Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / Umbra lui Michael Jackson la Schonbrunn

BULETIN DE STIRI / Umbra lui Michael Jackson la Schonbrunn
19.08.2009, 14:03 34
De 12 ori Corneliu Porumboiu
Lungmetrajul "Poliţist, Adjectiv", in regia lui Corneliu Porumboiu, care este propunerea României la Oscar 2010, va fi prezentat in următoarele luni in 12 festivaluri internaţionale. Competiţiile in care va rula pelicula vor fi: Vukovar Film Festival din Croaţia (26-30 august), Toronto International Film Festival (10-19 septembrie), Filmfest Hamburg (24 septembrie-3 octombrie), Morelia International Film Festival din Mexic (3-11 octombrie), Warsaw Film Festival din Polonia (9-18 octombrie), Antalya International Film Festival (10-17 octombrie), International Film Festival Tomorrow din Rusia (16-19 octombrie), Viennale International Film Festival (22 octombrie - 4 noiembrie), Sevilla Film Festival (6-14 noiembrie) şi Golden Horse din Taiwan (6-26 noiembrie). Totodată, pe 11 octombrie, cel mai recent lungmetraj al lui Porumboiu va fi proiectat la Munich Filmmuseum din Germania. Anul acesta, pentru pelicula "Poliţist, adjectiv", Porumboiu a câştigat Premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) si Premiul Age D'Or la Festivalul Internaţional de Film din Belgia.
 
 
 

Ziua Z cu ZZ Top

Concertul pe care trupa americană ZZ Top (vezi arhiva foto 2) il va susţine in Bucureşti pe 20 octombrie va avea loc la Sala Polivalentă. Biletele au fost puse in vânzare luni şi au preţuri de 100 lei in perioada 17-26 august, 120 lei după data de 26 august şi 130 lei la intrare. Ele se găsesc in reţeaua magazinelor Germanos şi online, pe www.eventim.ro şi www.bilete.ro. Evenimentul este organizat de D&D East Entertainment, in colaborare cu Marcel Avram si e inclus in turneul "Double Down Live". In cadrul segmentului european al turneului ei, trupa va concerta şi in Cehia, Germania, Danemarca, Norvegia, Suedia, Marea Britanie şi Belgia. Infiinţată in Houston, Texas, in 1970, formaţia ZZ Top este una dintre puţinele trupe rock care şi-au păstrat componenţa originală pe tot parcursul celor 40 de ani de carieră. Cei trei rockeri texani, Billy Gibbons, Dusty Hill şi Frank Beard, sunt cunoscuţi atât pentru stilul inconfundabil de blues-rock pe care il cântă, cât şi pentru imaginea lor originală. De-a lungul anilor, ZZ Top a lansat hituri precum "Gimme All Your Lovin'", "Rough Boy", "Give It Up", "Sharp Dressed Man" şi "Legs".
 
 
 
 
 

Gran Torino Drives Again

Lungmetrajul "Gran Torino", in regia lui Clint Eastwood, este disponibil, din 17 august, in format DVD şi Blue Ray, la preţul recomandat de 54,9 lei. DVD-ul conţine, pe lângă filmul propriu zis, şi elemente speciale: "Manning the Wheel", un documentar despre semnificaţiile masculinităţii reflectate in cultura americană a maşinilor şi "Gran Torino: Mai mult decât o maşină", care prezintă legătura unică dintre un bărbat şi maşina sa. "Gran Torino", distribuit de Pro Video, poate fi achiziţionat din toate centrele comerciale şi magazinele de specialitate, precum şi de pe site-ul www.provideo.ro. Filmul, al cărui titlu trimite la un model Ford din 1972, promovează cultivarea şi perpetuarea valorilor autentice americane. Walt Kowalski (Clint Eastwood), un veteran al războiului din Coreea, care şi-a pierdut soţia şi copiii, refuză să se mute din cartierul său din Detroit, impânzit de asiatici, pe care, de altfel, bătrânul nu ii prea agreează. Blazat şi ursuz, Walt duce un trai monoton şi găseşte plăcere doar in plimbările pe care le face in maşina sa, Ford Gran Torino, care devine, la un moment dat, parte dintr-un ritual de iniţiere a unor bande de cartier.
 
 

Umbra lui Michael Jackson la Schonbrunn

Un concert-omagiu in memoria lui Michael Jackson, organizat de unul dintre fraţii săi, Jermaine Jackson, va avea loc pe 26 septembrie, in faţa celebrului castel Schonbrunn din Viena. Organizatorii evenimentului mizează pe prezenţa a circa 85.000 de spectatori. Această serie de concerte a fost denumită "This Is It Tour" de către insusi Michael Jackson, presa preluând ulterior această expresie, care va fi, totodată, şi titlul unui film. Reprezentanţii Columbia Pictures, o divizie a Sony Pictures Entertainment, au declarat că filmul, care va fi lansat pe 30 octombrie, va conţine imagini cu megastarul atât de pe scenă, cât şi din culise, in timp ce se pregătea pentru concertele londoneze. Unele dintre aceste scene vor fi disponibile in format 3-D.
 
 

Australia, Australia!

Filmul documentar "Australia", de Claudiu Mitcu, după o idee de Tudor Giurgiu, care prezintă echipa naţională de fotbal a persoanelor fără adăpost din România la Homeless World Cup Melbourne (2008), va fi proiectat, pe 30 septembrie, la Institutul Cultural Român (ICR) din Capitală. Personajele peliculei sunt şase timişoreni care ajung sportivi in ciuda statutului lor social defavorabil. Vasile Bereghi, Beniamin Calancea, Pavel Calancea, Daniel Podină, Claudiu Kostity şi Radu Muntean sunt membrii echipei de fotbal a persoanelor fără adăpost din România, coordonată de Mihai Rosuş, antrenorul ei. Filmul spune povestea fiecăruia dintre ei şi-i insoţeşte pe străzile Timişoarei, in cantonamentul de la Buziaş, până la experienţa obţinerii primului paşaport din viaţa lor şi la călătoria pe un alt continent pentru a-şi reprezenta ţara. Regizorul Claudiu Mitcu a mai realizat documentarul "Nisipuri" (2007).
 
 

Darul lui Leonardo da Vinci

Dobandirea de noi abilitati este esentiala pentru gasirea unui loc de munca, in conditiile in care numarul somerilor a ajuns in tarile membre ale Uniunii Europene la peste 21,5 milioane (potrivit Oficiului de Statistica al Comunitatii Europene, EuroStat). Statele membre trebuie sa asigure prin sistemele lor de educatie, dar si prin invatarea continua, competente de baza pentru fiecare cetatean activ. Proiectul european AVE Exemplo, in care SIVECO Romania este partener, are ca obiectiv certificarea competentelor dobandite in mod informal in timpul serviciului. In cadrul acestui proiect, SIVECO Romania va asigura rapoarte de tara referitoare la Sistemul National de Invatamant Vocational, chestionare despre starea evaluarii angajatilor in companii si nevoia lor de instruire, precum si un e-portofolio pilot. Proiectul este cofinantat de European Lifelong Learning Programme 2007-2013 "Leonardo da Vinci". Autoritatea Contractanta este Comisia Europeana, coordonatorul proiectului fiind Turkish Employers’Association of Metal Industries. Bugetul total alocat este de 399.870 euro, durata implementarii proiectului fiind de 21 de luni (decembrie 2007 – noiembrie 2009). Obiectivul general al programului sectorial "Leonardo da Vinci" este cresterea numarului nou angajatilor la cel putin 80.000 pe an.
Site-ul proiectului este
http://www.aveexemplo.org.
 
 
Prima Scoală de Vară a Teatrului German la Gărâna

Luni a inceput la Gărâna, in jud. Caraş-Severin, prima Scoală de Vară a Teatrului German de Stat din Timişoara, un program de perfecţionare adresat tuturor actorilor instituţiei de până in 35 de ani, precum şi studenţilor de la Secţia de Actorie in limba germană de la Universitatea de Vest din Timişoara. Proiectul este realizat cu sprijinul Institutului pentru Relaţii Externe din Stuttgart şi al Consiliului Local Timişoara. Conducerea Scolii de Vară, care se desfăşoară până la 1 septembrie 2009, ii aparţine lui Nikolaus Wolcz, profesor universitar la Universitatea Columbia din New York. In demersul său Wolcz este sprijinit de alţi trei conducători de workshopuri de specialitate din Statele Unite ale Americii. Au loc stagii de perfecţionare in domenii precum dans şi mişcare scenică, expresie corporală, acrobaţie, improvizaţie, antrenamentul instinctului dramatic etc. Născut la Timişoara, Nikolaus Wolcz a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale" din Bucureşti. De profesie actor, regizor, profesor universitar, Niky Wolcz şi-a inceput bogata sa carieră la Teatrul German de Stat Timişoara. A colaborat cu mai multe teatre din România, semnând regia unor spectacole importante, şi a jucat, de asemenea, in filme precum „Reconstituirea" in regia lui Lucian Pintilie. După emigrarea din România a lucrat o perioadă indelungată in Germania, unde a montat pe scene de prestigiu. Incepând cu anul 1996, Wolcz predă, alături de Andrei Serban şi Ursula Wolcz, la renumita Columbia University din New York.