Ziarul de Duminică

Jerry Springer incendiar

Jerry Springer incendiar
11.07.2008, 19:20 41

Genul programelor reality show care aduc in prim-plan mizeria umana la ore de maxima audienta a avut peste tot in lume un succes extraordinar. In America, emisiunea lui Jerry Springer strangea in anii 1997-1998 opt milioane de telespectatori in fiecare zi. Injuraturile, paruitul in direct, dramele de familie, vulgaritatea smulgeau aplauze de la un public foarte interesat de acest gen de exhibitionism a ceea ce e mai primitiv in oameni. Am putea crede ca "vedetele", oamenii de rand, erau greu de adus in fata camerelor pentru a-si povesti dramele domestice. Ei bine, emisiunea primea saptamanal in jur de 4.000 de apeluri de la americani gata sa-si puna viata pe tava pentru 15 minute de celebritate.

Ideea de baza a show-ului era foarte simpla: erau puse fata in fata doua persoane care aveau toate motivele sa se urasca si lasate sa se infrunte in direct pana cand ajungeau la scaune aruncate prin platou, paruiala, pumni. Iata una dintre emisiuni povestita de ziarul francez Le Point din 15 august 1998:
"'Jerrry Springer Show' din dupa-amiaza aceasta se intituleaza elegant: "Mama, vrei sa te casatoresti cu mine?". Intr-o gingasa poveste de familie, Brenda, 32 de ani, se pregateste sa se marite cu Bryan, 19 ani, fiul fostului ei sot. Jerry Springer, moderatorul emisiunii, a prevazut chiar un tort de casatorie care trebuie sa fie livrat pe platou, precum si un judecator drept ofiter de stare civila. Dar Springer a avut grija de asemenea sa-l invite pe fostul sot, furios din cauza acestui scandal, deoarece considera ca este vorba de incest. In ceea ce-l priveste, publicul este incantat si atmosfera devine incandescenta. Foarte repede, intreaga poveste degenereaza. Tortul zboara prin studio, invitatii se iau de par, loviturile se dezlantuie, insultele explodeaza. Publicul insa este foarte fericit".
In 12 mai 2006, show-ul lui Springer a sarbatorit 3.000 de emisii. De mai bine de 17 ani, un public frenetic si entuziast il sustine pe realizator si din platou si de acasa, asa incat audienta acestei emisiuni a crescut la 15 milioane de telespectatori, ceea ce este imens si pentru America. Succesul i se datoreaza fara doar si poate conceptului de la care, culmea, nu a pornit de la inceput (la primele emisiuni, show-ul avea subiecte politice, dar audienta - ioc), dar pe care odata adoptat, l-a consolidat in timp: acela de a starni doua familii, amici, oameni care au motive reale sa se deteste sa-si expuna viata intima si sa se infrunte in direct pe aceasta tema. In atatia ani de emisiune, Springer a adus in fata telespectatorilor de fiecare data cele mai incredibile povesti: despre avort, adulter, incest, droguri, adolescenti rebeli, actrite porno, rasism, prostitutie, chiar Ku Klux Klan. Am putea crede ca Springer e un fascist, insa el a fost un colaborator apropiat al lui Robert Kennedy si fost primar de Cincinnati, unde a lasat o amintire de bun gospodar. Audienta in continua crestere, chiar la atatia ani de la debut, e un semn ca publicul nu s-a plictisit, insa formatul i-a adus realizatorului foarte multe critici, ca si acuzatia ca multe dintre emisiuni sunt regizate, deoarece subiectele sunt uneori incredibile. Lumea s-a intrebat de ce, dintre toate emisiunile de acest fel, a lui este cea mai longeviva? E clar ca mare parte din succes i se datoreaza lui Jerry Springer insusi. "A spune despre el ca este polivalent, ar fi un eufemism", scrie presa franceza. Are studii de politica si drept si si-a inceput de foarte tanar cariera politica. Ales primar de Cincinnati la 33 de ani, candideaza pentru functia de guvernator de Ohio, dar pierde alegerile. In 1982, dupa ce paraseste primaria, devine jurnalist la un post local, filiala a Channel 5. Apoi, prezinta jurnalul de Cincinnati, o emisiune de stiri care il propulseaza in fruntea audientelor. Dupa 10 ani de televiziune, primeste 10 distinctii de presa pentru munca sa, iar in 1991 i se propune sa il inlocuiasca intr-un show televizat pe vestitul Phil Donahue. Se nastea "Jerry Springer Show". Cum am spus, primul format era unul cu subiecte politice, dar in pierdere constanta de audienta, Springer se orienteaza din mers si ajusteaza formatul zi de zi, pana ajunge in 1997 sa o egaleze pe Oprah Winfrey, regina talk-show-urilor.
Formatul a fost importat pe tot mapamondul, in Franta, in Italia, in Belgia, chiar si la noi in diverse formule. Unele au toate ingredientele lui Springer, mai putin autenticitatea. Ele se realizeaza cu actori sau cel putin asa se anunta pe generic. De fapt si de drept, unele doar titreaza, din pricina controverselor etice, dar situatiile sunt cat se poate de reale, astfel incat in acest moment telespectatorul nu-si poate da seama cat e real si cat nu e dintr-o asemenea emisiune.
In Franta, acest gen de emisiuni a fost deja catalogat ca "telepubela", considerata sacul de gunoi al mizeriei umane, care "incurajeaza si glorifica violenta ca fiind un mecanism de rezolvare a conflictelor personale", si nu are atata audienta cat are emisiunea lui Springer in America. Mereu criticat, dar mereu in crestere de audienta, Springer tocmai si-a reinnoit contractul, acum un an, pana in 2010.