Ziarul de Duminică

Merita sa stii

02.12.2005, 15:06 17

Facsimilele Eminescu: editarea continua

Academia Romana a primit un milion de lei (zece miliarde de lei vechi) de la Ministerul Finantelor Publice pentru continuarea in anul 2006 a proiectului de editare completa a manuscriselor facsimilate ale lui Mihai Eminescu. Primul volum de asemenea manuscrise a fost lansat la 15 ianuarie 2005, cand s-au implinit 155 de ani de la nasterea lui poetului. Manuscrisele lui Eminescu, pastrate de Titu Maiorescu in celebra lada a celui dintai si donate Academiei in 1902, au fost legate in 45 de caiete, fara o cronologie stricta si fara o ordine tematica. La ora actuala, facilitatile tehnice permit reproducerea fidela a textelor, astfel ca Academia a reluat proiectul editiei facsimilate.



Femeia visurilor a devenit realitate

Distins cu Premiul Leul de Argint (1992) pentru Hotel de lux si detinator al Premiului Federatiei Internationale a Presei de Cinema (FIPRESCI) pentru pelicula Concurs, regizorul Dan Pita a revenit pe marile ecrane cu o noua provocare: Femeia visurilor, un film produs de MediaPro Pictures. Cu o distributie ce reuneste nume precum Dan Condurache, Razvan Vasilescu, Adrian Pintea, Olga Tudorache, Irina Movila, Marius Bodochi, Catalina Mustata, Claudiu Bleont, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Vladimir Gaitan, Eugen Cristea, Femeia visurilor a avut parte de locatii de filmare si de decoruri impresionante. Lungmetrajul prezinta, pe parcursul celor 105 minute, povestea unui regizor celebru, Thomas (Dan Condurache), aflat la apogeul carierei, obsedat de nalucirile femeii dorite, dar si de problemele lui de creatie. Pelicula are la baza romanul omonim al lui Rasvan Popescu, care semneaza si scenariul.



Raiffeisen Art Proiect la ora performantei

Doua sunt realizarile care definesc editia 2005 (a doua) a Raiffeisen Art Proiect, o initiativa orientata catre sustinerea si promovarea unor proiecte de valoare ale culturii romanesti: publicarea Istoriei literaturii romane contemporane, 1941-2000, de Alex Stefanescu, si editarea unui album-monografie dedicat pictorului Dan Hatmanu. Istoria literaturii romane contemporane acopera perioada 1941-2000 si e impartita in cinci secvente temporale. Fiecare dintre ele este precedata de o cronologie a evenimentelor politico-literare majore ale perioadei respective. Albumul-monografie Dan Hatmanu este o calatorie in lumea formelor si a culorilor, o lume cu totul originala si profund romaneasca.



Carti de Mos Niculae si de Craciun

Editura Corint junior publica - intr-o serie de povesti, povestiri, legende, basme si romane ilustrate - cateva din textele celebre ale literaturii lumii destinate cu deosebire copiilor si adolescentilor. Pana acum au iesit pe piata: Johanna Spyri - Heidi si Cornelli, Frances Hodgson Burnett - Gradina tainuita, Charlotte M. Yonge - Micul duce, Mark Twain - Print si cersetor, Andrew Lang - Legendele Troiei si Greciei, Charles Dickens - Poveste de Craciun, Kate Douglas Wiggin - Colinda de Craciun a familiei Bird, Andrew Lang - Povestiri despre Regele Arthur.



Centenar Severo Ochoain Bucuresti

Cu prilejul centenarului nasterii lui Severo Ochoa (1905-1993), savant distins cu Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina in 1959, pentru contributii decisive la descifrarea codului genetic, Institutul Cervantes si Institutul de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu" al Academiei Romane au organizat miercuri conferinta "Severo Ochoa: Neurologie si biochimie in Spania secolului al XX-lea", sustinuta de Luis Alfredo Baratas D''az, profesor la Departamentul de Biologie Celulara al Facultatii de Biologie din Madrid.



Pe intelesul copiilor

Humanitas Educational a lansat recent seria Pe intelesul copiilor, preluata de la editura franceza Seuil si aparuta gratie ajutorului financiar acordat de ministerul francez al afacerilor externe si de Ambasada Frantei in Romania. Au fost editate pana acum volumele: Dumnezeu pe intelesul copiilor de Jacques Duquesne, Rasismul pe intelesul copiilor de Tahar Ben Jelloun si Filozofia pe intelesul copiilor de Roger-Pol Droit. Seria le propune cititorilor o abordare inedita a unor subiecte in aparenta imposibil de explicat celor mici.



Pasi prin Bucurestiul subteran

Adrian Majuru, autorul volumului Bucurestii mahalalelor sau periferia ca mod de existenta, coordoneaza la Editura Paralela 45 o noua serie, intitulata Bucurestiul subteran, al carei prim titlu a fost lansat la Targul Gaudeamus. Istoricul si-a propus publicarea a zece volume despre fenomenele subteranului social. Volumul unu al seriei este consacrat unor teme mai putin abordate de istorici: delincventa, cersetorie, vagabondaj si este insotit de ilustratii, multe dintre ele inedite, din arhivele Institutului National de Medicina Legala si ale Muzeului Municipiului Bucuresti. Tema subteranului social a fost abordata de istoric si prin intermediul unei expozitii, care a fost deschisa la Muzeul Bucuresti pana la sfarsitul lunii octombrie. Expozitia a reunit peste doua sute de exponate, printre care litografii vechi despre viata strazii, scrisori de adio ale unor sinucigasi, franghii de spanzurat si... craniile unor banditi celebri de acum un secol.