Ziarul de Duminică

Cartea de teatru

Cartea de teatru
10.02.2009, 16:35 30

 
Luigi Pirandello
 
Sase personaje in cautarea unui autor si alte piese
Editura ART
 
In afara piesei care da titlul volumului, cartea mai cuprinde Asta-seara se improvizeaza, Henric al IV-lea, Sa-i imbracam pe cei goi, Liola.
Luigi Pirandello a primit premiul Nobel pentru literatura, in anul 1934, pentru inovatiile curajoase pe care le-a adus teatrului. Temele centrale ale cautarilor sale, adevarul si realitatea, au luat intial forma romanesca, pentru ca apoi sa se concretizeze in cea mai aclamata piesa a sa: Sase personaje in cautarea unui autor (1921). Sase personaje ies din pagina, isi cer dreptul la viata, somand autorul sa le rescrie drama. Ele pretind ca nu autorul este cel mai indreptatit sa decida intriga piesei, ci personajele, care isi cunosc adevarata consistenta. Este pretextul de la care Pirandello pleaca in investigarea nivelurilor ce invaluie realitatea.
Este o piesa provocatoare pentru audienta, si deosebit de actuala. Tema principala a acestei drame este imposibilitatea de a cunoaste si de a intelege viata intensa si fictiunea. O trupa de actori repeta pentru un spectacol, in acest cadru intervenind sase personaje: Tatal, Mama, Fiica vitrega, Fiul si doi copilasi. Tatal explica celor din jur statutul lor de produse ale imaginatiei unui autor care nu stie sau nu vrea sa-i faca sa traiasca intr-o opera de arta adevarata.
Traducere din limba italiana si postfata de Alice Georgescu.