Ziarul de Duminică

Recordurile rezistentei umane

Recordurile rezistentei umane
05.10.2004, 00:00 22

Cei mai multi dintre noi invatam sa respectam limitele peste care corpul uman nu ar trebui impins. Unii oameni insa - din proprie initiativa sau din necesitate - le sfideaza cu desavarsire. Adanc in strafundurile marii, ametitor de sus deasupra Pamantului, acesti oameni si-au supus trupurile celor mai dure teste de rezistenta.



" ALPINISM
Everest fara oxigen
Aerul de pe cel mai inalt varf al planetei este atat de rarefiat, incat cei mai multi medici si alpinisti sustineau ca este imposibil sa cuceresti Everestul fara tub de oxigen. La inceputul lui 1978, Reinhold Messner si Peter Habeler au fost catalogati drept nebuni cand au anuntat ca vor incerca sa realizeze aceasta performanta. Foarte repede, ei au dovedit ca scepticii se inselasera  - pe 8 mai, in acelasi an, au ajuns cu bine, fara masca de oxigen, pe acoperisul lumii. In 1980, Messner a repetat performanta de unul singur.



" F+R+ SOMN
11 zile fara sa inchida un ochi
Recordul - 265 de ore si 12 minute (peste 11 zile) fara somn - ii apartine americanului Randy Gardner si a fost stabilit in 1964, cand protagonistul avea 17 ani. Ajutat de prieteni si de numeroase dusuri reci menite sa-l mentina treaz, Gardner a inceput sa aiba probleme abia in a patra zi de nesomn: indeplinea din ce in ce mai greu sarcini simple - mers, mancat, vorbit etc. Dupa 5 zile, Gardner a inceput sa aiba halucinatii, dar
de-abia in a 11-a zi a capitulat, in favoarea unui somn pe cinste, de 14 ore.



" IN DERIV+
10 saptamani pe mare
Steven Callahan a supravietuit vreme de 76 de zile singur intr-o barca pneumatica, dupa ce iahtul sau s-a scufundat in Atlantic, in timpul unei furtuni. Callahan s-a hranit cu pesti cruzi, prinsi cu o undita improvizata dintr-o trusa de acuarele ratacita in barca, si a vaslit cu propriile maini catre America.
In momentul in care a fost salvat, facuse fata cu brio foametei, deshidratarii si vizitelor frecvente ale rechinilor.
" MEGA MARATON
Phidippide alearga
pana la moarte
Se pare ca, pana astazi, nimeni nu a egalat recordul stabilit de primul maratonist al lumii, Phidippide. In anul 490 i.Hr., in timpul bataliei dintre greci si persi de la Maraton, soldatul grec Phidippide a fost trimis sa ceara ajutor. Unii spun ca acesta a alergat 240 km in doua zile, intorcandu-se cu intariri, apoi a mai alergat 40 de km, pentru a le duce atenienilor vestea victoriei. Dupa aceasta performanta, Phidippide s-a prabusit la pamant si si-a dat sufletul.



" DRUM LUNG
Africa la pas
In 1999, J. Michael Fay a parasit Congo pentru o "plimbare" de 456 de zile prin Africa. Fay a strabatut 3.200 de km mergand zilnic pe jos, prin jungla si desert. Desi a pornit fara echipament si bagaje, imbracat in hainele pe care le purta in ziua luarii deciziei, Fay a supravietuit cu bine intalnirii cu elefanti, gorile, serpi si diverse insecte.



" C+DERE
10 km fara parasuta
Pe 20 ianuarie 1972, un avion DC-9 a explodat in spatiul aerian al fostei Cehoslovacii. Toata lumea din aparat a murit, cu exceptia ajutorului de zbor Vesna Vulovi'c, care a fost gasita in coma, dar s-a trezit dupa trei zile, la spital. Se pare ca, in momentul exploziei, Vesna a fost prinsa in coada avionului, fapt care i-a atenuat caderea de la nu mai putin de 10.160 de metri, femeia supravietuind miraculos impactului cu pamantul. In momentul in care s-a trezit, primele ei cuvinte au fost: "Imi dati si mie o tigara?"



" ACCIDENTE DE MASIN+
Om bun... de testat
Rusty Haight a supravietuit unui numar de peste 700 de accidente de masina. Dar Haight, care este director al Collision Safety Institute din SUA, nu e un sofer imprudent, ci un om de testat sau, cu cuvintele lui, un "reconstructor al coliziunilor din trafic". Aceasta slujba inedita i-a dat posibilitatea sa se ciocneasca, la 100 km/h, cu/de pietoni, biciclete sau automobile, in timp ce testa pe propria-i piele eficienta a peste 300 de dispozitive de siguranta. Pana acum, acestea din urma au functionat bine...



" FRIG  
Omul sub-zero
In 1915, Ernest Shackleton urma sa conduca prima expeditie ce viza traversarea Antarcticii. La cateva saptamani dupa inceperea calatoriei, vaporul Endurance s-a defectat si s-a blocat intre gheturi. Din cauza imposibilitatii de a cere ajutor direct, prin radio, Shackleton si alti 5 exploratori au parasit capcana de gheata intr-o barca obisnuita, din lemn, cu vasle. Au strabatut astfel 1.200 de kilometri, infruntand ape ostile si temperaturi de -35 de grade Celsius, pana cand au fost salvati.



" IZOLARE
22 de ani in refugiu
Pentru a nu cadea pe mana fortelor de securitate ale lui Saddam Husein, disidentul irakian Jawad Amer Sayed si-a construit in casa parinteasca o ascunzatoare de un metru inaltime si doi latime, prin ridicarea unui perete fals in camera de rugaciune. Si-a parasit ascunzatoarea doar de doua ori, de fiecare data pentru a reconstrui zidul. A supravietuit gratie apei pe care o scotea dintr-o mica fantana sapata chiar in ascunzatoare si mancarii date de mama sa printr-o usita secreta. Pe 20 aprilie 2003, cand in sfarsit a iesit la lumina, Sayed (49 de ani) isi petrecuse in refugiu 22 de ani.



" SCUFUNDARE
162 de metri adancime cu o singura inspiratie
Au trecut milioane de ani de cand marea era caminul nostru. Cei mai multi dintre noi nu se simt deloc confortabil la gandul reintoarcerii in apa - nu este si cazul amatorilor de scufundari libere. In 2002, Loic Leferme si-a tinut respiratia si a coborat in Atlantic, cu ajutorul unei greutati de metal, pana la 162 de metri adancime. A rezistat cu bine presiunii, in ciuda faptului ca plamanii i s-au facut cat niste prune si au fost inundati de sange.