Ziarul de Duminică

Llosa la Neptun

15.09.2005, 15:16 21

"Literatura, spre deosebire de stiinta si tehnica, este, a fost si va continua sa fie, atata timp cat va exista, un numitor comun al experientei umane gratie caruia oamenii se recunosc si dialogheaza, indiferent de ocupatii si proiecte, tari, destine si chiar epoci istorice."

Afirmatia aceasta ii apartine scriitorului peruan Mario Vargas Llosa si poate fi gasita intr-o carte de eseuri (Adevarul minciunilor) despre a carei traducere se va vorbi indestul in timpul sederii autorului in Romania. Dar mai poate poate fi lesne considerata un fel de motto al intrunirii scriitorilor (romani si straini) de la Neptun. Romancier, dramaturg, eseist, jurnalist, o vreme om politic, Mario Vargas Llosa va primi un premiu la Zilele literaturii (Zile si nopti la Neptun), va participa la lansarea unora dintre traducerile cartilor sale, va conferentia la Institutul spaniol. Se va afla in centrul atentiei, o seama dintre ideile sale vor fi mai bine intelese, incat sa se spuna in mai mica masura ca este un autor controversat, ci, mai degraba, cum insista el insusi, un cetatean intelectual.

In mod cert, Vargas Llosa este unul dintre scriitorii cei mai cunoscuti din lume, poate dintre cei mai apreciati, oricum celebru prin forta epica, ironia si luciditatea sa. Cu o viata tumultuoasa - a fost atras in tinerete de ideile comuniste, a fost tentat de revolutia cubaneza si sedus de argumentele lui J.P. Sartre, ca sa ajunga sa combata dictaturile de stanga si sa candideze din partea dreptei democratice la alegerile prezidentiale din 1990, din tara sa, Peru - Llosa declara ca politica e un pasaj obligatoriu ca sa schimbi societatea. A fost invins, s-a intors la literatura, dar continua sa intervina in ziare pe orice subiect de actualitate. Afirma acum transant: "Literatura si politica se exclud. Scriitorul lucreaza in singuratate, are nevoie de totala independenta. Politicianul e total dependent, trebuie sa faca tot felul de concesiii, exact lucrul pe care scriitorul nu-l poate face".

A scris foarte mult si aproape fiecare carte a sa a avut un succes fulminant si a fost tradusa in multe alte limbi ale Pamantului. Pentru ca ideile sale sunt foarte limpezi. "Fiecare roman e un asasinat simbolic al realitatii", spune Llosa. Sansa literaturii este sa fie asociata destinelor libertatii in lume: ea ramane o forma fundamentala de contestare si de critica a societatii.

Dar si de cunoastere si de comunicare a experientei.