Ziarul de Duminică

Investitii sigure

Investitii sigure
17.08.2007, 18:59 121

August este o luna de bilant pentru licitatorii de arta. O luna de pauza pentru investitii, in care banii se dau mai degraba pe concedii decat pe obiecte artistice. Colectionarii, mai ales colectionarii investitori, isi verifica intr-un fel plasamentele din prima jumatate a anului. Iar pentru acest sezon se poate constata ca, pe langa numele consacrate, Grigorescu, Tonitza, Pallady, care au adus incasari fabuloase, exista si autori mai putin notorii, a caror cota a crescut parca de la o licitatie la alta. Pe lista sunt si artisti contemporani, ceea ce dovedeste ca Alexandru Ghildus a gasit momentul potrivit pentru seria contemporanilor la licitatiile de arta.
Nicolae Grigorescu nu mai este lider absolut de piata, in doua luni pozitia i-a fost preluata de Pallady. Aici sumele au depasit 75.000 de euro, desi Fata culcata in iarba a lui Grigorescu primise un pret aproape incredibil in noiembrie 2003, cu o suta de euro sub pragul de 60.000. Cine a platit atunci a avut timp de trei ani si jumatate cea mai scumpa pictura din tara, platita pe piata oficiala. Investitia s-a dovedit mai mult decat acoperitoare: cel mai scump Grigorescu din acest an se apropie de 59.000 euro. In paralel, Tonitza s-a impus cu o serie de portrete, petul a crescut de la o licitatie la alta pana cand, in mod ciudat, ultimul dintre portrete nu a mai avut nici un cumparator.
Pe lista celebritatilor se adauga doua nume de artisti contemporani: Sorin Ilfoveanu si, mai ales, Mircea Roman, care au vandut cam tot ce au scos la licitatie. Ifoveanu este unul dintre numele grele ale picturii contemporane, din grupul Anastasia care expunea la galeria Catacomba in anii '90, alaturi de Bernea, Sorin Dumitrescu, Stefan Caltia, Florin Mitroi, Sarbulescu, Pastina, Paul Gherasim etc. Nu e de mirare ca panzele sale sunt cautate, dar important este ca pretul lor creste la fiecare licitatie. Omul cu pisica, Florareasa, Darul au avut cresteri semnificative de pret. A fost refuzata doar La Agapia, o lucrare de grafica. In cazul lui Mircea Roman s-a vandut tot: doua bronzuri, doua sculpturi in lemn si o pictura, majoritatea lucrate in ultimii 3 ani. E clar ca Mircea Roman ramane, si dupa "evadarea" de la Londra, un reper al artelor contemporane pe tot globul. Iar daca vorbim de sculptori, merita amintit ca 2007 este anul revenirii lui Jan (Ioan) Parvan pe piata din Romania. Cu bronzuri provenite din turnatorii mai mult sau mai putin clandestine, artistul a intrat in circuitul oficial dupa ani in care a fost comercializat doar prin excese pasionale si mercantile pe piata libera, fara monitorizare, fara o istorie a tirajelor, fara o certificare oficiala a calitatii lucrarilor. Parvan a fost secondat la capitolul sculptura de Ion Irimescu, in cazul caruia se refuza unele lucrari mai ales din cauza zvonurilor legate de provenienta. Cine va avea chef sa studieze problema va avea mult de lucru in cazul acestor mari artisti, dar si satisfactiile vor fi pe masura.
Dintre pictorii altor generatii, surpriza lui 2007 se numeste Nicolae Enea, care s-a bucurat de cresteri de pret neasteptate, pe baza calitatii deosebite a unor lucrari: La oglinda, Periferia Bucurestiului, Peisaj de primavara, Balcic, Femei lucrand, si urmeaza Popas, un subiect tipic satesc. Preturile, in medie, sunt de 3.000 - 5.000 lei.