ZF Transilvania

Unul din liderii polimerilor isi face fabrica la Timisoara

Unul din liderii polimerilor isi face fabrica la Timisoara
12.05.2004, 00:00 24

Expansiunea puternica a industriei mobilei din Romania incepe sa isi arate si efectele pe verticala : pe masura ce marii jucatori internationali din domeniu intra pe piata romaneasca, furnizorii lor traditionali incep sa ii urmeze.
Unul din ei este grupul britanic Vita, companie ce se afla printre primii liderii mondiali in industria polimerilor, avand o cifra de afaceri anuala de peste 1,6 miliarde dolari.
Grupul va deschide anul acesta o fabrica de spume profesionale in Timisoara, urmare a strategiei de extindere in Europa Centrala si de Est.
Romania a beneficiat de o expansiune rapida a productiei de mobila si elemente de mobilier, accentuata in ultima perioada de intrarea producatorilor de mobila din Vestul Europei. Aceasta investitie strategica, care se adauga celei din Ungaria, va permite Vita sa isi urmeze clientii in tari noi, unde va continua sa ii aprovizioneze cu o gama completa de spume industriale , isi motiveaza grupul britanic decizia de a investi in Romania.
Fabrica de la Timisoara va fi integrata cu cea pe care grupul britanic a deschis-o recent in Ungaria, la Paks, urmand sa prelucreze o parte din productia acesteia.
Fabrica din Romania va deveni operationala in al treilea trimestru al acestui an.
Grupul britanic nu a precizat care va fi valoarea investitiei din Romania si ce valoarea va avea afacerea noii fabrici.
Contactati de Ziarul Financiar, oficialii Vita nu au oferit detalii despre investitie pana la inchiderea editiei.
Spuma produsa de grupul britanic in Romania poate fi folosita in mai multe domenii (mobila, trannsporturi, constructii) insa motivul principal pentru luarea deciziei de investitie a fost cresterea puternica a industriei mobilei in ultimii ani, odata cu intrarea pe piata a investitorilor straini.
Cele peste 2.000 de fabrici de mobila din Romania au realizat anul trecut o productie totala estimata la aproape 900 de milioane de euro, in crestere cu 7,3% fata de 2002. Circa 80% din productie a fost vanduta la export.
Numele grupurilor europene de profil care au inceput sa investeasca in Romania sunt de asemenea importante.
Grupul italian Natuzzi a cumparat fabrica de canapele Italsofa de la Baia Mare unde a realizat numai anul trecut investitii de peste 20 milioane euro. Suedezii de la Ikea, liderii europeni, au de asemenea o fabrica de mobila la Siret, iar Ciatti S.p.A, o alta companie italiana, construieste in Sebes, judetul Alba, o fabrica de mobila pentru aparatura electronica.
Productia acestei industrii (mobila - n.r.) este in mare masura exportata din Romania. Dar, cum tara are o populatie de 22 de milioane de oameni si o prosperitate in crestere, industria va servi din ce mai mult piata locala , estimeaza oficialii Vita.
Circa 80% din productie a fost vanduta la export. Principalele destinatii ale exporturilor romanesti de mobila sunt tarile din Uniunea Europeana - Germania cu aproape 20%, Franta cu 18%, Olanda cu circa 11% si Italia cu 10%.
Pe piata romaneasca de mobila exista si mai multi jucatori locali importanti, care de fapt domina piata interna, printre care Mobexpert si Elvila. Si acestia exporta insa cea mai mare parte a productiei.
Industriile de prelucrare a lemnului si mobila au atras si ele numeroase investitii straine anul trecut. Printre grupurile internationale care au construit sau cumparat fabrici in Romania se numara Holzindustrie Schweighofer din Austria, Losan din Spania, Finnforest din Finlanda si Werzalit din Germania.
Vita este unul din cei mai mari producatori mondiali din industria polimerilor, avand fabrici in peste 20 de tari in intreaga lume.
Grupul a aplicat in ultimii ani o strategie de expansiune puternica in Europa Centrala si de Est, urmare a cresterii atractivitatii tarilor ce se pregatesc sa adere la Uniunea Europeana, sau au aderat deja anul acesta.
Vita detine astfel fabrici in Polonia, Cehia, Ungaria, Lituania si, de anul acesta, Romania. laurentiu.ispir@zf.ro