Ziarul de Duminică

Calatorie in jurul fixatiei mele

Calatorie in jurul fixatiei mele
11.07.2008, 16:35 21

Avertisment! Textul de fata debuteaza cu o contributie din partea catedrei, insa fara stridente academice nervoase. In sensul strict al cuvantului, utopia se refera la tentativa umana de a crea o societate perfecta, care nu exista inca. Stop. Insa mai labartata un pic semantic, ea asambleaza ideile ce ar putea schimba radical lumea (cu prelungirile eco-baroce si idealiste bine cunoscute: ca ea sa fie mai curata, mai buna, mai frumoasa, aidoma chipului nostru etc. etc.).

Acum, facem un detur, trecem peste inventatorul ei Thomas Morus (insa foarte putin!) si apoi, peste puzderia de societati secrete, secte si falanstere. Il punem la loc pe Fr. Engels, cu Dezvoltarea socialismului de la utopie la stiinta (smecher, burghezul! a scos trei capitole din "Anti-Duhring" si le-a facut o carte) si ne intoarcem piosi la Utopia englezului. Unde termenul era echivalent cu "ou-topos", adica "fara loc", "niciunde". Astazi, vocabula a evadat din inchisoarea deconotativa a secolului al XVII-lea si a devenit un respectabil cuvant telescopat. Un "mot-valise" (precum "smog", compus din "smoke" si "fog"). In care se aglutineaza sensurile a doua cuvinte, "outopia" (fara loc) si "eutopia" (loc bun)...
Ceea ce am vazut la Galeria Mora* nu exista nicaieri. Intrece orice inchipuire. Doi tineri, Emanuel Danesch si David Rych, propun un proiect a carui indrazneala nu este egalata decat de insufletirea insolitului. "Utopia Travel" pare sa fie o agentie de turism cu sediul la Tel Aviv/Holon. In scopuri pe care le vom deslusi mai tarziu, ei au parcurs timp de trei ani (cu un taxi-limuzina echipat cu monitoare video!) urmatorul traseu: Cairo-Beirut-Istanbul-Sofia-Skopje-Belgrad-Sarajevo-Zagreb-Ljubljana-Graz-Viena.
Ideea fundamentala a fost transportul unei selectii cuprinzatoare de casete VHS pe acest geocontur, al caror continut sa urmareasca tranzitia civilizatiei din nordul continentului african catre Orientul Mijlociu si pana in Europa Centrala. Arhiva cu lucrari video, selectate anterior si produse de catre artisti si producatori din tarile traversate, a provocat in fiecare dintre cele 11 orase o interactiune directa cu comunitatile artistice, colaborari cu institutiile din zona, incluzand universitati, laboratoare media si cercuri culturale. Utopia (cum isi denumesc autorii, cu autoironie, proiectul!) consta, de fapt, in nebuneasca lor conjectura de lucru. Cum ca, dincolo de limitarile culturale si nationale date de granitele geografice, dincolo de influentele socio-politico-istorice specifice, dincolo de diversitatea civilizationala, toate inerente, asta e!, ar fi posibil sa visam la o comunitate. La un leagan.
Cat de cat global, daca e sa ne impiedicam in logica euforiei. Ceea ce au indraznit cei doi temerari s-a putut vedea in cele 123 de casete randuite frumos in rafturi. Cateva secvente, fiindca nu exista un rezumat al intregii opere. Care au fost insa de ajuns ca, macar in imaginatie, fragmentele de puzzle sa recompuna singure tabloul ce se poate descifra intr-o cheie unica. Eutopia. La care, din cand in cand, fiecare dintre noi viseaza. Trebuie doar s-o recunoastem. Danesch & Rych tocmai ce s-au demascat.
* Emanuel Danesch & David Rych, Utopia Travel, Galeria MORA
amza_sebastian@yahoo.com