Ziarul de Duminică

Din ciclul "Mari iubiri"

02.11.2007, 17:20 34

In afara de Orpheu si Euridike, Daphnis si Chloe, Romeo si Julieta, au mai aparut doi mari indragostiti, Doru si Rita. Ei sunt personaje intr-un roman al lui Gheorghe Grigorean, Divort contemporan (Cluj-Napoca, editura nementionata, 2007).

Ca si Tanta si Costel ai lui Ion Baiesu, Doru si Rita se cunosc intr-o gara si se indragostesc instantaneu. Deosebirea consta in faptul ca personajele lui Ion Baiesu sunt comice din vointa autorului, in timp ce personajele lui Gheorghe Grigorean sunt comice fara ca autorul sa fi urmarit aceasta. El a sperat sa scrie o carte plina de dramatism, ca Love story, dar din cauza talentului modest si a desavarsitei lipse de bun-gust n-a reusit sa alcatuiasca decat o carte licentioasa si cu multe caraghioslacuri.
Portretul Ritei este un exemplu: "Avea un fizic mai mult spre slab, departe de preferinta inginerului pentru femei plinute, durdulii. O salvau insa bogatii sani cu sfarcuri mascate". Unii cititori se vor intreba ce inseamna "mascate". Este vorba de un regionalism (din nordul Moldovei) avand drept sinonime adjective ca "plin", "bombat". In terminologia erotica a lui Gheorghe Grigorean, cuvantul revine de mai multe ori: "Stia ca unui barbat, cand ii este foame, ii plac femeile grasute, plinute, cu funduri grase si pulpele mascate"; "Dorel, cu degetele mari si osoase, din cand in cand ii pipaia si mangaia fin gura cu buzele fierbinti si mascate".
Si ar mai putea fi date multe citate. Sfarcurile sunt mascate, pulpele sunt mascate, buzele sunt mascate. Totul este mascat, in afara de cartea insasi care, ca valoare literara, este foarte slaba, aproape scheletica.
Scenele de dragoste fierbinti sunt descrise intr-un stil stangaci-pretentios care le face hilare. Iat-o pe Rita stand cu capul in "poala" barbatului:
"Proprietara buchetului de oase si carnuri - unele parti calde, altele fierbinti, sa nu mai zicem de cele in flacari, niste mici vulcani stinsi, noroiosi, care din cand in cand erau in stare sa fasaie ca fostele locomotive cu aburi din secolul douazeci - se misca in fel si chip pe langa stalpul natural masculin, trezit si el dintr-o somnolenta biologica conditionata."
Calificarea Ritei ca un buchet de oase si carnuri este neinspirata. Ideea ca unele parti ale corpului ei fasaie strica, si ea, vraja.
Cat priveste stalpul natural masculin... intelegem ca scriitorii exagereaza, dar nici chiar asa!