Ziarul de Duminică

Computerele verzi

Computerele verzi
08.08.2008, 17:51 20

"PC-urile verzi" si "informatica verde" ("green IT") sunt concepte de ultima ora, care ar putea suna neobisnuit sau ilogic la prima vedere. Ele fac parte insa dintr-un program ecologic amplu, initiat deja in diverse state ale lumii de catre marii producatori de computere.

Acestia sunt dispusi sa ia masuri serioase pentru a contracara efectele crizei internationale de energie si - in egala masura - ale exploziei informaticii si utilizarii la scara mondiala a computerelor.
Printre masurile propuse de ei in vederea inlocuirii ordinatoarelor energofage de astazi se numara utilizarea "computerelor verzi", capabile sa consume de trei ori mai putina energie decat un PC standard de azi la acelasi tratament de consum, datorita inovatiilor aplicate la fiecare nivel al componentelor lor.
S-a constatat deja, de pilda, ca PC-urile actuale sunt la fel de puternice precum supercalculatoarele de acum zece ani. Pentru a atinge aceasta performanta, consumul lor electric creste cu 15% de la o generatie de circuite electronice la alta. "Pentru prima oara in istoria informaticii, factura electrica a unui PC, pe toata durata sale, depaseste rapid costul sau de achizitie", spune Stephane Parpinelli, cofondatorul blogului GreenIT.fr. Acest lucru va face, pe viitor, estimeaza comentatorii, ca argumentul principal in achizitionarea unui computer sa nu mai fie pretul, ci consumul sau energetic. Constienti de situatie, principalii fabricanti de computere s-au lansat inca de acum doi ani - anticipand chiar directiva EUP (Energy Using Products) - in producerea, cu incepere din 2009, a unor PC-uri mai putin energofage. In SUA, de exemplu, s-a pus deja in aplicare acest program, presedintele Bush dispunand inca de anul trecut ca agentiile federale sa foloseasca astfel de computere, mai putin "gurmande" din punct de vedere energetic. Ele vor utiliza programul EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool), care clasifica produsele electronice in trei categorii (Bronz, Argint, Aur), in functie strict de performantele lor ecologice. Marii producatori de PC-uri, printre care Intel, AMD, VIA, IBM si Sun, ne promit modificarea raportului dintre consumul energetic al computerelor si puterea procesoarelor lor prin utilizarea in procesul de fabricatie a noilor materiale, precum hafniul (metal rar, asemanator cu otelul, care se gaseste in minereurile de zirconiu si care se intrebuinteaza in electrotehnica - n.n.), in timp ce alti producatori inlocuiesc deja componentele discurilor de memorie ori ecranele pe baza de cristale lichide utilizate astazi. Viitorul suna un pic mai verde...