Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / Concurs de Poezie "Michael Jackson"

BULETIN DE STIRI / Concurs de Poezie "Michael Jackson"
12.08.2009, 14:16 151
Adam Michnik – laureat al Premiului „Ion Ratiu" 2009

 

Centrul Woodrow Wilson, Centrul Ratiu pentru Democratie si Fundatia Ratiu ii vor decerna Premiul „Ion Ratiu" pentru Democratie, editia 2009, lui Adam Michnik (vezi foto). Inmânarea premiului va avea loc la Centrul Woodrow Wilson din Washington DC, in ziua de 3 decembrie 2009, in cadrul celei de-a cincea editii a Conferintei „Ion Ratiu" pentru Democratie. Discursul deschidere va fi sustinut de Zbigniew Brzezinski, om de stat american, fost consilier pentru Securitate Nationala al presedintelui Jimmy Carter.
Istoric, eseist si publicist, Adam Michnik este si unul dintre principalii organizatori ai opozitiei democratice din Polonia, intre anii 1968 si 1989. S-a numarat printre membrii fondatori ai Comitetului pentru Apararea Muncitorilor – 1976 si a fost una dintre figurile importante ale Solidaritatii (anii ’80). A participat la negocierile dintre puterea comunista si opozitia democrata din 1989 si a fost ales in primul parlament liber al Poloniei, in care a activat intre anii 1989-1991. Ca redactor-sef al prestigiosului cotidian polonez "Gazeta Wyborcza", Adam Michnik continua sa promoveze si sa sprijine valorile democratice.
Laureatii editiilor precedente ale Premiului "Ion Ratiu" sunt Sergio Aguayo (Mexic, in 2005) Saad Ibrahim (Egipt, in 2006), Anatoli Mikhailov (Belarus, in 2007) si Eleonora Cercavschi (Republica Moldova, in 2008).
 
Michael Jackson Poetry Contest
Grupul de poeti din New Mexico reunit sub titulatura Rainbow Poets organizeaza un concurs de poezie in onoarea regelui muzicii pop Michael Jackson. Toate poemele declarate castigatoare vor fi publicate intr-o antologie dedicata mamei lui Michael, Katherine Jackson. Castigatorul Marelui Premiu va primi 1.000 USD, iar celelalte premii, 24 la numar, vor totaliza 5.000 USD. Directorul concursului, William Benson, considera ca, "oricand au loc evenimente majore de felul mortii lui Elvis Presley sau Michael Jackson, ia nastere un suvoi de poezii care se doresc publicate. In acest sens, concursul nostru reprezinta o oportunitate". Poemul nu trebuie sa depaseasca 21 de versuri si poate fi trimis la Free Poetry Contest, 1600 31st Street SE, Rio Rancho, New Mexico 87124 sau poate fi inscris in concurs la adresa http://www.rainbowpoets.com/. Cele 25 de texte castigatoare vor fi publicate intr-o carte-suvenir intitulata "We Are the World".
 
Ro-IFF, cu Emir Kusturica in rolul principal
Festivalul International de Film Bucuresti (BIFF), care se va muta de anul acesta la Arad si se va derula sub titulatura Festivalul International de Film din România (Ro-IFF), va avea loc intre 26 septembrie si 4 octombrie si il va avea ca invitat special pe Emir Kusturica. Unul dintre locurile de desfasurare a proiectiilor va fi Teatrul Vechi din Arad, cea mai veche sala de cinema din tara, care a indeplinit aceasta functie incepând cu anul 1903. Proiectii de scurtmetraj vor mai avea loc in Piata Primariei Arad, iar proiectii de lungmetraj si documentare – la Cinema Arta si Cinema Dacia. Emir Kusturica impreuna cu No Smoking Orchestra isi va sustine concertul la Sala Polivalenta din Arad. Organizatorii Ro-IFF sunt Casa de Cultura a Municipiului Arad si Artis Film. Manifestarea are loc cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Primariei Arad, beneficiind de un buget total de 500.000 de lei.
 
Spre insula Gotland via ICR Stockholm
Cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Poezie de pe insula suedeza Gotland se va deschide pe 24 august, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, in cadrul Salonului de Poezie. Vor participa scriitorii români Mircea Cartarescu (foto: Cato Lein) si Ioana Nicolaie, poetul si traducatorul suedez de origine chineza Li Li, poetul, artistul si traducatorul Magnus William-Olsson, traducatoarea Inger Johansson, precum si editorul si traducatorul Jonas Ellerstrom, in calitate de moderator. Festivalul va continua pe insula Gotland in perioada 27-30 august. Pe lânga cei mai sus mentionati, printre invitatii din acest an se numara poetii Giannina Braschi (Puerto Rico/New York), Ann Jaderlund (Suedia), Tomi Kontio (Finlanda), Birute Mar (Lituania), artistii Mikael Lundberg si Agnes Monus (Suedia) si muzicianul Emilio Estrada (Cuba). Principalul organizator al festivalului este Centrul Baltic pentru Scriitori si Traducatori de la Visby.
 
 

"Ursul" lui Chisu: buget de 550.000 de euro
 

Filmarile pentru pelicula "Ursul", in regia lui Dan Chisu, au inceput recent in Bucuresti, filmul urmând sa fie distribuit pe ecranele din România in vara anului viitor. "Ursul" a câstigat in 2008 finantare la concursul de scenarii organizat de Centrul National al Cinematografiei si face parte din portofoliul de proiecte al casei de productie Libra Film finantate prin programul MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul a fost apreciat si la nivel international, câstigând in 2008 The Best Pitch al sectiunii Connecting Cottbus din cadrul celei de-a 18-a editii a Festivalului International de Film de la Cottbus, Germania. Din distributia filmului fac parte actori precum Mihai Constantin, Magda Catone, Claudiu Bleont, Serban Pavlu si Gabriel Spahiu, Andreea Gramosteanu. Director de imagine este Vivi Dragan Vasile, cunoscut in lumea cinematografica pentru filmele "Morometii", "Occident", "Filantropica", "Nunta muta" si "Cealalta Irina", ultimul fiind premiat la Festivalul International de Film Transilvania din acest an, in cadrul Zilelor Filmului Românesc. "Ursul" este un road-movie iar scenariul se petrece in România anului 1990. Bugetul peliculei este de aproximativ 550.000 de euro.
 
 

Final de toamna cu Georgian Legends
 

Unii dintre cei mai apreciati artisti georgieni de muzica si dans, cunoscuti sub numele de Georgian Legends, revin pe 18 noiembrie la Sala Palatului din Capitala, cu show-ul "Samaia - The Georgian Legends". Spectacolul va cuprinde atât dansuri cu elemente acrobatice, cât si fascinante lupte cu sabii, transpuse pe muzica. Premiera acestei productii spectaculoase a fost gazduita la Sala Palatului in urma cu un an si jumatate. Biletele spectacolului din noiembrie au preturi de 130, 100, 80, 60 si 50 de lei, in functie de locul ocupat in sala. Ele pot fi cumparate de la magazinul VreauBilet din Unirea Shopping Center, Sala Palatului, magazinul Ligia F, punctele Eventim din reteaua Germanos, precum si online, pe site-urile www.blt.ro, www.bilete.ro, www.ticketstore.ro si www.vreaubilet.ro.
 
 
 

Zece din 59 din 781
 
Concursul International de Literatura "Naji Naaman", desfasurat in Liban, la care au participat 781 de poeti din toata lumea, si-a desemnat castigatorii. Dintre cei 59 de laureati, zece au fost romani: Alexandra-Emilia Bucur, Mihaela Dordea, Mazin Rifasi, Costin Ciprian Budei, Victorita Dutu, Dan Lungu, Paul Mihalache, Ioana Trica, Silvia Miler, Simona-Grazia Dima. Castigatorii vor deveni membri de onoare pe viata ai culturii libaneze si vor fi publicati in antologii de poezie.