Ziarul de Duminică

Merita sa stii

Merita sa stii
28.09.2007, 23:40 26

De la Paris la Avignon
Spectacolul Ionesco - Cinci piese scurte, pe care Teatrul Odeon l-a prezentat recent la Theatre de la Huchette din Paris, va fi jucat anul viitor, timp de o luna de zile, la Festivalul Avignon OFF. Aceasta decizie a fost luata in urma succesului de care s-a bucurat spectacolul la Theatre din Paris, unde piesele lui Ionesco se joaca de 50 de ani fara intrerupere. Avignon OFF se desfasoara in paralel cu festivalul "oficial" fondat de Jean Vilar in 1947, pe care il intrece din punctul de vedere al numarului de participanti si al diversitatii reprezentatiilor sustinute in sali de teatru, dar si in spatii surprinzatoare.

Gaudeamus de septembrie
Suntem in miezul celei de-a cincea editii a Targului Gaudeamus - Carte Scolara, eveniment gazduit de Casa Radio. Dincolo de a reprezenta o simpla intalnire dintre cerere si oferta, Targul Gaudeamus este conceput ca un eveniment dinamic, capabil sa provoace si sa ofere contextul optim pentru un dialog profesional intre principalii actori ai pietei: editori, autori de manuale, profesori, inspectori, elevi, reprezentanti ai autoritatilor din domeniu.

Friulanii din Romania
Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia a organizat recent o dezbatere pornind de la volumul L'emigrazione storica dei Friulani in Romania (Emigratia istorica a friulanilor in Romania), avandu-l ca autor pe prof. Nicolae Luca, fondator si presedinte al Asociatiei Culturale a Friulanilor din Romania "Fogolar Furlan", precum si o prezentare a DVD-ului Furlans di Romania (Friulanii din Romania) de Gianni Fachin, responsabil al proiectului "Emigratia in Romania din regiunile Friuli si Venetia Giulia (1860-1920)". Volumul si documentarul video, care prezinta cauzele istorice complexe ale unui fenomen sociocultural cu influente si asupra culturii romane, au fost finalizate in Italia, pana in prezent fiind difuzate in scolile si bibliotecile din zona istorica friulana aproximativ doua mii de exemplare.

Arta ca obiect de investitie
Arta poate deveni si obiect de investitie. O dovedeste expozitia de Arta Contemporana Slovaca 1960-2000, al carei vernisaj a avut loc ieri, 27 septembrie, la Sala de Expozitii a Primariei Municipiului Sibiu, in cadrul Zilelor Culturii Slovace. Expozitia aduce in prim-plan lucrari ale artistilor plastici de pe scena neoficiala a perioadei 1960-2000, care nu voiau sa se supuna unor criterii impuse de regimul politic al vremii si preferau sa-si continue creatia conform convingerilor si gandirii creatoare proprii, asumandu-si riscul sa ramana marginalizati si ignorati. Recuperarea operelor acestor artisti, considerati acum cei mai importanti reprezentanti ai avangardei slovace racordate la curentele inovatoare ale artei europene si universale, a fost posibila abia dupa schimbarile democratice din anul 1989. Prima colectionare sistematica a acestor opere de referinta a inceput gratie initiativei private a Primului Grup Investitional Slovac care, printre alte activitati de sponsorizare, a initiat si crearea unei colectii de arta slovaca contemporana. Colectia cuprinde peste 400 de lucrari. Publicul din Bucuresti va putea viziona aceasta expozitie la Muzeul National de Arta Contemporana, Sala de expozitii de la etajul 3/4 a Teatrului National Bucuresti, in perioada 11 octombrie - 7 noiembrie 2007. Vom reveni cu amanunte.

MultiSonicFest in sase evenimente
Cea de-a patra editie a Festivalului MultiSonicFest, dedicat fenomenului fusion, se desfasoara in aceste zile (27-30 septembrie) la Bucuresti, sub cupolele Teatrului National de Opera "Ion Dacian" si Studioului "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Romane. MultiSonicFest-TransFusionKontakt cuprinde sase evenimente electro, jazz, opera, multimedia si teatru. Printre invitati se numara saxofonistii Christophe Monniot (Franta) si Jorg Solothurnmann (Elvetia), chitaristul neozeelandez Matthew Mitchell, ansamblurile Pro Contemporania, Inter-Art si Free Sound, actori si dansatori ai scenei romanesti. Organizatorii evenimentului sunt ARFA, ArCuB si Asociatia Culturala Pro Contemporania, coproducatorul evenimentului fiind Radio Romania Cultural.

Viena la Bucuresti
Acesta este numele sub care se desfasoara, intre 26 si 30 septembrie, seria de evenimente culturale si economice organizate de primaria capitalei austriece, de Camera de Comert a Vienei si de Asociatia de Turism Vienez in colaborare cu ArCub, Centrul de proiecte culturale al Municipiului Bucuresti. Programul cuprinde o prezentare a activitatilor internationale ale municipalitatii Vienei, schimburi de experienta in domenii precum constructiile de locuinte municipale, reabilitarea blocurilor de locuinte, controlul alimentelor s.a. Punctul de atractie pentru bucuresteni il constituie Festivalul de Film Muzical, care se desfasoara, pana pe 30 septembrie, in fiecare seara in Piata George Enescu. Manifestarea a adus anul acesta ceva nou. Este vorba despre amenajarea unui ring de dans, unde spectatorii pot dansa pe ritmurile clasice ale marilor compozitori.

"Obiectiv" italo-roman
Romanii din Torino vor putea citi, din 10 octombrie, tabloidul italo-roman Obiectiv. Publicatia va fi editata de organizatia culturala Onlus Carpatina, care are ca asociati tineri romani si italieni, multi dintre ei cu experienta in domeniul jurnalistic. Ziarul va fi distribuit prin chioscurile specializate, sediile asociatiilor italo-romane din Torino si din provincie, sedii ale parohiilor si locatii frecventate de romani. Pretul unui exemplar va fi de 50 de eurocenti. Publicatia va acoperi evenimentele importante din Torino si regiunea Piemonte care au legatura cu comunitatea romaneasca, inclusiv manifestarile culturale si sportive.