Ziarul de Duminică

Fotografii trucate electronic

Fotografii trucate electronic
13.06.2008, 23:20 58

Impactul pe care il are fotografia asupra cititorilor este mai mare decat cel al cuvintelor e lucru clar. De aici si celebrele constatari ca "o fotografie face cat o mie de cuvinte", sau ca este o "oglinda a realitatii", dupa principiul ca tot ceea ce se vede intr-o fotografie e real.

Manipularea fotografiilor nu este de data recenta. Chiar inainte, cu mult, de aparitia tehnicilor digitale, fotografii reusisera sa modifice, sa monteze, sa trucheze imagini pentru a le da un alt sens. Dupa ce tehnologiile moderne au luat amploare, acest fenomen a cunoscut un avant fara precedent si a devenit foarte greu de demonstrat. Pentru un neavizat, o fotografie este o fotografie, adica o imagine a realitatii. Cand privesc o imagine, oamenii nu-si pun problema niciodata ca ea nu exista sau ca nu reprezinta un fapt din realitate, pentru ca acest lucru ar contrazice legile naturii, e ca si cum ar trebui sa fim de acord ca ceea ce vedem nu exista! Si totusi ceea ce vedem este uneori grosolan modificat, falsificat pentru a servi unei demonstratii.
Sunt celebre cazurile de fotografii din razboiul civil american, cu soldati morti asezati cu mana pe campul de lupta de catre fotograf, pentru a scoate un cadru mai bun. Sau cele ale lui Stalin plimbandu-se inconjurat de acolitii sai, in care cei care nu-i mai erau in gratii erau "taiati" din original. Sau cele ale piramidelor din Gizeh care au fost "alungite" pentru a intra in formatul "pe inalt" al revistei National Geographic, desi, in fotografiile originale, piramidele fusesera imortalizate in pozitie orizontala.
Unul dintre cele mai dezbatute cazuri de acest gen este cel care a implicat doi protagonisti-legenda pentru americani: celebra gazeta Time si nu mai putin celebrul sportiv O.J. Simpson, un adorat jucator de fotbal american.
In 1994, fostul fotbalist a fost acuzat ca si-a ucis sotia - Nicole Brown Simpson - si pe prietenul acesteia. Simpson a negat acuzatiile si a fost achitat in 1995 dupa un proces in care s-au facut numeroase referiri la faptul ca fostul fotbalist este afro-american. Verdictul a starnit o serie de proteste in Statele Unite.
La putin timp dupa ce a fost arestat, Time publica o prima pagina cu o fotografie a lui OJ sub titlul "O tragedie americana", in care acesta avea o figura fioroasa si amenintatoare. De fapt, Time il innegrise in Photoshop pe fotbalistul de culoare, care parea acum negru-taciune, o figura amenintatoare, o intruchipare a raului. Nimeni nu si-ar fi dat seama de nimic daca intamplarea nu ar fi facut ca si Newsweek sa publice concomitent tot o prima pagina cu exact aceeasi fotografie a sportivului (care era de altfel ultima realizata, pentru ca, trebuie spus, fotografia fusese livrata de catre politia din Los Angeles si il infatisa pe OJ chiar la "sedinta" cadrelor fata-profil cu numerele de inmatriculare sub el, pentru dosarul in care era acuzat), dar in care acesta arata cu mult mai alb, asa cum era, de fapt, in realitate. Time a fost acuzata imediat de rasism si a trebuit sa recunoasca faptul ca a trucat intentionat fotografia pentru "impresie artistica". Asociatia Nationala a Fotografilor de Presa a atacat virulent revista spunand despre coperta cu OJ ca este "o ticalosie la adresa impactului fotografiei originale". Time s-a aparat invocand tot felul de justificari sofisticate. Editorii sai spuneau atunci ca exista o diferenta intre o fotografie de ilustrare si una de stiri, iar in cazul Simpson ei nu au intentionat sa fie rasisti sau sa faca astfel incat pielea sportivului sa apara "mai sinistra", ci au creat doar o ilustrare fotografica a materialului An American Tragedy, punand in relatie celebritatea sportivului cu gravitatea acuzatiilor de crima la adresa lui.
Dupa cum se stie, O.J. Simpson a fost apoi, timp de un an, protagonistul unuia dintre cele mai mediatizate procese din SUA, in care si-a sustinut tot timpul nevinovatia, iar la 3 octombrie 1995 a fost achitat, verdictul fiind transmis in direct la televiziune, in urma a ceea ce americanii numesc si acum "procesul secolului". Niciun alt suspect nu a fost judecat. Ca rezultat al paradoxului judiciar, ex-campionul a fost declarat vinovat in urma unui alt proces, de asta data civil, si condamnat sa plateasca despagubiri in valoare de 33,5 milioane dolari rudelor victimelor. Simpson nu a platit niciodata aceasta suma, iar cativa ani mai tarziu, in 2007, a fost retinut din nou de politia din Las Vegas sub acuzatia de atac cu arma mortala si jaf.
In timpul procesului sau, pe intinderea a cateva luni, societatea americana a fost polarizata puternic de cele doua atitudini: pro sau contra lui Simpson. In urma sondajelor, a reiesit ca el era considerat vinovat in proportie de 80% de catre populatia alba, in timp ce, intr-un procent asemanator, populatia afro-americana il declara nevinovat. O dovada ca stereotipiile functionau din plin a fost chiar coperta Time, care nu s-a sfiit sa apeleze la una dintre cele mai reprobabile tehnici in fotojurnalism: trucarea fotografiilor.