Ziarul de Duminică

13 martie 1985

04.11.2008, 15:35 30

Zi plina de evenimente. Rusii isi mai ingroapa un presedinte - si-au facut din funeralii un sport national -, apoi, aniversarea mai multor prieteni. Lipsa mea de importanta sociala m-a scutit de participarea la ingropaciunea lui Cernenko, dar pe la ceilalti va trebui sa trec cumva, sa le spun cele cuvenite.

Pana sa ma hotarasc sa ies din casa, citesc singura publicatie romaneasca de anticipatie, Programul Radio TV. Cu cateva zile inainte de alegeri, intram intr-o agitatie sarbatoreasca. Titlurile emisiunilor dau dovada de o fantezie debordanta. Nu exista una care sa nu contina cuvintele "vot" sau "alegeri". Duminica la ora opt (de obicei, programul de duminica incepe la 12.00) se transmite emisiunea Primii la vot, primii la munca. Cum poti sa fii primul la serviciu dupa ce ai intarziat ca sa-ti exprimi optiunea electorala Dumnezeu stie! Nu mai pun intrebarea stupida: Ce cauti duminica la munca? Urmeaza o chestie care se cheama Din Manifestul Frontului Democratiei si Unitatii Socialiste. Pasa-mi-te, pe la 08.20, ultimii nehotarati - liberali, taranisti, legionari etc. - ar mai putea fi convinsi de promisiunile atragatoare ale Frontului. A treia emisiune se cheama Tara la vot, iar la 09.00, La vot cu dragoste de tara. Iata ce se poate numi variatie si fantezie! Cred ca americanii ar plange in pumni mutandu-se disperati pe zecile lor de canale si negasind ceva similar. Pe la 09.15, TV ne invita la un moment de respiro - nu mult, doar zece minute - si ne ofera Laureati ai Festivalului National Cantarea Romaniei. Dar destul cu distractia, sa trecem din nou la treaba. Deci 09.25: Din Manifestul FDUS, iar dupa fragmentul respectiv (dracu' stie daca nu-i acelasi de acum o ora), in sfarsit ceva nou: Votam cu viitorul (care, fie vorba intre noi, nu difera de trecut). Urmeaza iar un fragment de manifest (astia chiar se tem ca pierd alegerile) si apoi ce sa vezi: "Toata tara-n sarbatoare". De ce? S-au bagat pui la Crevedia, s-a dat drumul la gaze, s-a anuntat ca nu se mai intrerupe lumina, s-a zis ca duminica nu se lucreaza? De ce? Ai naibii de rusi, tot ei se descurca mai bine!
P.S. Textul de mai sus necesita cateva explicatii. El face parte dintr-un jurnal sporadic pe care il tineam in vremea respectiva. Nu am sters si nu am pus nimic in plus. Spre norocul meu, jurnalul il tineam acasa si nu intr-un birou de la vreun serviciu, precum nenorocosul Ioan Ursu, Babu pentru prieteni, pe care astfel de insemnari l-au costat viata dupa ce colegii de slujba l-au turnat unde trebuia. Pe mine, care tocmai ma captusisem de curand cu neamuri fugite in strainatate, un astfel de risc nu ma pastea. Eram "liber profesionist" si, cu toate ca am citit randurile cu pricina unor amici, se pare ca nu s-au dus cu para nicaieri. In privinta perioadei concrete, la acea data tocmai murise presedintele URSS Konstantin Cernenko. Era al treilea deces la varf din tara vecina, dupa disparitia lui Leonid Brejnev si Iuri Andropov. Cat despre noi, aflati in plina Epoca de Aur, ne pregateam de mascarada alegerilor generale. Nu cred ca e necesar sa spun cine le-a castigat.