Ziarul de Duminică

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranziţie (46). Luminiţa bate câmpii

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranziţie (46). Luminiţa bate câmpii
03.03.2010, 15:05 27
La mijlocul anilor '90, in revista Zig-zagapărea primul serial umoristic din presa româneascăpostdecembristă. După un deceniu şi jumătate, am constatat că arămas atât de afurisit de actual, incât am decis să-lrepublicăm.
Motto: "Şi dacă astăzimândri-n Consiliu-am apărut
E pentru că pe lume Partiduls-a născut!"
(dintr-un imnadaptat)
Rezumatul adaptărilorprecedente: Aşa cum, prin troleibuze, câte un zurbagiu ştergeprimul cuvânt din "Nu discutaţi cu conducătorul", instituţiilestatului căpătaseră cu totul alt aspect ştergând la repezealăprimul "o" din "neocomunist".
Aproape pe neobservate, Luminiţaabsolvise Facultatea. Instituţia se aciuase in comuna Căţelu, darşi acolo destul de greu. In Primărie funcţiona deja o măcelărie, laPoliţie se vindeau conserve pentru pisicuţele Kittycat, iar inbiserică se desfăcea azimă de import, aşa că orele se desfăşurau ingarajul subteran, pe două nivele, al unui biet ţăran.
De altfel, profesorii chiuleaupe rupte, dând fuga in oraş după vreun business "de completare":mai spălau un parbriz, mai descărcau o mobilă, ceva, cum senimerea.
Luminiţa absolvise cu notemaxime, primind o frumoasă diplomă trasă la xerox, fără a reuşiinsă să afle ce profil a urmat.
- Dragă, nu contează, o consolăsoţul ei, diplomă să fie. Acu', că intrăm in Europa, e cazul săintri şi tu in câmpul muncii.
Luminiţa incepu deci să batăoraşul (deşi, intre noi fie vorba, mai degrabă primarul trebuiabătut), cu următoarele rezultate:
- i se oferi un post la UncleBen's, unde trebuia să desfacă orezul bob cubob;
- fu sfătuită să nu acceptefuncţia de om-sandviş, intrucât, luând denumirea prea in serios, ungrup de cetăţeni de condiţie medie (tip IRSOP) tocmai devoraserăcâţiva imprudenţi.
Cel mai persuasiv se dovedi insăreprezentantul firmei Chappi:
- Noi oferim 5 feluri de a vămenţine in formă cel mai bun prieten. Lăsaţi căţeii, ăsta-i doarambalajul, dar v-aţi gândit ce impact am avea intr-o campanieelectorală? Vine iarna, moare lumea de frig, pac!,Guvernul.
Luminiţa, care nu credea căpac!, Guvernul, il sună pe Zizi:
- Ce faci?
- Mă uitam la serialul ăsta dela opt seara… "Pasărea suspin". De ce?
- Iţi fac o propunerenebună!
(Va urma propunerea, apoinebunia)

tczarojanu@yahoo.com