Ziarul de Duminică

O minune ce durează de 20 de ani: SIMN

O minune ce durează de 20 de ani: SIMN
27.05.2010, 15:59 26
Amfost incă de atunci, din mai 1991, alături de acest festival,pentru că atunci se implinea unul dintre visele compozitorilorromâni, neimplinite in perioada comunistă, intr-un fel oarecumparadoxal, acela de a avea un festival dedicat muzicii noi.Iniţiativa era a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi aprimului director al acestui eveniment, care a fost compozitorulŞtefan Niculescu.
Entuziasmul, efervescenţa acelor ani parcă nu mai sunt aceleaşi,dar rezistenţa in timp a acestui festival de nişă este cu totulremarcabilă, intr-adevăr "o minune care durează de 20 de ani". Şi-apăstrat tot timpul aceeaşi perioadă de desfăşurare, 23-30 mai, laun moment dat şi-a schimbat denumirea, dar acum a revenit la ceaconsacrată. In 2010 are un site,
www.simn2010.ro, şi două directoare artistice de un entuziasmcontagios: compozitoarele Irinel Anghel şi Mihaela Vosganian, carede altfel nu sunt la prima experienţă de acest gen.
De la inceput s-a dorit intărirea contactelor dintre artiştiistrăini şi români sau comunicarea cu un public nou. Fiecare ediţiea adus ceva nou, iar actuala ediţie şi-a dorit parcă mai mult caoricând să fie altfel.

Ce este altfel?
Am aflat de la Irinel Anghel care ar fi elementele inedite aleediţiei 2010: "In acest an am inventat un spaţiu pentru a sărbătoricreativitatea… Se numeşte Magicland. Magicland esteceea ce vrem noi să fie, este ceea ce găsim noi in el, este oglindanoastră. In Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, unspaţiu neconvenţional ca Magicland a răsărit in curteaPalatului Cantacuzino dintr-un vis. Cineva a visat că este posibil.El a devenit posibil pentru a sărbători a 20-a ediţie a unuifestival dedicat creativităţii momentului prezent şi frumuseţiinelimitării artei. Magicland este frumoasa construcţieimaginară devenită realitate, unde ne putem intâlni pentru a aflacât de fascinantă este puterea creatoare a fiecăruia dintre noi,artist sau spectator. Dacă vreţi să vă lăsaţi surprinşi veniţi inMagicland! Daca sunteţi curioşi, veniţi in Magicland!Dacă sunteţi trişti sau bucuroşi, veniţi in Magicland!Pentru 7 zile el este deschis bucureştenilor pentru a oferiintrebări şi răspunsuri, provocări şi soluţii, surprize, evenimentevii, interactive, unice, originale. Fiecare zi in Magiclandeste ALTFEL".
Sunt şi alte premiere la această ediţie, dacă ne raportăm laistoria Festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi.Una dintre acestea este prezenţa copiilor ca artişti creatori şiinterpreţi (Expediţie in lumea sunetelor este titlulspectacolului pregătit şi coordonat de Thomas Beimel din Germania,ce va fi oferit copiilor şi adulţilor sâmbătă, 29 mai 2010, de laora 12). Sâmbăta Sonoră prelungeşte starea de incântare, deabsorbţie plină de uimire şi curiozitate a sunetelor, pe care deaceastă dată, Asociaţia Jumătatea Plină le aduce in colaborare cuINA-GRM: muzică electroacustică ce se ascultă cu o "urecheexplicită".

30 mai 2010 - ultima zi
Ultima zi a festivalului se doreşte şi ea de neuitat. Esteduminică, este o zi de târg... ce se poate găsi inMagicland? Idei aromate, poveşti fără filtru, felii decuraj, elixirul schimbării, talent, inteligenţă, firimituri deinocenţă... Libertatea este gratis... o primeşti la intrare.Artiştii expun. Publicul vede, aude, alege... Ai ceva de spus, deexpus? O muzică, un obiect, o poveste? Poţi veni la Art Supermarketin data de 30 mai 2010, intre orele 14.00 şi 16.00. Veniţi şire-veniţi, pentru că evenimentul de inchidere a festivalului areloc tot in Magicland, la ora 20:30. Deja binecunoscutulcoregraf libanez Farid Fairuz oferă un spectacol ce propune o nouăexperienţă cu una dintre partenerele sale de scenă preferate:Angelika Adalbert din Israel, intr-un soundance performanceprovocator, pregătit de multă vreme de această pereche artisticădespre care s-au auzit multe lucruri ce stârnesc curiozitatea.LoveBubbleStory este un succes internaţional al cupluluiFairuz/Adalbert ce va fi asistat de un soundesigner autohton -martor activ şi transmiţător către public al mesajului implicit şiexplicit al celor doi performeri.
Spaţiile in care se desfăşoară festivalul sunt: Palatul Mogoşoaia,Palatul Cantacuzino, Sala Radio, Universitatea Naţională de MuzicăBucureşti, AFI Palace Cotroceni, Muzeul Naţional de Geologie, toatelocuri in care vă puteţi intâlni cu artiştii invitaţi ai acesteiediţii, compozitori şi interpreţi, dansatori, coregrafi, artiştiplastici, soundesigneri, soundanceri. Detaliile Programului segăsesc pe
www.simn2010.ro.
Intr-un moment de vârf al crizei economice şi sociale, artiştiicontemporani işi asumă o misiune: aceea de a transmite tuturor,oamenilor şi lor inşile: "Suntem vii, suntem creativi, vibrăm,iubim viaţa şi arta!"

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmenteredactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce acondus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează incontinuare rubrici săptămânale in Ziarul de Duminică şiAdevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste2.000 de articole apărute in presa scrisă, majoritatea pe tememuzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroaseemisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelorprivind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de marimuzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală aDicţionarului enciclopedic. Este membră a UniuniiCompozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu maimulte premii, printre care Premiul pentru Originalitatea ProfiluluiRadiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului in 2002 şiPremiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şiMuzicologilor din România in 2006.