Ziarul de Duminică

Necunoscuta din Targu Mures

14.10.2004, 00:00 48



Chiar si cand lauda, Nicoleta Salcudeanu lauda provocator, solidarizandu-se cu autorul cartii analizate impotriva opacitatii altora.



In 1999, la Editura Cartea Romaneasca a aparut o remarcabila culegere de cronici literare, Graffiti, semnata de o necunoscuta din Targu-Mures, Nicoleta Salcudeanu. Iubitorii de literatura au inceput ulterior sa-i caute numele in reviste din Transilvania ca Vatra si Discobolul.



Nicoleta Salcudeanu s-a nascut acum patruzeci si cinci de ani, la Targu-Mures. Este absolventa a Facultatii de Litere din Iasi si lucreaza la Institutul de Cercetari Socio-Umane "Gh. Sincai" al Academiei Romane.



Comentariile sale critice pe marginea noilor aparitii editoriale sunt scrise cu verva si aceasta fara sa devina digresive si imprecise. Autoarea ramane mereu la obiect. Talentul literar ii permite sa defineasca exact diferite moduri de-a scrie.



Alta caracteristica a felului ei de a face critica literara o constituie atitudinea mereu ofensiva. Chiar si cand lauda, Nicoleta Salcudeanu lauda provocator, solidarizandu-se cu autorul cartii analizate impotriva opacitatii altora. Iata ca exemplu un pasaj dintr-o cronica la romanul Distanta dintre un barbat imbracat si o femeie asa cum e de Rodica Draghincescu:



"Fara complexe, suflecata pan'la brau (...), juna Rodica isi duce rufele la rau constienta de privirile lacome ce-o petrec, sfidand, de pe pozitia asumata de muiere cu corp si suflet, dar si minte, compartimentul lubric al prejudecatii masculine cu chiar armele ei. Aratandu-le tocmai ce se asteapta sa vada, le si rastoarna cofita cu apa rece peste mintile infierbantate."



Niciodata plictisita (sau plictisitoare), avand de fiecare data aerul ca n-a mai scris de mult si isi dorea arzator sa se pronunte asupra literaturii actuale, Nicoleta Salcudeanu transforma aproape orice comentariu intr-un spectacol critic. Ea se mobilizeaza cu aceeasi fervoare indiferent de autorul pe care il are in vedere. Luand in considerare sumarul culegerii de cronici (care constituie si volumul ei de debut), nu s-ar putea alcatui o lista de preferinte. Elementul comun al cartilor analizate il constituie faptul ca ele au aparut recent.



Caracterul eterogen al optiunilor cronicarului literar este o dovada de profesionalitate. Adevaratul cronicar literar nu are dreptul sa faca mofturi in alegerea cartilor despre care urmeaza sa scrie. Nicoleta Salcudeanu este un cronicar literar inzestrat, care ar putea impune candva o noua ordine in literatura romana contemporana. Daca, bineinteles, nu va dezerta si ea, ca atatia alti critici literari...