Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
25.02.2009, 15:19 23

 
Elisabeta Isanos
 
In Bucuresti, fara adresa
Editura Vremea
 
Elisabeta Isanos este nu doar o fina observatoare a Bucurestiului de azi, asa cum si asa cat ni s-a pastrat, ci si o talentata si sensibila povestitoare. Din harul amanuntului observat in timp ce bate orasul cu pasul, aduce sub ochii nostri un Bucuresti pe care nu il stiam posibil. Grabiti sa prindem metroul sau tramvaiul, pioni ai unui scenariu globalizant in continua multiplicare, nu suntem pregatiti sa primim darurile istorice, culturale si mitice ale orasului viu, pastrate in ciuda oricaror accidente naturale sau istorice. Autoarea se plimba in Bucuresti fara adresa pentru ca intreg orasul ii este casa.
 
 
Toma Roman Jr.
 
Ceausescu vazut de aproape
Editura Curtea Veche
 
Autorul reconstituie din interviuri un protret al ultimului dictator comunist al Romaniei. Ceausescu „vazut de aproape" de un nepot de sora, de prieteni apropiati ai copiilor lui, de un arhitect-sef, un securist de la pasapoarte, un nomenclaturist din esalonul intai etc. Sunt intervievati: Iosif Banc, Camil Rogulski, Alexandru Budisteanu, Emil Barbulescu, Serghei Mizil, Vasile Barbulet, Voicu Zdrenghea, Stefan Kostyal, Toma A. Toma. „Cei cu care am stat de vorba din anturajul lui Ceausescu m-au lasat sa inteleg faptul ca acesta avea gusturile unui ins care nu e nici taran, nici orasean, ci un fel de mahalagiu care a prins ceva cheag. Asculta muzica populara, cat si romante, care incepusera probabil sa-i placa in perioada interbelica. Il mai distrau scamatoriile lui Iosefini, care-i aduceau aminte, foarte posibil, de balciurile ambulante pe care le vazuse in preadolescenta, in Olt. Nu era un sofisticat nici in ceea ce privea jocurile care il relaxau. In afara de sah (invatase in puscarie) si septic, ii placea sa joace popice. Din cand in cand mai incingea cate o partida de volei cu apropiatii sai, care se lasau bineinteles batuti. Pasionat de vanatoare, nu respecta niciodata regulile <<aristocratice>> dupa care se organizeaza aceasta. Nu era un gurmand. Manca produse de calitate, facute special pentru el, dar nu avea un rafinament culinar. Fara sa fie betiv, ingurgita ocazional vinuri romanesti si, mai tarziu, dupa ce facuse diabet, cate un pahar de coniac."
 
 
 
Ryszard Kapuscinski
 
Calatorind cu Herodot
Editura ART
 
Doua povestiri, doua naratiuni care se impletesc, cum bine explica prefatatorul. Prima – scrierea lui Ryszard Kapuscinski despre Herodot, istoric grec si cronicar care a trait in secolul al V-lea inainte de Hristos; a doua – scrierea lui Ryszard Kapuscinski despre Ryszard Kapuscinski, jurnalist si istoric polonez de la rascrucea dintre veacurile XX si XXI dupa Hristos. O carte speciala, unica in felul ei. La frontiera istoriei.