigat 6,8% comparativ cu valoarea precedenta.



Un nou maxim istoric a atins si SIF Moldova, cotatia atingand la inchidere o valoare record de 3.950 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 14,6 miliarde lei. Actiunile SIF Oltenia si-au mentinut trendul ascendent inceput ieri, cotatia urcand pe parcursul zilei pana la o 4.000 lei/actiune, o valoare maxima pentru ultimul an. Aprecirea SIF Oltenia a fost de 5,3%. Transferurile au totalizat 14,7 miliarde lei. SIF Banat - Crisana si SIF Muntenia au atins valori record de 6.300 lei/actiune, respectiv 4.100 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate cu actiunile celor doua companii a fost de 8,7 miliarde lei, respectiv 5,7 miliarde lei.



Actiunile Rompetrol Rafinare au incheiat ziua in crestere, ultimul pret inregistrat fiind de 710 lei/actiune. Actiunile companiei au castigat ieri 2,9%. Tranzactiile au insumat 15,9 miliarde lei. Romeptrol Rafinare a dezmintit ieri informatiile aparute in presa, confomr carora nu are venituri sau datorii neinregistrate in contabiliate, iar datorille companiei la sfarsitul anului trecut erau de 85,5 miliarde lei.



Dupa scaderile din ultimele zile, Banca Transilvania a inregistrat o apreciere de 4,4% la nivelul coatiei de inchidere. Actiunile bancii au deschis sedinta la 5.800 lei/actiune, cotatia urcand aproape de inchidere pana la un pret maxim de 6.050 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la 6.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 14,4 miliarde lei.



Actiunile Policolor Bucuresti au facut obiectul unei tranzactii speciale derulata la un pret de 6.400 lei/actiune. Valoarea operatinii a fost de 3,1 miliarde lei.





Piata Rasdaq



Actiunile producatorului de obiecte sanitare Sanex Cluj - Napoca au fost ieri cele mai tranzactionate titluri de la Bursa Electronica RASDAQ, valoarea operatiunilor depasind 6,1 miliarde lei.



Actiunile Sanex au fost transferate la preturi cuprinse intre 3.600 si 3.700 lei/actiune, pretul maxim reprezentand, de altfel, si cea mai ridicata valoare la care titlurile respective au fost tranzactionate in ultimul an. Cotatia medie a fost de 3.699 lei/actiune, in crestere cu 2,75% fata de valoarea precedenta. Sanex a obtinut anul trecut un profit net de 110,8 miliarde lei, o valoare de aproape patru ori mai ridicata decat profitul din 2002. In 2003, compania a realizat o cifra de afaceri de 1.249,3 miliarde lei, in crestere cu 11,8%. Sanex a anuntat ca nu va distribui dividende.



Actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti au inregistrat o corectie negativa de 1,52%. Cursul mediu a fost de 3.434 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul maxim al zilei de 3.500 lei/actiune. De la inceputul saptamanii, titlurile Imep au alternat sedintele de crestere cu cele de scadere, valoarea tranzactiilor mentinandu-se la un nivel destul de ridicat.



Banca Comerciala Carpatica a atins un nou maxim istoric de 43.000 lei/actiune, cotatia castigand in medie 2,34% fata de valoarea precedenta. Ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 42.500 lei/actiune. Operatiunile au ansumat 2,2 miliarde lei.



Actiunile producatorului de motoare Bega Electromotor au facut obiectul unei singure tranzactii realizata la valoarea maxima din ultimul an de 1.000 lei/actiune. Pachetul de actiuni transferat reprezinta 1,2% din capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiei a fost de 1 miliarde de lei. Actionarul majoritar al Bega este omul de afaceri Valentin Cristescu, care detine o participatie de 42,8%. Societatea a incheiat anul trecut cu un profit net de 7,2 miliarde lei la o cifra de afaceri de 329,1 miliarde lei.



Actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au pierdut 8,7%, pretul minim atins ieri fiind de 22.000 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la cotatia medie de 23.000 lei/actiune. Transferurile au totalizat 925 milioane lei. Prodlacta a obtinut in 2003 un profit net de peste doua ori mai redus decat profitul din anul precedent.



Ieri a fost raportata incheierea unei oferte publice prin intermediul careia un pachet reprezentand 86% din capitalul social al comerciantului Salf Focsani a fost transferat la pretul de 3.150 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei/actiune. Valoarea ofertei publice a fost de 846 milioane lei. Cel mai important actionar minoritar al companiei este APAPS care detine o participatie de 20,1%.



Indicele Rasdaq - C care urmareste toate companiile listate la Bursa Electronica Rasdaq a inregistrat ieri o scadere de 0,11%. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 18,9 miliarde lei.